SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
God man för ensamkommande barn
Advertisements

Lagstiftning – en översikt
Om stöd till anhöriga.
Samverkan socialtjänst, skola och förskola
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Vård och omsorg 1 Lagstiftning.
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Maria Björklund - Lena Landén Jonas - Mikael Thörn
Vad kan du lämna ut till vem?
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
IFLA:s internetmanifest och integritet Konferensen Att leva och andas IFLA:s biblioteksmanifest Stockholm den 19 mars 2014 Caroline Fellbom Franke, jurist.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Socialtjänstens möjligheter och begränsningar
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Familjehemsenheten Angered
Handläggning enligt SoL
BARNMISSHANDEL Hur vanligt är det? När skall jag fatta misstanken?
Uppsökande och förebyggande arbete
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
Socialrätten – en översikt
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Barn som far illa Region Skåne
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
Socialtjänstlagen, SoL
Orosanmälan - anmälningsplikt enligt kap 14 1 § Socialtjänstlagen
MISSBRUK- och BEROENDE VÅRD I DALARNA
VKV Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer 031 –
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Ändra till startrubrik
Regionövergripande riktlinjer – Våld i nära relationer
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
LAGAR Familjehemsplacering av barn och ungdom:
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870)
Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (SFS 1990:52) Beredande av vård (fel hos omgivningen) 2 § Vård skall beslutas om det på grund av misshandel,
Karlskrona 2 november 2011 LVM (SFS 1988:870)  Ingår i Socialtjänstlagen (SOL)  Vem som helst kan göra LVM-anmälan  Missbrukshandläggare (kommun) utreder.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström
Barn som växer upp i familjer med våld
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Kunskap till praktik - riskbruk, missbruk och beroende 18 maj Folkets hus Maria Lewandowski, kommunjurist.
Barnrätt Professor Anna Singer Uppsala universitet.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
Barn- och ungdomsenheten Anmälningsskyldigheten När anmäler vi? Osäkerhet vid anmälan? Vad händer vid en anmälan? Frivillighet och tvångsvård.
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
Barnperspektiv Introduktionsprogram Göteborgs Stad 19 oktober 2016
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Föräldrabalken Germaine Hillerström.
Kvalitetsarbete.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och politiska avdelningen, Carsten Regionövergripande rutin (ersätter tidigare lokala varianter/versioner)
INFORMATION OM LEX SARAH 2016
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID
Att utreda våldsutsatthet inom Socialtjänsten Västerås 5 maj 2014
Anhörigstödet i Falkenberg
Elin Hultman & Therése Wissö
Barnkonventionen svensk lag – vad innebär det?
Presentationens avskrift:

SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER

Vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor FÖRÄLDRARBALKEN 6 KAP 11§ Vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter.

Sekretess i förhållande till vårdnadshavare SEKRETESSLAGEN 12 KAP § 3 Sekretess i förhållande till vårdnadshavare 1 det kan antas att den underårige lider betydande men om uppgiften röjs för vårdnadshavaren…

LVU 2 § Vård skall beslutas om det på grund fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorger eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk att den unges hälsa eller utveckling skadas

LVU 14 § Socialnämnden har ett ansvar för att den unges behov av umgänge med föräldrar och vårdnadshavare så långt möjligt tillgodoses. Om der är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med vård enligt denna lag får socialnämnden

LVU 14 § 1. besluta hur den unges umgänge med vårdnadshavare och med förälder …….. skall utövas

2. besluta att den unges vistelseort LVU 14 § 2. besluta att den unges vistelseort inte skall röjas för föräldrar eller vårdnadshavare

Socialnämnden skall minst en gång var tredje månad överväga om LVU 14 § Socialnämnden skall minst en gång var tredje månad överväga om ett sådant beslut…. fortfarande behövs.

SOCIALTJÄNSTLAGEN 6 Kap 1 § Socialnämnden skall sörja för att den som behöver vårdas eller bo i ett hem än den egna tas emot i ett familjehem eller i ett hem för vård eller boende. .

SOCIALTJÄNSTLAGEN 6 kap 1 § Vården bör utformas så att det främjar den enskildes samhörighet med anhöriga och andra närstående samt kontakt med hemmiljön

Detta gäller besök hos dem Besöksinskränkning Detta gäller besök hos dem som är omhändertagna med stöd av LVU och vistas på ett HVB- hem.

SOCIALTJÄNSTLAGEN 5 kap 11 § Till socialtjänstens uppgift hör att verka för att den som utsatts för brott och dennes närstående får stöd och hjälp.

SOCIALTJÄNSTLAGEN 5 kap 11 § Socialnämnden skall skärskilt beakta att kvinnor som är eller varit utsatta för våld eller andra övergrepp av en närstående kan var av behov av stöd och hjälp att förändrar sin situation

KVARSKRIVNING Socialnämnden handlägger kvinnor och barn med skyddade personuppgifter när kvinna har beslut på kvarskrivning eller på annat sätt har skyddad identitet.

SOCIALTJÄNSTEN För att säkra skyddande av personuppgifter måste socialtjänsten har en medvetenhet och ett system där man markerar att uppgifterna är skyddade.

tex mobil, facebook, kompisar SOCIALTJÄNSTEN Informerar kvinnan och barnen om vad det innebär och vad de måste förhålla sig till när de har skyddade personuppgifter tex mobil, facebook, kompisar

Skyddande personuppgifter Offentlighets - och sekretesslag INFORMATION Socialtjänstlagen www.socialstyrelsen.se SOSFS 2009: 22 SOSFS 2006:5 Skyddande personuppgifter Offentlighets - och sekretesslag