Norge.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Språklig variation i sverige
Advertisements

Nordiska språk lektion3.
Sverige.
Christofer Columbus
Säkrare inloggning till e-tjänster för vårdnadshavare via e- legitimation Viktig information om förändringar kring vårdnadshavares inloggningar till Barnwebben,
Välkommen till Sverige!
Turismen växer fram kapitel 2
Cuba.
Det industriella genombrottet
NORSKA.
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
En av de första städerna var Ur
NORSKA.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har talare.
Nordiska språk.
En vetenskapsgren som behandlar språkets funktion i ett samhälle.
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Jordbruk i Sverige och Australien
Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera.
Grej Of The Day de nordiska språken.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Finska.
PINGSTKYRKAN Av Almin, Linus, Adam, Roni och William.
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Nu lär vi oss lite om likheter och skillnader mellan språken!
NORSKA.
16/12-14
DANMARK.
Danmark Nordens minsta land.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Från början… Regler… Vinnare…
Uganda 1970.
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Sveriges första kvinnliga nobelpristagare
google. se/search
När man grävde Au i USA Jakten på förnämsta grundämnet av alla.
Norge.
Anna Larson REPSLAGARMUSEET. Man har hittat målningar av rep som är över år gamla. Man använde senor, hudar, rötter, bark, slanor, gräs m.m. Repen.
Isländska.
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Efter andra världskriget var det svårt att generalisera kring filmer. Ingmar Bergman var en av de största filmskaparna.
Kristina Yondt LEDARSKAP.
Island laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-island
Svenska, norska, danska, isländska, färöiska (- inte finska! )
Svenska språket.
Norge Bild tagen från clipart.
Sverige Sverige är ett stort land jämfört med många andra länder i Europa. Det är det största landet i Norden. Sverige är ett avlångt land. Det är mer.
{ Rock Elvis Prestley.  Elvis Prestley Jailhouse Rock  Robert Johnson (1930-tal) och Elvis Prestley (1950-
1800-talet.
Island.
Norge.
Nordiska språk 1.
Judendomen k.
Språkhistoria 3.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Romani chib.
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Finska som minoritetsspråk
Språk Elevröster.
Presentationens avskrift:

Norge

Språkets utveckling Under 1900 talet så pratade norrmän dialekten fornvästnordiska, Norge blev ett enat rike under 1000-talet, innan så va Norge inte sitt egna land sen blev Norge ett eget land.

Fakta om språket Norska Nu för tiden är det ungefär 5 miljoner människor som pratar Norska. Från början va det danska som pratades i Norge sen kom det lite norska in i språket och då blev det bokmål och nu har dom nynorska också, t.e.x bokmål är lättare att läsa en nynorska, t.e.x Svenska- Regnbågen har många färger Bokmål- Regnbuen har mange farger Nynorska- Regnbogen har mange fargar, Norska är ett officiellt språk det betyder om man går till en bank eller nått liknande så kan du få hjälp om du bara pratar Norska. Det är ungefär 95% som pratar Norska som modersmål i Norge, Källa : http://sv.wikipedia.org/wiki/Norska

Skillnader och likheter med Sverige Likhet, Regnbågen och regnbuen är lite lika och det betyder samma sak, norska är danska med svenskt uttal, dom flesta substantiv är lika t.e.x Jesus och Herren, majoritetsspråket i norge är fortfarande bokmål, så likt danska i skrift att svenskar knappt kan se skillnaden mellan danska och bokmål. Skillnader, Norge är lite mer rikare en Sverige för dom säljer olja,

Övrig fakta om Norge Det bor 5,084 miljoner människor i Norge. Så här låter Ariel på norska http://www.youtube.com/watch?v=L--fJtfB-7E

Gjord av Samuel L Agnes F