Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Advertisements

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Mekaniskt arbete och effekt
E n e r g i.
Energi och energiomvandlingar
Energi Så här tar Du fram kommentarer: PowerPoint 2000:
Vill du bli ett energigeni?
Energiomvandlingar, energislag och energikällor
Vi står i dag inför en av vår tids största utmaningar –
10.3 Magnetism.
Arbete-Energi-Effekt
Arbete, energi och effekt
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Energi!.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Fysik år9 Inför provet v. 49.
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Energiformer och energikällor
Elektricitet.
Vår hållbara skola.
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Energiteknik Teknik direkt s
En uppsats om hälsa Mitt namn. SAMMANFATTNING Text…
EARTH HOUR Vi har arbetat med energi och hållbar utveckling. Tillsammans har vi gjort ett energiträd som berättar var ifrån vi får vår energi, vilket.
En resurs att använda klokt
Inför solenergilabben
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Hur fångas energi?.
Energikällor.
Energi Vad är energi?.
Olika energiformer Energiprincipen
Fotosyntesen.
Kemisk Energi Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?
Var finns energi?.
Fjärrvärme 1. I fjärrvärmeverket kokar man vatten.
Förnybara energikällor
El produktion och distribution
Energi, krafter och elekticitet
Energiförsörjning.
Vind, vatten och jord
Energiteknik Teknik direkt s
Energi del 1.
Energiformer & omvandlingar
TURBINEN Används i vattenkraftverk, kärnkraftverk, jetmotorer och förbränningsverk Nyckelord: turbin, rotera, energi, kraft, driva,
Hur mycket användbar energi får vi ur varje energikälla
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Varför?.
Arbete Energi Effekt.
Vad minns du från förra lektionen?
Vår hållbara skola. Vi kommer att ta upp: Grön el Hur man kan minska energianvändningen Bra energikällor för uppvärmning av vatten och el Vad vi har valt.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Solen ger oss energi -Energin vi får från solen räcker för att täcka världens behov flera tusen gånger om, men då måste två problem lösas. 1. Vi måste.
TURBINEN Används i vattenkraftverk, kärnkraftverk, jetmotorer och förbränningsverk Nyckelord: turbin, rotera, energi, kraft, driva,
Vad minns du från förra lektionen?
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
En inledning till pararbete i åk 8
Energi och energikällor
Energi Åk
Hållbar Utveckling. Här är fem punkter om vad hållbar utveckling är. Hållbar utveckling är när man tar ansvar så att det inte äventyrar framtiden för.
Kunskap – Nyckel – Förändring av natur, miljö och klimat. Ett program av K-G Ahlström, med enkel och saklig fakta om energi. ©K-G Ahlström 1.
Repetition Kraft och Rörelse Prov Ons v.20. Vad menas med begreppet kraft? Något som kan få ett föremål att – ändra formen – ändra rörelseriktningen –
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Inför solenergilabben
Vilka är vi och vad vi gör
ENERGI Solen driver oss Den del av solensstrålning som når Jorden strålar ut igen som värmestrålning. Innan dess har solstrålningen gett energi till livet.
Presentationens avskrift:

Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?

Mål: Få en djupare förståelse av energiprincipen Träna på att samarbeta i gruppen runt energiövningar Träna på att rita föreställningskartor och utveckla dina argument

Behövs energi?

Energiprincipen ???

Energiomvandlingar

Från en energiform till en annan. Vilka omvandlingar ser du? - i klassen Batteriets kemiska energi omvandlas till elenergi när strömmen sluts. Den omvandlas i sin tur till strålnings- och värmeenergi. Värmeenergin sprids slutligen till luften runt omkring ficklampan.

Händelser sker vid en energiomvandling I batteriet lagras kemisk energi Kretsen sluts och lampan lyser , kemisk energi => elenergi I lampan alstras strålnings- och värmeenergi Energi styr natur, miljö och klimat! 6 Allt som händer kan förklaras genom energiomvandlingar från en energiform till en annan. I ficklampans batteri har lagrats kemisk energi. Den omvandlas till elenergi när strömmen sluts. Elenergin omvandlas i sin tur omedelbart till strålnings- och värmeenergi i glödtråden. Strålningsenergin lyser upp tillvaron och värmeenergin sprids till luften runt glödlampan. Händelser sker vid en energiomvandling från en energiform till en annan.

Ta fram whiteboards skriv ner vilka energiomvandlingar ser du vid följande händelser: vi arbetar två och två så som ni sitter

Från en energiform till en annan. El- Kärn- Läges- Värme- Kemisk Rörelse- Strålnings- Elastisk När ljuset brinner omvandlas ljusets kemiska energi till strålningsenergi och värmeenergi. För att tända ljuset behövs ett energitillskott. Det får man från tändstickans värmeenergi.

Från en energiform till en annan. El- Kärn- Läges- Värme- Kemisk Rörelse- Strålnings- Elastisk- En plast- eller gummiboll släpps mot golvet. För att lyfta upp den krävs en energiomvandling från armens kemiska energi till att höja bollens lägesenergi. Sen omvandlas lägesenergin till rörelseenergi. Bollen trycks samman mot golvet, ny lägesenergi bildas som i sin tur ger ny rörelseenergi osv. Bollen slutar att studsa efter en stund. All energi har då omvandlats till onyttig värmeenergi.

Från en energiform till en annan. El- Kärn- Läges- Värme- Kemisk Rörelse- Strålnings- Elastisk Och sedan skapa eld I en stor kork borras ett hål med samma diameter som kulan på en termometer. Termometern vrids runt i hålet och man ser hur temperaturen stiger. Kroppens lagrade energi omvandlas till rörelseenergi som i sin tur omvandlas till värmeenergi. Försöket måste utföras med försiktighet så att inte termometern går sönder. Använd inte en kvicksilvertermometer. Försöket inbjuder till tävling!

Energikretslopp Solen

Vilken energikälla kommer energin ursprungligen från Vilken energikälla kommer energin ursprungligen från? Vilka energiomvandlingar ser ni? Ge en uppgift till varje grupp 10 min att diskutera 2 min att presentera för klassen Uppgifter: Vattenkraftverk Vindturbinen Solceller på hustaket Fjärrvärme till varmvatten och hus uppvärmning Elbilen Atombomben Tågets ångmaskinen

Diskutera i gruppen: Energiformer Energikällor - Vad kommer att hända? Lägesenergi Värmeenergi Elastisk energi Kemisk energi Rörelseenergi Strålningsenergi Elenergi Kärnenergi Energikällor Förnybara Solenergi Biobränslen Vattenkraftverk Vindkraftverk Bergvärme Icke förnybara Kärnkraftverk Fossila bränslen Diskutera i gruppen: - Vad kommer att hända? - Vilken är den ursprungliga energikälla? - Vilken energiform finns från början? - Till vilka andra energiformer kommer den att omvandlas? - Hur transporteras energin? Rita energikedjan på whiteboarden.

hybridbil

Energiformer Diskutera i gruppen: Elenergi - Vad kommer att hända? Kärnenergi Lägesenergi Värmeenergi Rörelseenergi Kemisk energi Strålningsenergi Diskutera i gruppen: - Vad kommer att hända? - Vilken energiform finns från början? Är den lagrad? - Till vilka andra energiformer kommer den att omvandlas? Rita energikedjan på whiteboarden. Alla försökstexter har samma instruktioner med experimentet som rubrik. Följande bilder kan användas vid en uppföljning efter experimenten.

Vilken energiövergång? Min pappa lärde mig att sparka hälen mot trottoarkanten. Då blir frusna tår varma. Jag jagar med pil och båge, drar i stängen, spänner bågen och skjuter iväg pilen. Jag kopplar in en elmotor som driver en generator för att få ström till en glödlampa som lyser. I första energiövergången omvandlas rörelseenergi till värmeenergi. I andra övergången omvandlas rörelseenergi till lägesenergi. Sedan omvandlas lägesenergin till rörelseenergi. I tredje meningen omvandlas elenergi till rörelseenergi i elmotorn. Rörelseenergin omvandlas till elenergi i generatorn. Generatorn ger elenergi som omvandlas till strålningsenergi och värmeenergi i glödlampan. Men det hade varit bättre att ansluta lampan direkt.