De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Advertisements

Världsreligioner – Ni ska känna till:
En genomgång av de kristna idéerna och trosuppfattning
Högtider och riter.
Världsreligioner och Judendom
Texter med stor betydelse inom de fem världsreligionerna
Kristendom, Islam, Judendom, Hinduism och Buddhism
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Judendomen.
En kort översikt över centrala berättelser och personer
Levnadsregler Levnadsregler är regler inom olika religoner som säger vad du får äta,dricka,döda, hur du ska leva som en god troende osv…
Världens äldsta religion
Judendomen.
Kost, kultur och religion
Judiska högtider.
-inte störst, men först…
Judendomen.
Judendom Läran.
JUDENDOMEN minsta världs-religionen men längst historia
Judendom.
Judendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Det utvalda folket.
2 saker religioner håller på med:
De abrahamitiska religionerna
Judendom, Kristendom och Islam
Inriktningar inom judendomen
Om religionen och dess historia
JUDENDOM Några begrepp....
Judarnas högtider, riter och traditioner
Kristendomen Del 1 Cecilia Larsson vt 2014.
Kristendomen.
Judendomen Del 1.
Bildas c.a 2000 fkr. C.A 15 miljoner anhängare.
Av Jesper, Fabian och Simon
Abrahamitiska religioner
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Bokreligionernas skrifter:
Judendomen av Markus Ivar Kevin och Linnéa M
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Erik, Ellen och Julia B
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Inför Re-prov/repetition Judendom, kristendom och islam.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
PESACH DEN JUDISKA PÅSKEN Vad är det man firar? Den judiska påsken firas till minne av israelernas uttåg från Egypten. Högtiden har funnits i över tretusen.
Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
KRISTENDOM Källa. KRISTENDOMENS SKRIFT Kristendomens heliga Skrift var Bibeln och den består av Gamla testamentet och nya testamentet. I gamla testamentet.
Judendom הודה. Tro, människa och etik Det finns bara en Gud och Gud är en Hör Israel, Herren är vår Gud, Herren är en. 5 Mos påbud och förbud,
JUDENDOM.
En av de tre abrahamitiska religionerna
Judendom, Islam och lite Kristendom
Judendomen.
Kristendomen blir en Världsreligion
Judendom Guds utvalda folk
Judendom.
Abrahams barn – bokreligionerna
JUDENDOMEN.
Frågor och svar: judendom, kristendom och islam
Judendom.
JUDENDOMEN.
Judendomen.
JUDENDOM Några begrepp....
De abrahamitiska religionerna Och Livsåskådning
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Religion judendom.
Presentationens avskrift:

De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora – är de Fem Moseböckerna som betyder läran eller lagen. Det centrala i Tora är De Tio Budorden. I varje synagoga finns bokrullar med Tora, de är skrivna för hand på hebreiska. Talmud –utgör de tolkningar som finns om Tora. En hängiven jude ska känna till Talmuds föreskrifter väl och följa dem efter bästa förmåga.

Vardagsregler För en troende jude gäller en mängd olika regler, som är bestämda i Bibeln. En jude får inte äta fisk, blod mat, fläsk eller skaldjur. Slakt ska utföras på ett korrektsätt och utföras av speciellt utbildade slaktare. Kött får inte tillagas, serveras eller ätas med mjölkprodukter. Det finns också många andra regler som handlar om mat och hur det ska tillagas, dessa hittar man i Talmud och Tora. Tillåten och rätt tillagad mat kallas kosher.

Högtider Sabbaten: Den firas till minne av skapelse Enligt Bibeln skapade Gud världen på sex dagar och på den sjunde dagen vilade han. Sabbaten börjar vid solens nedgång på fredagen och varar till lördagskväll. Under den tiden ska människorna vila och återhämta sig, både kroppsligt och själsligt. Inget arbete får alltså utföras under sabbaten.

 Pesach (Påsken): Påsken firats till minne av exodus, då lammets blod räddade det judiska folket. Påsken firas till minne av uttåget från Egypten. Bibeln berättar om hur Gud lät svåra landsplågor drabba egyptierna. Mose fick ett budskap från Gud, som skulle sända sin dödsängel för att döda alla förstfödda i varje egyptisk familj. För att ängeln skulle veta vilka som var judar skulle varje judisk familj offra ett lamm och placera dess blod ovanför dörren.

Yom Kippur : Försoningsdagen Försoningsdagen innefaller tio dagar efter nyårsdagen. De troende fastar ett dygn, bekänner sina synder och söker på nytt försoningen med varandra och med Gud. Judarna firar försoningsdagen genom att fasta, be bön, samlas till gudstjänster och be människor om förlåtelse. Man lovar Gud att bli en bättre människa.