För kunskap och bildning Svenska skolans och projektens framtid Bob Karlsson Tammerfors 12.4.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Advertisements

2-årigt samverkansprojekt
Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Syftet med uppdraget Att under åren planera och genomföra systematiska utvecklingsinsatser inom ämnesområdena.
(Utvidgad) inlärning i arbete Modeller, möjligheter, utvecklingspunkter.
Skolan i rörelse
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Handlingsplan för matematikutveckling
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Hur stort är steget att gå från analog till digital skola och hur tar du steget? Bitte Henriksson 20 mars 2012 Vi har pratat ett bra tag om den digitala.
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Utbildningen ska vila på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund Källa: Nya skollagen SOU 2009:94 Behov av forskningsartiklar som är mera konkreta och.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
En presentation av projektet om hur intresse och måluppfyllelse kan utvecklas för teknik och naturvetenskapliga ämnen. Paul Pakkala 25/
Lärares planeringsarbete!
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Några godsaker á lá Nacka. Forsknings- och utvecklingssatsning Didaktisk forskarskola i samverkan med universitet och högskolor, för förskollärare och.
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
1 IT i skolan internationella och nationella trender Dialog i Väst, 22 maj 2003 Jan Hylén.
För kunskap och bildning Nationella utvärderingar i den finländska grundskolan – en lägesbeskrivning Chris Silverström Utbildningsstyrelsen
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Björknässkolan Nacka kommun
De huvudsakliga resultaten av OECD:s undersökning Pisa
Europeiska socialfonden
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
För kunskap och bildning NY TEKNIK I UNDERVISNINGEN Henrik Laurén Forskningens fronter
För kunskap och bildning MATEMATIK I FINLÄNDSK UTBILDNING Henrik Laurén Mötets namn Datum
Läroplansträff fritidshem
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Utmaningar inom utbildningsområdet i Stockholms län Stockholmsregionen ur ett OECD – perspektiv Ett antal problembilder och utmaningar KSL:s roll och uppdrag.
KOMMUNIKATION - SOM RINGAR PÅ VATTEN PROJEKTET ANVÄNDNING AV INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSTEKNIK I UNDERVISNING OCH STUDIER.
Kunskapande för framtiden - att ELEVEN ser sin egen kunskapsutveckling och sin lärandeprocess SIGTUNABOXEN
Läroplansträff fritidshem
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
Ämneslärarutbildningen LU / HKr
Finns det en nyckel till Finlands framgång i matematik?
Tidigt ingripande och förebyggande stöd för elever inom allmän undervisningen.
Digital kompetens i skolan - att förankra media literacy i lärarkåren.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Nationella forskarskolan i Naturvetenskapernas och Teknikens didaktik (FontD )  Forskarskolan riktar sig till verksamma lärare från förskola till och.
Elevdemokrati i praktiken
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Utbildningen till kunskapsutvecklare inom Begripsamprojektet En utbildning om hur man kan påverka kognitiv tillgängligheten till produkter, tjänster och.
Rapport nyckeltal för grundskola, skolbarnsomsorg och förskola Bakgrund: Befintliga jämförelsetal innehåller kvalitetsbrister Analys av måtten saknades.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Inledning till projektstudier Språk- och kulturvetenskapernas didaktik Prof Anna-Lena Østern Akademilektor, docent Ria Heilä-Ylikallio T.f. akademilektor.
SMEER Hans Olof Höglund och Roger Renström. SMEER SMEER - kallas även SMEER Group Science, Mathematics and Engineering Education Research
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LÄROPLANEN 2016 VERKSAMHETSKULTUREN I FÖRÄNDRING REKTORSEMINARIET I EVOIS
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Toppkompetens i Borgå Möte Toppkompetens i Borgå Program för U-tjänster Topprogram skolvis LP 2016.
Skogen i Skolan Läget idag och utmaningar - Lågt intresse för teknik/naturvetenskap inkl. skog -Dagens urbanisering inkl. antalet nyanlända ger mindre.
Funded by the Erasmus+ Programme of the European Union
Tillgänglighet i praktiken Våga Visa
De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället
Varför just ämnet fysik?
1. Lärande genom att göra och experimentera ”Maker kulturen”.
Toppkompetens/ Gruppmentorskap för rektorer
”Främja långsiktig samverkan mellan olika samhällsaktörer”.
Presentationens avskrift:

För kunskap och bildning Svenska skolans och projektens framtid Bob Karlsson Tammerfors 12.4

För kunskap och bildning Utmaningar för den finlandssvenska skolan BLAND ANDRA … Sämre utvärderingsresultat än den finskspråkiga skolan; Publicerade resultat : – Läsning (Ubs, Pisa) – Fysik och kemi (Ubs) – Biologi och geografi (Ubs) – Samhällslära, historia (Ubs) Andelen tvåspråkiga elever ca 40 % av eleverna från tvåspråkiga hemförhållanden 19% annat hemspråk än svenska, jmf 4% i finskspråkiga skolor; Undervisningen i A- finska och modersmålsinriktad finska Lågt intresse för naturvetenskaper i gymnasierna IT i undervisningen: jämbördiga villkor för eleven Tammerfors

För kunskap och bildning En Pisa-jämförelse (2009)

För kunskap och bildning Utvärderingsresultat publicerade 2012

För kunskap och bildning Kritiska framgångsfaktorer för utvecklingsprojekten INTE bara en fysisk eller teknisk utveckling Att utvecklingsarbetet ses som viktigt av alla: lärare – rektor – skoldirektör - beslutsfattare Att vi sprider erfarenheter och goda modeller - och misslyckanden! Att en förändring sker i klassrummet i arbetssätt och metoder i inlärning och resultat

För kunskap och bildning Toppkompetensprojektet Fokus på grundskolan Stöda ett professionellt utvecklingsarbete Målet att sprida arbetssätt, metoder, modeller för att utveckla undervisningen Konkreta case att jobba med; bl.a. naturvetenskap Universiteten med i arbetet, ÅA och HU Lokala utvecklingsprojekt kopplade till forskning och högre utbildning Koppling till kommunens egen utvecklingsplan för skolorna Koordinera Ubs-finansierad fortbildning och utvecklingsverksamhet

För kunskap och bildning Toppkompetens inom grundskolan; t.ex. 1. Läsning Att stärka pojkarnas läsintresse längre texter läs- och lärstrategier 2. Finska Att differentiera A1 Mofi Kommunikativa färdigheter 3. Naturveten- skaperna Att öka det laborativa arbetssättet förståelsen av fenomen intresset för ämnesstudier Professionell verksamhetskultur

För kunskap och bildning Utvecklingsprojekten; statsunderstöd att söka A. Projekt inom lärmiljöer, tyngdpunkter att stödja en verksamhetskultur som bygger på interaktivt lärande, på att göra tillsammans och på delad expertis att främja mångsidigt lärande utanför skolbyggnaden att skapa samarbetsformer mellan hem och skola samt samarbete med arbets- och näringslivet att främja nätverkande mellan skolorna lokaliteternas roll i skapandet av en mångsidigare verksamhetskultur

För kunskap och bildning Utvecklingsprojekten … B. Informations- och kommunikationsteknik i undervisningen; utrustning och datanätverk Allmänt: jämlika möjligheter till att använda informations- och kommunikationsteknik i studierna Förskola och grundläggande utbildning: pedagogisk utveckling av informations- och kommunikationsteknik och vid utveckling av lärande via spel Gymnasieutbildningen: förnyelsen av undervisningens pedagogik, där bedömningen av de studerande är en synvinkel

För kunskap och bildning Direktör