Det interna förtroendet - om samspelet mellan politiker och verksamhet Seminarium 1:F i Nätverkskonferensen 2006 Stig Nyman.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Nyckeln till friska arbetsplatser
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Nulägesanalys genom frågor
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Barn, ungdomar och föräldrar på Internet. ”Internet är inte vår tids inferno utan vårt nya församlingshem” Natalia Kazmierska.
Att kläcka och vaska idéer
Ledning & Styrning i Samverkan UTKAST FÖR VIDAREUTVECKLING Reflektioner och summeringar från intressentdialog den 25/9 på St Gertud i Malmö.
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Migrationsverket - Asyl, besök, bosättning, medborgarskap medarbetare
”Varför betalar man svart?”
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Tillfälle 2: Juridisk argumentation och juridisk stilistik
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Träff för nya medlemmar Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika.
Träff 2 Erfarenhets-utbyte & VENN-diagram
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Att skapa vägar in – arbete, utbildning och unga i utanförskap Leif Klingensjö Sveriges Kommuner.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Upplevelser och Uppfattningar om äldres läkemedelsanvändning - Att ha full koll eller bara gapa och svälja Sofia Björkdahl Handledare: Rebecka Arman,
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Nolltolerans Haga/Katrinelund. Haga Tittade på Hagas egen trygghetsenkät (görs två ggr/år) där det gick att utläsa att eleverna vet vem de ska vända sig.
FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer: ■ INDIVIDNIVÅ När du som individ själv deltar i planering och val av vård (lagstadgat.
 Varje verksamhet gynnas av rak styrning.  Ansvar, befogenheter och ekonomi bör gå hand i hand. Det gynnar effektivitet, resultat, rättssäkerhet och.
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som utgår från befolkningens behov Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som utgår från befolkningens behov Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Partisekreterare Tomas Tobé Sverigedagen den 7 mars 2015.
PrioriteringsCentrum - Nationellt kunskapscentrum för prioritering inom vård och omsorg. Det interna förtroendet (politiker och verksamhet) Peter Garpenby.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
Att bli klokare med hjälp av andra Socialt kapital är summan av den tillit som individerna i en grupp eller samhälle har för varandra. Det är beroende.
Ledarutveckling över gränserna
Kommentarer jag skulle vilja höra - från förtroendevalda
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Förankring för hållbar utveckling Age Management i landstinget i Kronobergs Intervjuer med 9 personer Projektledare.
Vården i siffror Tekniska bilder 2015.
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
Ledarskap - Kompetens – Delaktighet
Teknisk nämnden Nämndutveckling Underlag och utkast till uppläggning.
Undersökning av förtroendevalda i Norrbottens läns landsting 2008 Anders Lidström Umeå universitet.
Högskolor och Samhälle i Samverkan, 4 maj 2011 i Karlstad Välkommen till seminariet på temat ”SKL:s roll för utökad samverkan mellan vetenskap och praktik”
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
Att vara eller inte vara medicinskt ansvarig sjuksköterska, det är frågan…
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Ledningsfunktion i omvandling Maria Wolmesjö
Byråkrati sätter krokben för företagare Undersökning av Länsförsäkringar 2008.
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
Källängsråd Dagordning 1.Skolans verksamhet - TEMA - studiero 2. Ekonomi och organisation 3.Övrigt - Säkra skolvägar.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Egen styrka-projektet
DU ÄR VIKTIG!. Varför? Du kan lyfta barnens självförtroende och främja deras välmående. Du kan identifiera styrkor och inge hopp. Du kan ge insikter och.
Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord.
Den psykosociala arbetsmiljön SAMMANSTÄLLNING AV FEM KVALITATIVA INTERVJUER MED CHEFER I KINDA KOMMUN EVA KLANGBECK OCH HANNA WELIN LEDARSKAPSUTVECKLING.
Rektorn och styrkedjan Stockholm Januari -16 Lars Werner.
Politiskt deltagande: Ideal och normer för politiskt deltagande
Styrd helpdesk Normer och Värden
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
SUHF:s & UK-ämbetes Rektorsprogram 1 - Ledningsgrupper
Heby kommuns kvalitetspolicy
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Så bemöter vi varandra - och alla andra
Struktur för styrning och ledning i Göteborgs Stad
Park- och naturförvaltningen
Politiker och tjänstemannaroller
Presentationens avskrift:

Det interna förtroendet - om samspelet mellan politiker och verksamhet Seminarium 1:F i Nätverkskonferensen 2006 Stig Nyman

Uppläggning Välkomna hit – har ni några förväntningar? Inledande reflexioner med Stig Peter Garbenby; Vad är betydelsefullt när det gäller att skapa och upprätthålla förtroende mellan politiker och verksamhet? Gunilla Gunnarsson; Reflexioner… Anna-Karin Berglund; plockar upp… Alla reflekterar över några frågeställningar Sammanfattning och avslutning

Citat hämtade från SKL-skriften ”Dilemman i politiken” från 2005 Tjänstemän skyller verksamhetsfrågor på politiker. Våra roller måste bli tydligare. Vem ska man företräda – medborgaren eller verksamheten? Det är lätt att falla in i rollen som verksamhetsföreträdare i stället för att företräda allmänheten i verksamheten. Hur ska vi få medborgarna att förstå skillnaden mellan politiska och verksamhetsbeslut? Jag upplever att vi politiker är väldigt styrda av tjänstemän.

Dagens Samhälle i förra veckan ”Politikerna chefens största problem” - - fyra av tio chefer i kommuner och landsting anser att politikerna blandar sig i deras jobb (Dagens Samhälles enkät) - - ”Slitsamt att aldrig kunna förutse det politiska spelet.” (Ekonomichef) Stig Nyman

Tjänstemän och politiker har svårt att förstå varandras uppgifter och ansvar Arbetet med att besluta om övergripande mål och verksamhetsförutsättningar är svagt utvecklat hos oss politiker Politiker har en benägenhet att ägna sig åt detaljer Några egna iakttagelser Stig Nyman

Vi behöver ett politiskt ledarskap för helhet och framtid, inte för delar och dåtid! Särintressen får aldrig tillåtas styra. Vi behöver ett politiskt ledarskap som i samtal med oss alla medborgare skapar en stark vision av vad vi egentligen skall ha Sverige till. Bo Ekman i Expressen 14 februari 1999 Stig Nyman

Trots kunskapen om otydliga roller, så krävs det i realiteten en otvetydig skillnad mellan den förtroendevaldes arbete och tjänstemannens, precis som det finns en skillnad mellan den personliga kvaliteterna och färdigheterna hos en politiker respektive hos en tjänsteman. The Political Management Programme vid Brunel University Stig Nyman

Rolle Stoltz, ishockeyorakel: ”Man gör inga mål från utvisningsbåset…” Stig Nyman

Tillit är en viktig sak, stavas lika fram och bak Stig Nyman