FINANSMINISTERIET 20.10.2003Tuomas Pöysti1 Produktivitetens rätts- och välfärdstatliga utmaning Varför är produktiviteten viktig för rättstaten Varför.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Nödvändiga perspektivskiften
Socialdepartementet Äldreomsorgen får gott betyg Nöjdhet för omsorg i särskilda boenden i riket 2008, 2010, 2011 Källa: Socialstyrelsen, Nationella brukarundersökningen.
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Staten och det civila samhällets organisationer
Europaparlamentariker
Sambanden mellan hälsa, ekonomisk utveckling och planering
PSI Vad är det? Vad är på gång?
FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti1 Bioinnovationernas och biosäkerhetens inverkan på offentligheten och självbestämmanderätten  Bioinnovationer.
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Ekonomiska system.
Slutsatser från Thomas och Aurora (SOA)
Äldrepolitik Äldreomsorg.
G I S Strate Kan GIS löna sig? 3.
Riksbankschef Stefan Ingves 15 mars 2012 Finansiell stabilitet ur ett konsument- perspektiv Finansutskottet.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Fö 7 - Produktionsfaktorer
Nordic Innovation Centre
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti1 INFORMATIONSSTANDARDER OCH ’’THE PERFORMING STATE’’ – perspektiv i informationsförvaltningens juridik, effektivitet.
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
PRIVATJURIDIK Internationell rätt (kap 15).
Internationell Ekonomi
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 EU 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration.
Personlig assistans ur ett sociologiskt perspektiv Forskningsledare Antti Teittinen Förbundet Utvecklingsstörning.
Effektivitet. Vad är effektivitet? En kundorienterad, effektiv och högklassig verksamhet förbättrar arbetsmotivationen bland de anställda och inverkar.
Samhällsekonomi Del 1.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
”Vägen mot e-samhället”
Lära Använda Testa 1 september 2013 – 31 augusti 2014 Offentliga tjänster - Lokalt - Regionalt - Nationellt Internetfonden – Regionförbundet Kalmar län.
Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör
Kommundirektörsföreningen
Sveriges 4H – lära genom att göra. Sveriges 4H Internationell organisation: 80 länder 100 år gammal organisation medlemmar i Sverige bred verksamhet.
Ekonomiska kretsloppet
Kan kommunsektorn växa realt med 2 procent per år? Lars Calmfors Kommek, Malmömässan 21 augusti 2014.
KONJUNKTURLÄGET 26 augusti 2009 Kerstin Hallsten.
Sammanfattning av utgångspunkter och frågeställningar koppade till aktuella uppsatser.
Var det bättre förr eller Är det sämre nu? Mina ”dryga” 30 år som upphandlare Gunnar Stålberg mars 2009.
Kunskapsuppbyggnad främjar förtroende Camilla Ferenius 23 nov 2007.
Medicinsk teknik för en bättre livskvalitet och tillväxt Seminarium Björn-Erik Erlandsson
Konkurrens och samarbete –
Regional utvecklingsstrategi för Skåne
Kommunerna och Kontaktcenter Framtida utmaningar Kommer offentlig sektor i framtiden att växa i samma takt som nu ? Vad tyder på motsatsen ? Befolkningens.
Strategiska perspektiv på verksamheten
VAD TÄNKER FINLÄNDARNA OM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA SERVICE OCH DESS FRAMTID?
KONJUNKTURLÄGET 1 september 2010 Peter Svensson. Slutsatser Svensk BNP har lagt in en högre växel Uppgången är bred BNP-tillväxt 2010: 4,3 (3,7) 2011:
Vad skiljer partierna åt?
Tiggarna på våra gator – hur ska vi förhålla oss?
#hyväätyötäSuomi. Finlands ekonomi har stagnerat.
BNP i fasta priser.
Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.
Erik Höglin Konsekvenser av att införa ett balansmål för finansiellt sparande i offentlig sektor 14 augusti 2015.
{ Ekonomiska system Olika sätt att försöka styra samhällets ekonomi.
Förändringar i samhällsekonomin. Den offentliga ekonomin Offentliga sektorn ansvarar för de gemensamma uppgifterna i samhället. Ge exempel! För att klara.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Primärvårdscentrum Östergötland
SUHF:s & UK-ämbetes Rektorsprogram 1 - Ledningsgrupper
SMGAO Jan-Olof Åberg Utvärdering I SMGAO Jan-Olof Åberg.
Agenda 2030 för hållbar utveckling
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2017

Den offentliga sektorns arbetsmarknad – vilka är utmaningarna?
Framtidens fritid och civilsamhälle
Presentationens avskrift:

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti1 Produktivitetens rätts- och välfärdstatliga utmaning Varför är produktiviteten viktig för rättstaten Varför är produktiviteten viktig för nordiska välfärdssamhällen Vilken roll har rättsinformatiken och rättsinformatiker i åtgärder som syftar till att öka produktiviteten Tankar från finansministeriets perspektiv

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti2 Produktivitets betydelse för rättstaten Från formella rättstat till material rättstat och grundrättighetsbaserad offentlig och privat förvaltningssätt Människorättskonventionens och till exempel Finska grundlagens principer om det offentligas skyldighet att garantera och främja verkställandet av människorättigheter och grundläggande fri- och rättigheter skyldighet för lagstiftare, den utövande makten och den dömande makten förvaltningstjänsteman, domare Effektivitet är en väsentlig del av rätten i det nya europeiska rättstänkandet, tillgång till rätten (remedy and procedure, rättskyddsmedel och -procedur) är en del av rättigheter Tillgång till rätten är ineffektiv och må även vara i strid med människorättskonventionens principer om rättsliga funktioners produktivitet är låg

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti3 Produktivitetens viktighet för rättstaten 2 Nya nätverksstaten skapar nya förväntningar bland medborgare förväntan att rätten är snabbt, åtminstone snabbare än den traditionella rätten Web -kommunikationer olika fall där rättsskydd behövs snabbt (inskränkningar av immateriella rättigheter på nätet, IT –brottslighet) Performance har blivit en allmän kriter för legitimitet ’’Performing state’’. Tillit och legitimitet grunder alltmer till kvalitet och performance -förmågan

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti4 Produktivitetens viktighet för det nordiska välfärdssamhället Lägre produktivitetsnivå i många sektorer än i Förenta staterna Ett allmänt europeiskt problem Servicesektorn ett särskilt problem Demografiska profilen i Finland är sämre än i många andra västländer. Befolkningen åldrar sig snabbt och proportionella antalet av dem som arbetar minskar. Problemet berör också de andra nordiska länderna i nära framtiden ökade hälsokostnader och andra kostnader ökad konkurrens av arbetskraft, brist eller knapphet av arbetskraft Basen för statens inkomster snävs på grund av skattekonkurrensen (exempel, alkoholbeskattning). Finansieringsbas för offentliga tjänster och service blir betydligt snävare Bred offentlig sektor är en utmaning för kvalitet och produktivitet för marknadskonkurrensen saknas

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti5 Hållbar finanspolitik – hållbar ekonomi Finanspolitik eller skötseln av offentlig ekonomi som inte orimligt minskar de kommande generationernas och under de kommande åren möjligheterna att bestämma själva över ekonomi Utövandet av hållbar finanspolitik blir ännu viktigare Varför: Skapar tillit och förtroende för ekonomiska aktörer (individer och företag) för investeringar, konsommation och sparandet Skapar marginal och upprätthåller reaktionsförmåga för staten att hantera olika risker och ostabiliheter i internationella ekonomin Skapar förutsättningar att upprätthålla välfärdsstaten och bred tillgängliga offentliga tjänster även i framtiden Är en förutsättning för rättvisan mellan generationerna (John Rawls) I dagens läge hållbar finanspolitik kräver att produktiviteten ökas båda i den privata och offentliga sektorn

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti6 Produktivitetens utmaning för rättsinformatiker Produktivitetens förbättringar kommer från innovationerna. En klok användning av IT ökar produktiviteten på ett väsentligt sätt. Förmåga att utnyttja IT och öka produktivitet beror på regleringen Lagstiftningen borde analyseras om den skapar innovationshinder och produktivitetshinder Hinder för produktivitet och IT-tillämpning i den privata sektorn Rättsinformatisk kunskap behövs för analysen av informationsprocesser och därmed deras reformbehov och – rättsliga reformmodeller Ett praktiskt problem är de så kallade massafall i domstolarna och de ökade kostnader för rättegångar. Rättens procedurer måste vara flexibla så att varje fall får en tillämplig process. Detta innebär att fallförvaltningen måste skärpas betydligt. Även strukturerna i domstolsväsendet måste tänkas – behöver vi egentligen generaladvokaten vid tingsrätten och hovrätten samt informationsbyrå, som motsvarar middle office i finansvärlden i domstolar.

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti7 Rättsinformatiken och produktivitetens utmaning: exempel 2 Kommunerna står för de offentliga service inom hälsovård, undervisning osv. och de service delfinansieras av staten via statsandelssystem. Det måste skrivas in produktivitets- och effektivitetsincentiv (till exempel i form av indexregler) till finansieringssystem Det måste skapas en civilsamhälleligt uppföljning av kvalitet och förhållandet mellan effektivitet och kvalitet. Det här kräver tillräcklig informationsbas och aktiv kommunikation som kan bara grunda sig lagstifta informationsskyldigheter och informationsresursser. I Finland förändring från statsbidragssystem till statsandelssystem innebad också att informationsbasen för utvärdering av den offentliga verksamhets kvalitet och effektivitet försämrades

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti8 Rättsinformatiken och produktivitets utmaning, några exempel 3 Effektivitet och produktivitet i hälsovården blir ett betydligt problem. Elektroniska patientjournal och så kallade telemedicin för snabbare och effektivare tillgång till information och vård Strängare tillämpning av konkurrens- och stadsstödslagstiftningen ofta informationsproblem om det komplicerade regelverket informationssystem och rådgivningsportaler och –system Offentliga upphandlingar: elektroniska procedurer och bättre kunskap om rätten angående offentliga upphandlingar ’’Outsourcing’’: säkerhetsavtal (informationssäkerhet osv)

FINANSMINISTERIET Tuomas Pöysti9 Konklusion Rättsinformatisk kunskap och forsking behövs för att bedriva den offentliga sektorn mot bättre produktivitet och öka produktiviteten i den private sektorn