Hälsoskola för nyanlända under etablering

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Upplägg Vad är folkhälsa? Definition och övergripande rekommendationer för hur man bör arbeta Vad ska vi göra inom folkhälsa? Mål och styrdokument Vad.
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Introduktion för nyanlända invandrare
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
Idrottslärare om astma
En sammanhållen etableringskedja
Den nationella ungdomspolitiken
PROJEKT TRAPPSTEGET Bilaga 1 PROJEKT TRAPPSTEGET
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Etableringen i Stockholms län april 2014 Statistik framtagen inför Regionalt samråd i etablering- och flyktingfrågor
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Bertil Almgren.
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Hälsoläget bland personer med funktionsnedsättning
LFA- Logical Framework Approach
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,
Sjukgymnastik för äldre personer
Växjö 1 Gustav, Petra, Christer, Pernilla, Elisabeth
Utvärdering av processmognad
Anpassad studiegrupp på SFI Alternativ läs och skrivinlärning
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Vilket stöd kan IPS-modellen erbjuda
Kampanjen (H)järnkoll För ett psykisk friskare Sverige XX XX, ambassadör i Hjärnkoll, e-postadress, tel nr
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Betydelsen av processorientering - Hur kan vi tillsammans med patienten utveckla vårt sätt att tänka och agera! Linköping 18 maj 2010 Regionala gruppen.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Projektledning.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Background Egenskaper FritidsintressenArbetslivserfarenheter.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Spridning och användande Liv & hälsa ung Enkätundersökning rektorer och gymnasiechefer 2010 Svarsfrekvens 71%.
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Bra planering skapar trygghet
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Uppdragpsykiskhälsa.se
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Patientförening för.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Hur kan integrationen bli bättre? Patrick Joyce, WSP.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Elevhälsa Elevers behov och skolans insatser Projektledare Anna Blom Elevhälsan 1.
Samhällsorientering för nyanlända. Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS 2010:1138) 11 § Länsstyrelserna ska främja och.
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Steg 2 Datum:
Hur kan vi se resultat inom integration?
Hälsoskola Fröslunda VC
Hälsoskola för nyanlända under etablering
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Utbildningsmodul Svenska Röda Korset
Succé för Gislehälsans café för äldre
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Omställningen av hälso- och sjukvården
Gottsunda hembesöksprojekt
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Inkluderande Rehabilitering
Presentationens avskrift:

Hälsoskola för nyanlända under etablering 2014-06-09

Mål att erbjuda en förstärkning till etableringsplanen så att den enskilde bättre kan tillgodogöra sig insatser under etableringen samt i ett framtida arbete Förbättra hälsan/höja den fysiska förmågan och visa vägar att bibehålla god hälsa för målgruppen öka kunskapen om hur man hittar rätt i sjukvården att i samverkan bygga upp en strukturerad pedagogisk verksamhet, med hälsosamtal enskilt och i grupp 2017-04-08 Enhetsnamn/avsändare

Sker någon förändring? Några citat från muntlig utvärdering: ”Under min tid i Sverige sedan 2010 hälsoskolan var det bästa som jag kunde uppleva under min etablering. Jag mådde mycket bra psykiskt, skrattade och kände trygghet. Hittade nya vänner som jag fortfarande har kontakt med. Jag insåg att träning får mig att må bättre, ryggvärkens smärta minskade, jag sov bättre, orkade vardagen på ett positivare sätt. Men önskade gärna mer träningstid.” ”Det är mycket stor skillnad när det gäller min hälsa nu och hur det var innan hälsoskolan, förut hade jag mer spänningar och smärta i kroppen och nu mindre smärta och mer energi. Nu är det lättare och ta kontakt med vårdcentralen efter all information jag fick av hälsoskolan.” 2017-04-08 Enhetsnamn/avsändare

Allmänt hälsotillstånd Allmänt hälsotillstånd. Svarsalternativ 5=mycket gott, 4=gott, 3=någorlunda, 2= dåligt, 1=mycket dåligt. Medelvärden för Grupp 1-5 samt 6-8. 2017-04-08 Enhetsnamn/avsändare

Saknas en röd tråd i etableringsplaner samt progression RIR 2014:11, Att tillvarata och utveckla nyanländas kompetens – rätt insats i rätt tid? Etableringsuppdragets övergripande syfte är att underlätta och påskynda de nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Saknas en röd tråd i etableringsplaner samt progression Brister i insatsernas innehåll och kvalitet Lägre sysselsättningsgrad och högre arbetslöshet för invandrare i Sverige än i de flesta europeiska länder 2017-04-08 Enhetsnamn/avsändare

Faktorer som påverkar en lyckad etablering Kön Utbildning Kommunens storlek Ursprungsland Invandringsorsak (inte ovanligt att asylsökande och andra skyddsbehövande har fysiska eller psykiska trauman som kräver behandling innan man är arbetsför) - Vid utformningen av planen ska även hänsyn tas till den nyanländes familjesituation och hälsa. En grundläggande tanke med etableringsuppdraget är att etableringen kan påskyndas genom att olika insatser genomförs parallellt. 2017-04-08 Enhetsnamn/avsändare

Mellan en tredjedel och hälften av de nyanlända i aktstudien uppger att de har svårt att följa planen och delta i insatser på grund av fysisk eller psykisk ohälsa. (Den som oroar sig för barn eller andra anhöriga i hemlandet, i flyktingläger i grannländer eller med oklar vistelseplats kan ha svårare att koncentrera sig på exempelvis SFI-undervisningen eller få tillräcklig nattsömn) Etableringsplanernas daganteckningar visar på problem med hälsa, men lyfter även fram bristande progression i SFI- undervisningen som orsaker till att det saknas fler typer av insatser i planerna! 2017-04-08 Enhetsnamn/avsändare

Framtidsförslag Fortsätt driva Hälsoskolan enligt nuvarande koncept Utöka om möjligt (tex kranskommuner) så att flera nyanlända med hälsoproblematik ges möjlighet att genomgå Hälsoskolan Ge möjlighet till tidigare deltagare att få subventionerad, organiserad fysisk aktivitet minst hela etableringsperioden ut 2017-04-08 Enhetsnamn/avsändare

För mer information kontakta gärna: Tack för att ni lyssnat! För mer information kontakta gärna: Neda.zakeri@vgregion.se Monique.danielsson@vgregion.se Tina.eriksson-sjoo@mah.se 2017-04-08 Enhetsnamn/avsändare