Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grundförståelse En karta är en förenklad och (ofta) förminskad avbild av verkligheten En karta använder symboler/tecken och färger för att förklara vad.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grundförståelse En karta är en förenklad och (ofta) förminskad avbild av verkligheten En karta använder symboler/tecken och färger för att förklara vad."— Presentationens avskrift:

1

2 Grundförståelse En karta är en förenklad och (ofta) förminskad avbild av verkligheten En karta använder symboler/tecken och färger för att förklara vad som visas Det finns flera olika typer av kartor – vägkarta, terrängkarta, sjökort, tätortskarta mm. En karta kan ha (höjd)kurvor för att visa höjder och svackor

3 Ett område som skall göras om till tätortskarta

4 Man utgår från ett fotografi som är tagen rakt ovanifrån området

5 På kartan markeras byggnader, vägar och olika typer av terränger

6 När kartan är klar visar den en förenklad bild av verkligheten där man ”lyft fram” de detaljer som är intressanta för typen av karta (i detta fall en tätortskarta där hus och vägar har störst betydelse)

7 Här kan du få pröva att vrida på en bild så att du får den i ett 3D-perspektiv. Du kan välja mellan att klicka på ”Karta” (tätortskarta), ”Satellit” eller ”3D”. Från 2D till 3D…

8 TERRÄNGKARTA TILLBAKA

9 VÄGKARTA TILLBAKA

10 SJÖKORT TILLBAKA

11 TÄTORTSKARTA TILLBAKA

12 Övrigt att tänka på

13 PASSA KARTAN

14 LEDSTÄNGER – OFTA SNABBASTE & SÄKRASTE VÄGEN

15 HÖJDKURVOR – Hur brant är terrängen?

16 HÖJDER/BRANTER/GROPAR

17 KOMPASSENS DELAR

18 1. Placera kanten från start mot mål
TA UT KOMPASSRIKTNING 1. Placera kanten från start mot mål 2. Vrid kompasshus så att norrpilen pekar mot norr på kartan 3. Vrid kompasshuset tills kompassnålens röda del sammanfaller med norrpilen. Riktningspilen visar då vägen Ta ut syftningspunkt!


Ladda ner ppt "Grundförståelse En karta är en förenklad och (ofta) förminskad avbild av verkligheten En karta använder symboler/tecken och färger för att förklara vad."

Liknande presentationer


Google-annonser