Helsingfors stadskoncernens interna kontroll

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Koncernstyrning och koncernövervakning i finska kommuner 30. Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen, Helsingfors Pasi Leppänen.
Advertisements

Badrum i Knivstas nya äldreboende
Geografi Henrik Carlsson.
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Vilken riktning och hurudana tjänster ?
Solanderskolan presenterar
Stärkt intern kontroll i Göteborgs Stad
Samhället är mer än summan av sina delar
Kommuners insynsrätt i fristående skolor
Revisionsberättelse Årsredovisning för verksamhetsåret 2010 Marks kommun Föredragning kommunfullmäktige
Sambanden mellan hälsa, ekonomisk utveckling och planering
Granskning av elevhälsans medicinska insats (skolhälsovård) Sunne kommun december 2011.
Wilma-anvisningar för lärarna
Faktapass 3 – Studera/lära
Resultat Vi kan konstatera att de framgångsfaktorer och de insatser vi genomfört gjort skillnad. Personen ifråga har fått ett jämnare humör. Enligt diagrammet.
Nordiska kommunala chefsrevisorskonferensen Helsingfors 18 – 21 augusti STADSREVISIONEN SIDAN 1.
Pedagogisk dokumentation
Kvinnorna utgör 51% av jordens befolkning utför 66% av allt arbete får 10% av inkomsterna äger 1% av egendomen - Diakonias jämställdhetspolicy.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Tillsammans gör vi studier möjligt
Demokratisk granskning av kommunala bolag
Centrala innehåll och kunskapskrav
Betydelsen av samverkan inom hälso- och sjukvården
Erbjudande från SKL Kvalitativ uppföljning av multisjuka äldre Kunskap för att bearbeta systembrister.
Claes Johannesson och Charlotte Dingertz Utbildningsförvaltningen
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Granskning av årsredovisning 2011 Sunne kommun april 2012.
Redogörelse för den interna kontrollen och koncernövervakningen i finska kommuner 29. Nordiska Kommunala Chefsrevisorkonferensen Reykjavik, Island.
Utvärdering Övning 2 GSS/GGI Övning 8 maj. Mål med övningen  Träna samverkan i en gränstrakt  Lösa problem tillsammans över gränsen  Juridiska spörsmål.
För kunskap och bildning NY TEKNIK I UNDERVISNINGEN Henrik Laurén Forskningens fronter
Prostitution i Norden. Uppdragsgivare och organisatorisk hemvist Nordiska ministerrådet Nordiskt Institut för Kunskap om Kön.
Revisionsberättelse Årsredovisning för verksamhetsåret 2009 Marks kommun Föredragning kommunfullmäktige
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Reseproduktion och försäljning
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Gripsholms Golklubb Årsmöte 20123
Generella synpunkter Tydlig och mer lättöverskådlig struktur Bra med gemensam reglering för verksamhetsformer och huvudmän Bra att förskolan blir egen.
Novus Opinion Lärare om skolan Arne Modig Viktor Wemminger.
Tidigt ingripande och förebyggande stöd för elever inom allmän undervisningen.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Spridning och användande Liv & hälsa ung Enkätundersökning rektorer och gymnasiechefer 2010 Svarsfrekvens 71%.
Vad är arbetsmiljö-/kvalitets-/miljörevision?
Affärsidé Den yttre affärsidén Vad skall produceras ?
REVISIONEN – för resultat och utveckling Seminarium kring styrning och ansvarsutkrävande 20 oktober 2006 Välkomna!
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
”Ett ledningssystem är ett verktyg för företaget att nå framgång”
Lärande utvärdering genom följeforskning
För kunskap och bildning Utvärdering -men vad händer sen Henrik Laurén resurscenter
Hållbarhetsportalen är webbaserad, vilket möjliggör enkel, gemensam och kontinuerlig uppföljning av mål i Kalmar län. Inga installationer krävs.
Bibliotek
732G22 Grunder i statistisk metodik
Klarar sjukvården framtidens kompetensbehov?
Regionalt råd – Hooks Herrgård Stabsuppbyggnad och avveckling.
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Patientsäkerhetskulturenkät 2015 Kommunikationspaket I den här presentationen används konsekvent förkortningen VGR för Västra Götalandsregionen. Som.
Fråga Delegationen Webbinarium 3 november Dagens program Inledning Samarbete Mål Budget Frågestund.
Pensioneringsåldern år 2015 Jari Kannisto Utvecklingschef
Inbjudan till Årsmöte 2016 Inbjudan till årsmöte Hanhals Kings inbjuder föreningens alla medlemmar till årsmöte i ishallens VIP-rum, onsdagen den 29 juni.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Brukarenkät Vilka tillfrågas? Föräldrar i familjedaghem (62% svar) Föräldrar i förskola (80% svar) Föräldrar i förskoleklass (81% svar) Föräldrar.
Brukarenkät Tillfrågade grupper och svarsfrekvens Föräldrar i familjedaghem (35% svar) Föräldrar i förskola (74% svar) Föräldrar i förskoleklass.
“Counter-marketing” vad finns det för evidens
BILD 1.
BasKraft - ökar förmågan att skapa resultat tillsammans
Examensarbete för högskoleingenjörsexamen i maskinteknik (MSGC17) 22
Transportprojekt hemvården Uppsala
Årlig revision Ekonomidag Stockholms universitet
Riskanalysen -grunden för all revision Seminarium 46
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Presentationens avskrift:

Helsingfors stadskoncernens interna kontroll 29. Nordiska Kommunala Chefsrevisorkonferensen Revisionskontoret i Helsingfors stad Kirsi Sova

Redogörelse för hur Helsingfors stads interna kontroll har ordnats Enligt stadsledningens redogörelse i verksamhetsberättelsen har inga väsentliga brister upptäckts under räkenskapsåret 2009. I revisionen har det inte framkommit några väsentliga brister på stadsnivå när det gäller interna kontrollen och riskhanteringen.

Exempel på de risker som nämnts i förvaltningarnas och affärsverkens redogörelser Brist på tomter som kan bebyggas, (Bostadsprodukstionsbyrån). Anskaffningar och valet av leverantörer. Risken är att den valda leverantören inte kan producera eller leverera tjänsten eller varan. Det kan förekomma också risker om anbudsbegäran är bristfällig eller oklar och därför motsvarar den köpta varan eller tjänsten inte behoven (Anskaffningscentralen). Transporten av farliga ämnen (Helsingfors Hamn). Energihandel, fluktuationer på elbörsen, prisutveckling och tillgång på bränslen (Helsingfors Energi). Rykte- och imagerisker (Stadsmuseet och Helsingfors konstmuseum) Stadens ekonomiska situation (Utbildningsverket, Bibliotek, Ungdomscentralen, Räddningsverket, Socialverket, Hälsovårdscentralen) Skillnader i stadsplaneringen när det gäller kommuner i huvudstadsregionen och brist på ett gemensamt synsätt (Stadsplaneringskontoret) Oväntade situationer med naturkrafter, smittsamma animaliska sjukdomar och rymning av farliga djur (Högholmens djurgård) Nätet av skolor och läroanstalter kan inte justeras i enlighet med förändringar i antalet elever och studerande, vilket gör att resurser i allt högre grad används för lokaler. Antalet elever inom specialundervisningen fortsätter att öka, vilket betyder att resurserna inte räcker till för de växande behoven.(Utbildningscentralen) Staden växer och befolkningen blir äldre (Räddningsverket). Nyckelpersoners avgång och personalens åldersstruktur, pensionering Rekryteringssvårigheter när det gäller yrkeskunnig personal Miljörisker och miljöpolitik

Den interna kontrollen som revisionsobjekt Under räkenskapsåret Revision baseras på COSO referensram. Revisors observationer presenteras enligt denna ram. I samband med bokslutsgranskningen Revisorn ber en redogörelse av ledande tjänsteinnehavare för att försäkra sig att all nögvändig information har fåtts. Dessa granskas och utvärderas. Om i verksamhetsberättelsen har getts rätta och tillräckliga uppgifter om risker och osäkra faktorer samt alla andra nödvändiga uppgifter.

Redogörelse för hur Helsingfors stadskoncernens interna kontroll har ordnats Riskhanteringen och interna kontrollen har enligt dottersamfundens storlek och verksamhetens omfattning ordnats på det sätt som krävs enligt verksamheten och inga väsentliga brister har upptäckts.

fortsätts… Enligt revisionsberättelsen har Helsingfors stads interna kontroll och koncernövervakning ordnats i väsentliga delar ändamålsenligt. I slutrapporten rekommenderades det att försäkra sig att dottersamfundens ledning är medveten om att de måste skicka granskade bokslutsmaterial för Helsingfors stads koncernbokslut.

Kontaktuppgifter Revisionskontoret i Helsingfors stad Kirsi Sova PB 400 00099 Helsingfors stad Finland kirsi.sova@hel.fi