Matematikutvecklingsschema

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
VÄLKOMNA! till Solhemsskolans Föräldramöte ht 2012
Dolda kunskaper avslutande möte
Nulägesanalys genom frågor
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Från mönster till algebra
Föräldramöten VT-14 Tema: Betyg.
Handlingsplan för matematikutveckling
Närvaro!!.
Välkomna till föräldramöte
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Bedömning Varför Vad Hur Relia-bilitet Vali-ditet.
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Stödmaterial Hur ska våra elever kunna få möjlighet att utveckla alla kompetenserna som skolinspektionen skriver om. Vad finns det för stöd för läare i.
Redovisning av uppdrag ang
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Mål att uppnå och nationella prov för årskurs tre
Världens bästa skola Linda Norberg.
Kvalitetsredovisning 1 ÖSTERÄNGENS REKTORSENHET. kvalitetsredovisning 2.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Lokal Pedagogisk Planering
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
De huvudsakliga resultaten av OECD:s undersökning Pisa
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Möten. Möjligheter. Mervärde.. Mathias Ahrn Lärare (15 år) IT-pedagog (2006 och 2013) Projektledare.
Tillvägagångssätt 1-sidig enkät
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
BFL-piloter Rektorer UTVÄRDERING BFL 19/4. BREDARE BILD=SÄKRARE ANALYS Kvalitetsavstämning från alla rektorer ger ett bra underlag för analys.
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Välkommen till Braås skola
Specialpedagogiken i matematiken med inslag av appar
Christian Olsson, projektchef Emma Anderberg, förstelärare
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Nationellt Centrum för Matematikutbildning NCM HSV.
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Rektors ledarskap - En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot högre måluppfyllelse.
Balanced Scorecard Processen steg för steg
1 Att vara gymnasielärare. Min skiss om ”egna förväntningar på läraryrket”.
Skriftliga omdömen och kommentarbanker
skall stödja kommuner och andra huvudmän i deras utveckling av verksamheten så att nationellt fastställda mål och likvärdighet i.
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
1 Inför den skolförlagda utbildningen. ”Den nya gymnasieskolan i ljuset av en reform”
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
 Långsiktig matematiksatsning  Projektförslaget är baserat på forskningsöversikter och kartläggningar  Varje enhet ska bedriva utvecklingsarbeten.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Matematiklyftet
Utbildas lärare inom rätt ämnen? Välkommen till UKÄ:s frukostseminarium.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Förskoleklass, grundskoleutbildning och skolbarnsomsorg Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och.
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
Matematiksatsningen Några nedslag i Skolverkets utvärderingar.
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Resultatsammanställning Västernorrland Skolpresidiet Lars Thorin.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Varför just ämnet fysik?
Särskilt begåvade och högpresterande elever
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Matematikutvecklingsschema vad är det vi mäter egentligen? Jonas Andersson Bitr. Utvecklingsledare Barn- och Utbildningsförvaltningen Simrishamn jonas.andersson@simrishamn.se 0414 – 509 65

Vad jag kommer att prata om Varför vi började Några av utgångspunkterna Vad ville vi uppnå Själva materialet Några lärdomar och fortsatt utveckling Några resurser

Resultat i kommunen Färre elever klarar de nationella proven i matematik än i svenska och engelska. Diskrepansen mellan andel som klarar ämnesproven och andel med betyget minst Godkänd är störst i ämnet matematik. Från årskurs 5 till årskurs 9 lyckas eleverna förbättra sina resultat i svenska och engelska, men INTE i matematik.

Tabell från kvalitetsredovisningen

Tabell från kvalitetsredovisningen Andelen elever i samma årsgrupp med minst Godkänd på ämnesproven.

Situationen nationellt PISA TIMMS Tekniska Högskolorna Resultaten tyder på att matematikkunskaperna bland Sveriges ungdomar försämras

Situationen nationellt PISA TIMMS Tekniska Högskolorna Resultaten tyder på att matematikkunskaperna bland Sveriges ungdomar försämras Regeringen tillsätter en utredning… Matematikdelegationen

Den största utvecklingspotentialen i svensk matematikutbildning finns hos våra barn och ungdomar. Deras nyfikenhet, arbetsvilja och framtidsdrömmar är de viktigaste drivkrafterna i allt utvecklingsarbete. Alla, från förskolebarn och skolelever till studenter och doktorander, känner glädje i att utmanas och uppleva en växande självtillit i sitt matematiska tänkande. För att detta skall vara möjligt behövs det att vi tar vara på och stöder alla lärares engagemang och ger reella möjligheter till kompetensutveckling och till att utöva yrket. Goda exempel och yrkesstolthet kopplade till gediget ämneskunnande, aktuell forskning och klassrumserfarenhet ger kraft att lyfta matematiken. Det krävs tid och resurser för att utveckla matematikundervisningen genom erfarenhetsutbyte och studier. Lärarutbildningen i matematik behöver breddas och fördjupas. För att få en undervisning med meningsfullt innehåll som svarar mot kraven i dagens samhälle krävs att kunniga, aktiva och intresserade lärare kan leda och stimulera barns och ungdomars matematiklärande. Lärarnas situation och villkor är delegationens viktigaste fråga. Attityder och föreställningar om matematikämnet skapas och upprätthålls även vid sidan av utbildningssystemet. Ungdomstrender, massmedia och familj har stort inflytande på ungdomars intressen. Att matematiken blir positivt uppmärksammad även utanför skolmiljöerna blir för många barn och unga en förutsättning för ett framgångsrikt matematiklärande.

Vad drar vi för slutsatser De nationella ämnesproven i matematik anses generellt av lärarna som bra. Kunskapsbedömningen är problematisk. Undervisningen i matematik svarar inte mot kraven så som de t.ex. formuleras av Matematikdelegationen.

Utgångspunkter I dag är det så här: Elever lämnas ofta ensamma i sin matematikutveckling. Boken styr. Individualisering = jobba själv i boken. Lågt mått av likvärdighet vid bedömning.

Utgångspunkter I dag är det så här: Elever lämnas ofta ensamma i sin matematikutveckling. Boken styr. Individualisering = jobba själv i boken. Lågt mått av likvärdighet vid bedömning. Det vi vill uppnå är: Mer gemensamma samtal kring uppgifter/problem. Boken bara som komplement Individualisering = svårighetsgraden utmanande men överkomlig Hög grad av likvärdighet

Varför Matematik? Ett modernt matematikkunnande innebär betydligt mer än att kunna utföra beräkningar, det handlar om att i vidaste mening behärska konsten att hantera problem. (Att lyfta matematiken; SOU 2004:97, s. 86)

Varför Matematik? Logik Abstraktion Språkutveckling Tidiga indikationer på behov av särskilt stöd Sociokulturell bakgrund Javisst ja… så var det ju industrin och våra high-tech förtag också ja…

Matematikutvecklingsschemat - hur ser det ut?

Några Lärdomar Våra myndigheters grepp om de samlade matematikresurserna är inte enkel att genomskåda. Kursplanerna lämnar lärarna i sticket. Bedömning försvåras av att lärare är osäkra på det huvudsakliga kunskapsinnehållet i de olika målen.

Fortsatt utveckling Beskriva ”huvudsakligt innehåll” till de olika stegen i måltrapporna. D.v.s. förtydliga delar av uppnåendemålen. Pedagogisk-didaktisk kompetensutveckling för att möjliggöra en utvecklad matematikundervisning. Uppgiftsbank med bra problem/situationer.

Resurser NCM – www.ncm.gu.se MSU – www.skolutveckling.se Skolporten – www.skolporten.com PRIM-gruppen - http://www1.lhs.se/prim/ Skolverket – www.skolverket.se