Statsrådets förordning om uppgifter som skall lämnas om konsumtionsvaror Given i Helsingfors den 23 juni 2004.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och dess tillämpningsförordning (EG) nr 987/2009.
Advertisements

om företaget där du gör din praktik!
3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
ÖPPET KÖP BYTESRÄTT Ingen lag!
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Engelska.
CE-märkning av byggprodukter
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Skadeståndsrätt I och II
Konsumentköplagen.
Betyg gymnasiet Denna bild skall användas som 1:a bild/välkomstbild vid varje seminarie-start. I rubriken anges namnet på seminariet I underrubriken anges.
© Brilex AB 1 Jur kand Torsten Brink V ordf NBL. © Brilex AB 2 Läkemedelslagens tidigare informationsbestämmelse 21 § Sådan information om läkemedel som.
Grunden i en Förening Stadga Reglemente Instruktioner Policys.
Affärside Fallskyddspecialisterna är ett komplett fallskyddsföretag vilket innebär att vi förutom försäljning av fallskyddsprodukter och räddningssystem.
December 2012 Förskrivnings- processen. 2 Bedöma behov av insatser Bedömning av hjälpmedelsbehov är en del av en habiliterings-, rehabiliterings- och.
Viktigaste nya kraven enligt förordningen om kosmetiska produkter
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Våren 2009 Beskriv ett land Mathias Ahrn Jan-Eije Hammaräng.
Hur registrera t.ex älgobs och avskjutning i Viltdata?
Enkel dator teknik Tips och tricks.
Riskhanteringsplaner - tidplan, struktur och innehåll
Rapportering om Allvarliga Oönskade Effekter (SUE) art 23 april 2013 Monica Tammela.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
BILDSPRÅK Bilder har olika syfte Reklambild Konstbilder.
Universitetsbaserade uppfinningar
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Legitimation för lärare och förskollärare - Förskolan
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ramavtal i offentlig upphandling Förbundsjurist Ulf Palm Sveriges Kommuner och Landsting.
1. Uppgiften presenteras
Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (LODA)
Presentation 5 p (kräver närvaro hela lektionen) Fundera under presentationen på hur de olika bakgrunderna fungerar ! SRH.
Farosymboler Explosiv Oxiderande
En vanlig vardag rymmer många farliga situationer
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Konsumentköplagen.
Klarspråk – med mottagaren i fokus Kristin Aastrup, Bolagsverket.
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Pernilla SMITH Stockholm Vice ordförande 5 november 2013.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Boendekostnadskalkylen - en viktig del i marknadsföringen.
FMN, SEPTEMBER BRA FÖR FASTIGHETSMÄKLAREN ATT VETA OM ________________________________________________________________ Budgivning vid förmedling.
Stefan Larsson beredningsjurist Stockholm
F E L - Avtalsenlig - Ändamålsenlig - Ändamålsenlig särskild användning (insikts- och tillitskrav) - Provenlig - Väl förpackad - ”Befogad tillit”-enlig.
Delegering Vem får delegera?
ska innehålla följande uppgifter
Konsumentköplagen.
V E N T I L E R I N G 5 juni Försvar av examensarbetet och opposition
ProAgria 2015 Medicinering av djur i ekoproduktion
Fördelning av underhållsansvaret mellan aktieägare och bolag
1 Marknadskontrollrådets seminarium ”Din produkt, ditt ansvar ” Nalen 21/ Olika roller, olika ansvar: Tillverkare, importör, distributör Göran Lundmark,
Angrepp mot informationssystem Ds 2005:5 Göteborgs Universitet Kristina Ullgren
ABFF 04 - Omfattning Titel:
Barnets rättigheter i nya patientlagen
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Enkel dator teknik Tips och tricks. Välja storlek och radavstånd Här väljer du storlek på texten vi vill att ni använder 14 p till rubriker och 12 p till.
© Suomen Palautuspakkaus Oy Miljöinsatser vid returautomaten.
Två legitimationer  En lärarlegitimation  En förskollärarlegitimation.
Juridiska och språkliga överväganden vid översättning av lagtext från finska till svenska Ann-Marie Malmsten Statsrådets svenska språknämnd Juridisk sprog.
Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 – en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket.
”Din produkt, ditt ansvar 2015” Marknadskontrollrådet Monica Tammela
Information om nya föreskrifter FTF Arbetsmiljö – 22/3 2007
Årlig revision Ekonomidag Stockholms universitet
Alla läser II Vasa
GDPR - LADOK NUAK 2018 GUNNAR RÅHLÉN.
Branschmöte spårväg tunnelbana
Presentationens avskrift:

Statsrådets förordning om uppgifter som skall lämnas om konsumtionsvaror Given i Helsingfors den 23 juni 2004

Vad är en förordning? En bestämmelse som utfärdas av regeringen (medan lagarna bestäms av riksdagen) En bestämmelse som preciserar och berättar noggrant hur en lag skall tillämpas (användas).

Definitioner 1) benämning enligt handelssed …ett i allmänt bruk vedertaget uttryck, vid behov kompletterat med omnämnande av varans användningsändamål, tillverkningsmaterial eller någon annan motsvarande egenskap, eller någon annan benämning som specificerar varan. 2) tillverkare den som har tillverkat konsumtionsvaran… 3) den för vilken konsumtionsvaran tillverkats den som genom att bestämma om sammansättningen eller på annat väsentligt sätt har inverkat på konsumtionsvarans tillverkning 4) Importör … ansvarar för det första distributionsledet på marknaden i Finland 5) försäljningshölje ett hölje, i vilket varan är avsedd att överlåtas till konsumenten Citat ur förordningens 2 §

Citat ur förordningens 3 § Om konsumtionsvaror skall lämnas åtminstone följande uppgifter: 1) benämningen enligt handelssed; 2) namnet på tillverkaren, den för vilken konsumtionsvaran tillverkats eller importören. Om ytan på konsumtionsvarans försäljningshölje inte är tillräckligt stor eller om försäljningshöljet av annan orsak är olämpligt för de anteckningar som föreskrivs i denna förordning, eller om konsumtionsvaran saknar försäljningshölje … får anteckningarna göras på en särskild etikett eller annan motsvarande deklaration, som skall fästas på försäljningshöljet eller på konsumtionsvaran.

Citat ur förordningens 5 § Om det behövs för förebyggande av sådan fara för hälsa eller egendom som konsumtionsvaror kan medföra, skall utöver vad som bestäms i 3 § lämnas 1) uppgift om konsumtionsvarans sammansättning, 2) uppgift om innehållets mängd, 3) produktpartiets nummer eller annan uppgift som behövs för att konsumtionsvaran skall kunna identifieras och vid behov spåras 4) instruktioner för hopmontering, installation och andra motsvarande omständigheter samt eventuell uppgift om att detta kräver tillräcklig behörighet eller annars tillräcklig yrkesskicklighet, 5) bruks- och förvaringsanvisningar, 6) varningspåskrifter som behövs för en säker användning av varan och anvisningar om användning av behövlig personlig skyddsutrustning, 7) underhålls-, tvätt-, rengörings- och skötselråd, 8) anvisningar om kassering och förstöring av konsumtionsvaran, samt 9) uppgift om eventuell fara som kan uppstå vid användning eller förstöring av varan. De instruktioner, anvisningar och råd som nämns i 1 mom. skall formuleras så att saken presenteras på ett logiskt sätt och i den ordning som det är meningen att konsumenten skall handla eller som konsumenten kan förväntas handla.

Citat ur förordningens 8 § Informationens tydlighet och begriplighet De uppgifter som lämnas om konsumtionsvaran skall vara i tydlig och begriplig form och texten skall ha ett tydligt teckensnitt och tillräckligt stor teckengrad.

Språkbestämmelser i fråga om uppgifter som lämnas om konsumtionsvaror Uppgifter enligt denna förordning skall lämnas på finska och svenska … om inte uppgifterna har lämnats genom sådana symboler eller varningstexter som är allmänt kända. Citat ur förordningens 9 §