EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Den svenska förskolan.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Det kommunala uppföljnings- och informationsansvaret
Specialpedagogiska skolmyndigheten
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Aktualiteter SPSM; döv-hörselområdet
Välkomna Inkludering av barn och ungdomar med hörselnedsättning inom förskola/skola sep 2011.
Vad innebär ett barnperspektiv
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Specialpedagogiska skolmyndigheten är statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor. Det övergripande uppdraget är att alla ska ges möjlighet att nå.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppdrag: Att utarbeta förslag till riktlinjer för barn med språkstörning för att tydliggöra uppdrag och ansvarsgränser Syfte: Att kartlägga hur många och.
Försäkringskassans roll i samverkan
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt.
Skoldatatek i praktiken Anders Fridell
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Tidiga insatser för barn i förskolan
CARLBECK-KOMMITTÉN Översyn av utbildningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning Dir : 100
Forskningspåverkan i praktiken. Vad gör SKL?  Alla kommuner, landsting och regioner medlemmar  Intressebevakning  Medlemsstöd  Utvecklingsfrågor.
Överenskommelse om samordning kring barn
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
Utredningen om översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå Flexibilitet och individualisering inom vuxenutbildningen Nacka
skall stödja kommuner och andra huvudmän i deras utveckling av verksamheten så att nationellt fastställda mål och likvärdighet i.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
Södra Sveriges folkhälsoarbete ”En KRAM i skuggan” Emma Carlstedt
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Kunskapslyft Barn och Unga. Nulägesbilder av skolan i Örebroregionen.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Bra initiativ med kalas och en eloge till skåne för detta arrangemang och allt bra som sker i skåne.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Vuxenutbildning MÅLEN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING ÄR ATT VUXNA SKA STÖDJAS OCH STIMULERAS I SITT LÄRANDE. DE SKA GES MÖJLIGHET ATT UTVECKLA SINA KUNSKAPER.
För förbättrade förutsättningar för flerspråkiga elevers lärande från förskola till vuxenutbildning Karin Sandwall Nationellt centrum för svenska som andraspråk.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Ingrid Nordberg, rådgivare/specialpedagog,
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Digital plattform Delaktig kommunikation
Skolutveckling tillsammans, Topp
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Nyheter i skollagen från och med
Personen från Skolverket
Samverkan för en hållbar utveckling i ett livsperspektiv
Presentationens avskrift:

EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET Lika värde. Lika möjligheter. EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET

En skola för alla Likvärdig utbildning Rätt till särskilt stöd Likvärdigt bemötande Full delaktighet Tillgänglighet Jämlika villkor

Samarbetsformer för nya möjligheter Vi samverkar med: kommuner och landsting andra myndigheter och organisationer (Skolverket, Myndigheten för skolutveckling, Sisus, SPM med flera) de intresseorganisationer som företräder barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning.

Specialpedagogiska institutet En rikstäckande myndighet för statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor. Stödet riktar sig till dem som ansvarar för undervisning av barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning.

Uppdrag Specialpedagogiskt stöd till ansvariga för: förskola grundskola grundsärskola träningsskola skolbarnomsorg gymnasieskola gymnasiesärskola vuxenutbildning särvux sfi (Svenska för invandrare) fristående skolor som står under statlig tillsyn.

Övergripande mål Vårt stöd ska underlätta kommunernas arbete med att erbjuda likvärdig utbildning, förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg till alla barn, unga och vuxna oavsett funktionsnedsättning.

Ett samlat stöd med lärandet i fokus Kommunernas behov av specialpedagogiskt stöd är vägledande för våra insatser: rådgivning och information fortbildning specialpedagogiska utredningar information om och framställning av anpassade läromedel förmedling av aktuell forskning.

Så här arbetar vi Kommunen/resursteamet/skolan kontaktar oss och beskriver behovet av stöd. Efter orientering/kartläggning kommer vi överens om mål, metoder och tidplan som dokumenteras. Efter genomförd insats sker gemensam uppföljning och utvärdering.

Rådgivning och information Rådgivning till arbetslag, specialpedagoger med flera. Information i specialpedagogiska frågor till beslutsfattare, skolpersonal, föräldrar med flera.

Fortbildning Ett utbud av kurser och aktiviteter inom området specialpedagogik och funktionsnedsättning. Kurser ges nationellt, regionalt eller lokalt samt på distans via Internet. Medverkan i kompetensutveckling. Sök kurser och andra aktiviteter på www.sit.se.

Resurser som förstärker Fyra nationella resurscenter. Specialpedagogisk utredning för enskilda barn och unga vid Resurscenter dövblind, döv/hörsel, syn samt tal och språk. Specialpedagogisk träning vid Resurscenter syn. Visstidsutbildning vid Resurscenter syn och Resurscenter tal och språk. Föräldrautbildning vid Resurscenter syn.

Läromedel på lika villkor Informera och ge råd om anpassning och användning av läromedel. Inventera och analysera behov av läromedel för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning. Stimulera läromedelsmarknaden genom att stödja förlag och producenter. Anpassa förlagsutgivna läromedel. Utveckla och sälja läromedel som främjar delaktighet och likvärdighet när sådana saknas på marknaden.

Utveckling Vi initierar och medverkar i olika former av specialpedagogiskt utvecklingsarbete. Skapar och utvecklar nätverk kring olika specialpedagogiska områden. Har kontakt med specialpeda-gogisk forskning och förmedlar forskningsresultat. Deltar i nordisk och internationell samverkan.

Organisation

www.sit.se