Projekt ”TAKK för Språket”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Advertisements

Vad är studiehandledning?
Rose-Marie Nylander Utredare, Enheten för kunskapsöversikter
Lunds universitet / Medicinska fakulteten / Handlingsplan internationalisering Master Medicinsk Vetenskap.
Språklig variation i sverige
Statliga stimulansmedel för Östergötlands län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen år 2014 område ” Funktionsnedsättning”
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Gimme5 historia Projektet startar 2010 Val av övningar HT 10
Att hantera två eller flera språk
Komplement Bornholmsmodell för förskolan
Exempel utifrån ett antal målområden
Kompetensombudsträff
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Ändra till startrubrik
speciallärare specialpedagog pedagogisk kartläggning
Hur bemöter jag personer som använder kommunikationshjälpmedel
Tillgängliga läromedel Läromedelsavdelningen
Syften med utvärderingar • Kontrollera och ge beslutsunderlag Har man gjort det man skall? Har man följt riktlinjerna? Behövs det kompletterande åtgärder?
BILD 1-20 Idag Varför ska barn komma till tals? Kaffe Vad behövs? (Vilka förutsättningar?) Hur kan det gå till? Barnperspektiv och barnets eget.
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Planerat Ledningsbyte på CSC 1/ Mandatperiod för dekan 1/ / Överenskommelse mellan rektor och dekan Mandatperioden för avdelningsföreståndare,
Aktualiteter SPSM; döv-hörselområdet
Välkomna Inkludering av barn och ungdomar med hörselnedsättning inom förskola/skola sep 2011.
Lärarlyftet II Möte med lärosäten 2 feb 2011
DART 2009 – en kort presentation
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
Nordisk konferens i Göteborg september 2014
Hörselkonsultation för Barn och Ungdomar i förskola/skola
Mina två språk Malin Johansson 16/
Arbetsplan vt;2014 Välkomna till ett nytt verksamhetsår med nya utmaningar! Tema Grön flagg – se handlingsplan 5 kriterier, kretslopp och fem kriterier.
AKK i förskolan Alternativ och kompletterande kommunikation
MER ” EGENTID ” – S Å ST Ä RKER VI BARNENS M Ö JLIGHET TILL SJ Ä LVBEST Ä MMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk f ö rening – Bambi Korttidshem,
Kurser i tyska. 2 Kursutbud Tyska läsåret se:  Att kommunicera på tyska (ht2011)  Nybörjarkurs.
Barns tillgång till svenskt teckenspråk
Erfarenheter av ögonstyrd dator som hjälpmedel för samspel och delaktighet för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättning - en pågående studie.
Appar för kommunikation – hur fungerar det?
Elevassistenter och det lärande uppdraget
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Föräldrakraft.
NETinfo Samordnat IT-stöd Lunds universitet Johnny Nilsson, PL Birgitta Lastow, bitr. PL Anders Sjöö, bitr. PL.
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
Förskoleenkät Barn 2012 Förskoleenkät – Barn Enhet:
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Mariehamn, Åland 13 – 17 okt. Nordplusnätverket Eko-Tek Nord.
SMAK  Projekt SMAK ( )  Kompetensutveckling för aktörer som möter personer NPF i sin yrkesutövning  Regionförbundet och Europeiska socialfonden.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Lunds universitet / Pågående utvecklingsprojekt / Presentation Prefektmöte Gemensamt passerkort och passersystem Vt Personal.
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
När inkludering blir exkludering Ingela Holmström
”Nyckeln till vårt land” Samverkansprojekt mellan Vännäs kommun, Svenska kyrkan och ABF.
”Om vi fick bestämma” - Ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet i musik- och kulturskolan måste stärkas.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Värdegrund. Presentation Syfte Värdegrund Presentation av workshop Utvärderingar Framtiden Summering Frågor Kontakt.
AKK – Alternativ och Kompletterande Kommunikation för blivande speciallärare Gunilla Thunberg DART – västra Sveriges kommunikations- och dataresurscenter.
Medborgarpanel om bibliotek I Botkyrka Om bibliotek och läsning Projekt Ny biblioteksplan i Botkyrka Anna-Stina Takala, KoF.
Skapa medvetenhet Att öka kunskap och förståelse genom att dela med sig av information eller erfarenhet 1 Utbildning för distriktets jubileumskoordinator.
Svenska som andraspråk 3
Vad är studiehandledning?
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Digital plattform Delaktig kommunikation
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Arbetssättet i Skara under projekttiden
Presentationens avskrift:

Projekt ”TAKK för Språket”

Samarbetsorganisationer i projektet Projektanordnare: Kulturföreningen m.i.m och Språkens hus vid universitetssjukhuset, MAS, i Malmö. Samarbetspartners som ingår i projektgruppen: DART kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning, Habiliteringen i Göteborg och Södra Bohuslän och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Aktiviteter i projekt ”TAKK för Språket” Teckenspråkskurs för föräldrar med annat modersmål än svenska i samarbete med TUFF-utbildning och SPSM (ht 2010). Informationsträffar om AKK och flerspråkighet för personal och föräldrar (2011-2012). Utveckling av föräldrautbildningen ”KomFler” som ges i habiliteringens regi samt utvärdering av utbildningens fösta omgång (ht 2011).

Aktiviteter i projekt ”TAKK för Språket Förbereda, genomföra och utvärdera föräldrautbildningen ”TAKK på modersmålet” (ht 2011- vt 2012). Diskussion i projektgruppen, med stöd av forskning, om flerspråkighet vid kommunikativa funktionsnedsättningar. Projektutvärdering och förslag på hur kunskaper som de deltagande organisationerna gjort ska implementeras i respektive organisation. 

Kunskapsbildning i projektet Teckenspråkskursen i samarbete med Tuff-utbildningen. Genomgång av forskning och evidens. Informationsdagar och pågående kurs ”TAKK på modersmålet”.

Teckenkurs i samarbete med TUFF-utbildning Av 17 föräldrar som ingick i undersökningen angav 16 att de använder sitt modersmål för att kommunicera med barnet/ungdomen som är i behov av TSP/TAKK. Fem aspekter framträder som viktigast för föräldrarna som deltog i undersökningen: Att få teckenundervisning som är anpassad till barnet/ungdomens situation och utvecklingsnivå. Att ingå i ett sammanhang med andra föräldrar.

Teckenkurs i samarbete med TUFF-utbildning Att få information om samhällsstöd för personer i behov av Teckenspråk/TAKK. Att diskutera hur man bör göra med modersmålet med barn/ungdomar i behov av TSP/TAKK. Att få information/stöd på modersmålet för att lära sig teckenspråk, framförallt i början av sin vistelse i Sverige.

Kursen ”TAKK på modersmålet” Teckenspråk är olikt i olika länder. TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation): Använder tecken från svenskt teckenspråk Tecknar och pratar Tecknar viktiga ord Tecken är stöd och inte ett språk

Utgångspunkter för kursen Föräldrarna ska använda det språk man är bäst på med barnet. En stark grund i sitt modersmål är bästa sättet att hjälpa barnet att lära sig svenska. Barn som har språkproblem kan lära sig flera språk. Flerspråkighet är aldrig anledning till språkproblem. Barn med språkproblem behöver höra och använda språk ännu mer än de som inte har svårigheter.

Utgångspunkter för kursen Barn med språkproblem som ska lära sig sitt modersmål behöver höra det ännu mer än vanliga barn. Att använda andra vägar än talet för att kommunicera, t.ex. tecken och bilder, underlättar kommunikationen. Det kallas Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK). Tecken som AKK stödjer utveckling av talet och ska fortsätta att användas även om barnet börjat tala.