Fallskadeprojektet ”I Nacka står vi stadigt!”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013
Advertisements

Tyresö – en del av Storstockholm
Olycksfall bland barn och ungdomar
Grafer Riks-Stroke årsrapport
Varför är inte multisjuka äldre välkomna på sjukhus?
Säker mobilitet för äldre NTF Väst Göteborg Gunnar Carlsson Trafiksakkunnig inom SPF E-post: Mobil:
Malmö stads riktlinjer för det politiska samarbetet under mandatperioden 2007 – (budget 2008) Fler hyresrätter skall byggas och hyresrätten skall.
HIV och sexuellt överförbara infektioner (STI) Tobak Alkohol Övervikt hos barn och unga RISKBRUK OCH RISKBETEENDE Resultatmål Andelen överviktiga barn.
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Fallint! I Västerbotten uppmärksammas fallolyckor bland personer över 65 år med en veckolång kampanj. Kampanjen startar 1 oktober på FN:s internationella.
Fler äldre med högre krav - kan primärvården möta behoven?
Socialdepartementet Framtidens patientsäkerhet Nya utmaningar med nya vårdformer och flera aktörer.
Viktiga utgångspunkter
Gamla människor bryter så många ben för att de snubblar på mattor och kanter och på hinkar. En tant som kan vara någon annan än min mormor bröt först ena.
Annika Ljungwald Kerstin Granlund
Vilka hinder finns här i vårt sjukhusupptagningsområde för att erbjuda god strokevård och rehabilitering? Piteå, Älvsbyn, Arjeplog, Arvidsjaur Sluten vården,
Spaning….
Kommunalt stroketeam i särskilt boende
Mat och ätande ett komplext område Lusten att äta likaså
Bättre liv för våra äldre
Inbjudan till konferensdag Implementering av Norrbottens strokevårdprogram Tid: Torsdag 2 april 2009 Plats: Landstingshusets Sessionssal i Luleå Visas.
Vital i Norr Bättre liv för våra äldre Samverkan i praktiken Viveca Lundmark Anna Nilsson Agneta Sandman.
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Rapport i 3 delar Del 1 och 2 Del 3.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hemtjänst Centrum (minst 7 svarande) Hemtjänst.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Mark Särskilt boende.
SWEPOS Kundnöjdhetsundersökning Undersökningen Webenkät under 3 veckor i september 2012 Bruttourval ca huvudutskick och 2 påminnelser Triss-lott.
Prevention och behandling av undernäring i hemsjukvården Kvalitets och utvecklingsarbete i Stockholms läns landsting Sonja Modin, allmänläkare Centrum.
Förbättrad hemsjukvård för Primärvårdens mest sjuka äldre
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Karlskrona Hemtjänst.
(2) Avvikelse från std. kostnad (5) Andel inv 65+ med insats (4) Andel 80+ i befolkningen (1) Kronor/ invånare (65+) (3) Kronor/ brukare (6) Ytterfall.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Inre styrka som en hälsoresurs bland äldre
Behovsanalys och brukardialog 2011
Resultat för Mål och mått våren 2014 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2014.
Bakomliggande arbete Hittar vi på VC de med kronisk oupptäckt sjukdom eller som ligger på gränsen? Hur ska vi hitta dem lättare? Hur ska vi ta hand om.
Team Fyren Luleå kommun
Fallförebyggande arbete
Meddix och samverkansrutiner
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
Vårdskador inom somatisk slutenvård (Sjukhusvård utom psykiatri) 4:e nationella konferensen om patientsäkerhet
Vad ska vi göra /vilka aktiviteter ska vi göra här och nu för att förbättra strokevården och rehabiliteringen ? Kalix, Övertorneå, Överkalix, Haparanda.
Nordiska Undersökningsgruppen /2005 års brukarundersökning Hemtjänsten och Äldreboendet Nacka kommun
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
REHABILITERING I HEMMET
Vital i Norr Bättre liv för våra äldre Screening av depression Lena Andersson.
”Hur mår den äldre värmlänningen?” Lisa Brunzell, utvecklingsledare ”Bättre liv för sjuka äldre” i Värmland 11 maj 2012.
Rehabilitering i hemmiljö en modell för rehabilitering av hemmaboende äldre i Falun Ett samverkansprojekt mellan Falu kommun och Närsjukvården.
Beteendestörning vid hjärnskada Rehabilitering vid kognitiva problem Älvsbyn vårdcentral Arjeplog vårdcentral Arvidsjaur vårdcentral Gällivare ITstudion.
Ramla snubbla halka. Sjukhusrapporterade skadade år
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Fallförebyggande arbete
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
SBU-rapport Rehabilitering av äldre personer med höftfraktur – interdisciplinära team Medicinska kommittén
Hälsoprat. Hur står till med hälsan?  Astma & Allergier  Cancersjukdomar  Diabetssjukdomar  Förhöjt blodtryck  Inkontinensbesvär.
Fallolyckor bland äldre personer Enligt Folkhälsoinstitutets material IKINÄ-opas för förebyggande av fallolyckor.
Rätt insats, i rätt tid vid kognitiv svikt PROJEKT VITAL I NORR. PROJEKTLEDARE: ANETT WUNSCH.
Senior Alert. Senior Alert i korta drag Nationellt kvalitetsregister Förebygga ohälsa inom munhälsa, nutrition, fall och trycksår Ett arbetssätt Ett teamverktyg.
T EAMARBETE I H EMMET H EMSJUKVÅRDEN Sjukgymnast Sofie Kristoferson Hemrehab.
Trygghetsteamet Övergripande målsättning Äldreomsorgen ska sträva efter att lyfta fram och aktivt arbeta med det friska hos de äldre. Genom rehabilitering.
Trygghetsteamet i Linköpings kommun En biståndsbedömd insats
Kvaliteten i din hemtjänst Brukarundersökning 2011
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
Livstilsprojekt unga vuxna med lindrig utvecklingsstörning
Vilka tankar väcker filmen hos dig?
Anhörigstödet i Falkenberg
Kampanj för att förhindra fallolyckor Vill KPR vara med på något sätt?
Presentationens avskrift:

Fallskadeprojektet ”I Nacka står vi stadigt!”

”Efter höftfrakturen blev jag gammal!” Fall orsakar dubbelt så många dödsfall som i trafiken. En tredjedel av personer 60 år och äldre drabbas av minst en fallolycka årligen och efter 80 års ålder drabbas varannan. 95% av alla höftfrakturer orsakas av ett fall. Efter höftfrakturen blev jag gammal. Fall orsakar dubbelt så många dödsfall som i trafiken. En tredjedel av personer 60 år och äldre drabbas av minst en fallolycka årligen och efter 80 års ålder drabbas varannan. 95% av alla höftfrakturer orsakas av ett fall. Att falla och få en fraktur är en stor påfrestning för kroppen hos en äldre människa. Rehabiliteringen tar lång tid, och det blir lätt komplikationer. Risken att falla ökar om man fallit tidigare.

75 % bland dem som faller och drabbas av frakturer är kvinnor. 75% bland de som faller och drabbas av frakturer är kvinnor. I Nacka drabbades under åren 2004-2007 270 kvinnor av höftfraktur och 90 män (siffror från slutenvården). En höftfraktur kostar samhället minst 200 000 kronor i dag i Sverige och medför mycket lidande.

återfår aldrig sin tidigare förmåga 50 % av dem som drabbas återfår aldrig sin tidigare förmåga 50% av dem som drabbas återfår aldrig sin tidigare förmåga.

Bland äldre sker 60 % av alla fall i hemmet Lite inledning i ämnet. Bland äldre sker 60% av alla fall i hemmet. Det finns 3 faktorer som samverkar för risken att falla: 1. Personen tex: Sjukdom Nedsatt syn Nedsatt balans Sämre fysisk förmåga Läkemedel Rädsla Ostadiga skor Beteende Tidigare fall 2. Miljön tex: Belysning Mattor Lösa sladdar Bostadens utformning Trappor utan ledstång Badkar/Dusch Hinder i utemiljö 3. Aktiviteten tex: Gör fler saker samtidigt Står upp i dusch Står upp och klär sig Något oväntat inträffar Det vanligaste är att man faller i samma plan dvs i golvnivå, tex när man ska svara i telefon snabbt och snubblar

Projektet vänder sig till personer: Över 65 år Bor i ordinärt boende Som har fallit Som har fallit och som har fått en fraktur Som är i riskzon för att falla Ej akutfall

Mål Minska antalet fallskador bland personer över 65 år som bor i ordinärt boende i Nacka och genom detta öka livskvaliteten

Syftet är att: Bilda ett fallskadeteam Genom en förlängd rehabilitering och tidiga signaler förebygga fall och fallskador samt förebygga att fallskador upprepas Teamet bedriver ingen akut verksamhet utan tar vid efter den ordinarie rehabiliteringen och förlänger den.

Fallskadeteamet i Nacka Lotta- distriktssköterska, Liisa- sjukgymnast, Gabriella- projektledare Mia- distriktssköterska, Susanne- arbetsterapeut, Ulrika- dietist

Hur gör vi?

Fallskadeteamets arbetssätt Fallskadeteamet är ett multiproffesionellt team med mycket kompetens. De använder standardiserade instrument för att bedöma personens tillstånd. Under hösten 2007 arbetade vi fram en metod, ett arbetssätt som vi tycker fungerar. Vi var på studiebesök i Jönköping som arbetar framgångsrikt och vi läste om hur andra kommuner arbetar. Sen startade vi i Boo området och provade oss fram och utvärderade vartefter. Nu har vi hittat ett bra sätt, det är inte hugget i sten, utan kommer fortsätta utvecklas men så här går det till i nuläget i stora drag. Teamet får ett fax i form av en fallrapport eller ett fallriskmeddelande från personal inom vård-och omsorg tex Nackageriatriken, distriktssköterskor, biståndshandläggare, privata sjukgymnaster, hemtjänstpersonal. Arbetsterapeut och distriktssköterska gör ett hembesök och därefter kommer sjukgymnasten. Distriktssköterskan tar upp lite om kost och nutrution och i de fall där mer kunskap behövs kopplas dietisten in. Efter hembesöken träffas teamet och planerar åtgärder och tar fram handlingsplaner för arbetet.

Fallombud Kontaktperson inom hemtjänst, vårdcentral och larmpatrull

Välkomna att höra av er! Gabriella Nyhäll Tfn: 070 – 431 93 71 E-post: gabriella.nyhall@nacka.se Adress: Ektorpsvägen 6, Nacka