Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KARTKUNSKAP 1.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KARTKUNSKAP 1."— Presentationens avskrift:

1 KARTKUNSKAP 1

2 Jordgloben En jordglob är en klotformad karta över hela jorden. 2

3 3 Färger På kartor och jordglobar är vattnet det blåa och det gula/orange/bruna/gröna är land.

4 4 Världsdelar På jorden finns sex stora landområden. Dessa kallas även kontinenter. Det finns sju stycken världsdelar. Dessa är Europa, Afrika, Asien, Nordamerika, Sydamerika, Oceanien och Antarktis. Varje världsdel består av flera olika länder.

5 5

6 6

7 7 Jordgloben På jordgloben syns det lättare än på en karta att vi har en sida av jorden som består mest av vatten och en sida som består mest av land.

8 8 Väderstreck För att man ska hitta på en karta använder man väderstreck. Väderstrecken ni ska kunna är NORR (uppåt på kartan), SÖDER (nedåt på kartan), ÖST (till höger på kartan) och VÄST (till vänster på kartan)

9 9 Väderstreck på kartan

10 10 Kompass En kompass är ett mätinstrument som används för att navigera, det vill säga hitta de olika väderstrecken för att lättare kunna hitta på en karta. En kompass pekar alltid mot norr och med hjälp av att veta vart norr ligger kan man bestämma vart de andra väderstrecken finns.

11 11 Jordens gradnät Jordgloben är en modell av jorden. För att man ska kunna berätta vart olika platser ligger har man ritat linjer på den. Alla linjer har en egen siffra.

12 12 Ekvatorn Linjen som går mitt på jordklotet/kartan kallas ekvatorn.

13 13

14 14 Ekvatorn Den delen av jorden som ligger norr om ekvatorn kallas norra halvklotet. Den delen av jorden som ligger söder om ekvatorn kallas södra halvklotet.

15 Varför karta OCH jordglob?
15 Varför karta OCH jordglob? Det allra bästa sättet att se ländernas storlek och placering är att använda en jordglob. På en karta blir det alltid lite fel för att en platt karta KAN inte visa helt rätt. Länder som ligger långt norrut eller långt söderut ser alltid större ut på en karta jämfört med på en glob. Hur kommer det här sig?

16 16

17 Kartan förminskar verkligheten
17 Kartan förminskar verkligheten En karta är en bild uppifrån och sakerna man ser på kartan är mindre än de är i verkligheten.

18 18 Skalor och kartor För att kunna förminska det man vill avbilda på en karta använder man sig av en skala. För att få plats med hela Sverige på en karta behöver man förminska den. På kartor finns angivet hur mycket man förminskat verkligheten samt hur långt en centimeter på kartan motsvarar i verkligheten.

19 19

20 20

21 Så hittar du i kartboken
21 Så hittar du i kartboken 1. Leta först i registret. 2. Leta upp rätt sida. 3. Leta på kartan.

22 22 Kartans färger För att en karta ska bli ännu bättre och tydligare målas den i olika färger. GRÖNT betyder skogsmark GULT visar odlad mark, åkrar och ängar BLÅTT visar vatten

23 23 Hitta på en karta

24 24 Tecken i kartboken

25 25


Ladda ner ppt "KARTKUNSKAP 1."

Liknande presentationer


Google-annonser