E-hälsans e – står det också för etik?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nationella screeningprogram
Advertisements

Bemötande och etik inom vården
Fokusspår 5: Lokala resultat av den nationella föräldrastödssatsningen – erfarenheter från tre projekt i Västra Götalands län Från ord till handling -
Sambanden mellan hälsa, ekonomisk utveckling och planering
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
Mätning i hemmet med automatisk blodtrycksmätare
Arbetsterapeuter talar om levnadsvanor
Medicinsk grupp rörelseorganens sjukdomar har fått i uppdrag att granska Percutan vertebroplastik och ballongkyfoplastik vid ryggsmärta pga kotkompression.
KTHB Mediaförsörjning Studiebesök från Högskolan i Jönköping, Ulf-Göran Nilsson.
Är det väl använda pengar?
Strategiskt Beslutsunderlag
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
…en del av vård och behandling
Säkerhetskulturmätningar hos enheter inom Västra Götalandsregionen
Regionalt vårdprogram utmattningssyndrom (UMS), version 2011
Betydelsen av sociala jämförelser för anställdas stress och hälsa Tomas Berglund Sociologiska institutionen Göteborgs universitet.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Uppsala Kompetensutvecklingsdagar MAS
Vad menar vi med begreppet behov?
Har vi nått den ytterste gränsen för patientautonomi?
ATT HANDLEDA LÄKARSTUDENTER I ETT ETISKT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Jenny Olsson
QWC-metoden Ledningsverktyg för Stress och Verksamhetsutveckling
Lars Weinehall, prioriteringsordförande
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Sjukgymnastik för äldre personer
Upplevelser och Uppfattningar om äldres läkemedelsanvändning - Att ha full koll eller bara gapa och svälja Sofia Björkdahl Handledare: Rebecka Arman,
- Exempel från Folkhälsoenhetens utvärderingar
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Thomas Davidson, Fil.dr. hälsoekonomi CMT - Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Linköpings Universitet Quality 2011, 15 september Hälsoekonomiska.
Tönus Idrottsmedicinkurs, Visby Måndag den 9 juni 2014 IDROTTSMEDICINSK ETIK Åke Andrén-Sandberg
Professionell EBM En kritisk granskning Susanne V Allander specialistläkare, med dr, MBA projektledare SBU.
Vägar till en jämlik hälsa
Systematisk uppföljning UIV
Utvärdering – av vad, för vem och varför? SPARC-konferens 16 maj 2014
PrioriteringsCentrum - Nationellt kunskapscentrum för prioritering inom vård och omsorg. Det interna förtroendet (politiker och verksamhet) Peter Garpenby.
1 Statens beredning för medicinsk utvärdering. 2 SBU:s uppgift att vetenskapligt utvärdera tillämpade och nya metoder ur (ett samlat) medicinskt, ekonomiskt,
Systematisk uppföljning UIV Uppföljning av Insatser Vuxna Missbrukare.
1 Kommentar till: Promemoria med förslag till ökad organisatorisk frihet för statliga universitet och högskolor, m.m. U2010/222/UH av Professor Peter Lohmander.
Gemensam arbetsmodell för öppna prioriteringar inom Svensk hälso- och sjukvård?
Evidensbaserad medicin ”Bästa tillgängliga evidens” för sjukvård av bästa möjliga standard
Vad är FREDA? FREDA kortfrågor identifierar våldsutsatthet.
Introduktion till hälsofrämjande verksamhet 5sp
Patientens syn på öppenhet i kvalitetsregister Pelle Johansson Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.
HTA och ordnat införande av nya metoder i Hälso- och sjukvården
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
SBU-rapporter. Kosttillägg för undernärda äldre SBU-rapport.
Indikatorer och mål. Varför mäter man? Inga mål utan mätning Ingen mätning utan analys Ingen analys utan åtgärd Ingen åtgärd utan kommunikation.
VÄLKOMNA! LUNCHMINGEL. Program Lunchmingel Hälsans nya verktyg i höst Maria Gill, Myndigheten för delaktighet Lunchmingel avslutas.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Patientsäkerhetskulturenkät 2015 Kommunikationspaket I den här presentationen används konsekvent förkortningen VGR för Västra Götalandsregionen. Som.
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
Å Åselotte Andersson Iren Hjalte.  Träder i kraft  Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbets- miljö och förebygga risk för ohälsa.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
OMVÅRDNADSVETENSKAPLIG FORSKNING OCH FORSKNINGSPROCESSEN Tema 1 SJSE17 Hanna Meerveld Maria Stjernfeldt.
Hälsofrämjande insatser i skolan. Utvärdering av DISA. Pernilla Garmy Skolsköterska, Doktor i medicinsk vetenskap Skolsköterskekongress, Stockholm 15 april.
Nya kostsamma hjälpmedel Ortopedteknik i Örebro. Nya kostsamma hjälpmedel Förväntningar från patienter Hur kommer de patienterna till del? Utifrån behov.
Med avstamp i forskning mot evidensbaserad praktik Magnus Zingmark Leg arbetsterapeut Medicine doktor FoU-ansvarig Östersunds kommun.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Något att tänka på när man söker pengar
PERSONCENTRERAD VÅRD DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING
Förbättrad patienters delaktighet i sin egen rehabilitering
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Utvärdering av Humaniora Arne Jarrick
Den etiska plattformen: besvarade och obesvarade frågor
Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd
Hur står det till med det sexuella välbefinnandet bland personer som lever med hiv? Lena Nilsson Schönnesson.
Neuro varumärke Neuro visuella identitet Neurorapport E-hälsa
Samordnad utveckling för god och nära vård
Utbildningsplan Lärandemål
Presentationens avskrift:

E-hälsans e – står det också för etik?

Lars Sandman Professor i vårdetik Högskolan i Borås Linköpings universitet Västra Götalandsregionen Forskning kring delat beslutsfattande i vården och health-technology assessment

E-hälsa = bidra till att förbättra patientens hälsa och öka patientens delaktighet? Eller Ge patient möjlighet till hälsa trots resursbrist

Kan inte endast fråga patienten! Förutsätter en etisk analys!

SBUs underlag för etisk bedömning

EKG-linne

1. Hälsa: Hur påverkar teknologin patienters hälsa i termer av livskvalitet och livslängd (inklusive biverkningar och andra negativa sidoeffekter)? Är linnet tillförlitlligt när det gäller att mäta ekg? Risk för falsk säkerhet? Litar på linnet istället för sin egen känsla? Risk för att det skapar oro trots att det kanske inte är berättigat – eftersom personen inte kan tolka resultatet? Kopplat till vem som ska vara den som tar emot resultatet – patienten / eller sjukvården?

2. Kunskapsluckor: Om det saknas vetenskapligt underlag om teknologins effekt, finns det etiska och/eller metodologiska problem med att bedriva fortsatt forskning för att förbättra det vetenskapliga underlaget? För många av e-hälsoinsatserna kan det vara svårt att skapa ett tillförligtligt underlag – förutsätter att de hanteras på rätt sätt, det kan naturligvis i ett skarpt läge finnas en mängd faktorer som påverkar effekten av åtgärden Är de tillräckligt studerade när de börjar användas? Går det att studera linnets effekt i skarpt läge för svårare sjuka grupper? Är linnet påtaget på rätt sätt? Kanske tar på sig ngt under linnet?

3. Svårighetsgrad: Vilken svårighetsgrad har det tillstånd som teknologin syftar till att åtgärda? Är det ett allvarligt tillstånd? Är det i så fall något vi kan överlåta till patienten att hantera själv? Normalt anser vi att ju svårare tillstånd desto mindre självklart är det att det kan överlåtas på patienten.

4. Tredje part: Hur påverkar teknologin tredje parts hälsa? Kräver detta insatser från närstående – om patientgruppen själv inte riktigt klarar av att hantera linnet? Skapar det oro för närstående etc.

Sammanfattning (hälsa): Hur ser teknologins risk/nytta-profil ut (utifrån svaren i fråga 1–4)? Problem att vi börjar använda e-hälsoteknologi innan vi vet särskilt mycket om detta – inte minst eftersom det sker utanför den offentliga vården.

5. Jämlikhet och rättvisa: Finns det risk att tillgången till teknologin strider mot människovärdesprincipen eller gällande diskriminerings-lagstiftning? Å ena sidan – vilka får framförallt tillgång till ny e-hälsoteknologi? Yngre vs äldre? Socioekonomi? Beror på kostnaden? Intresse etc? Å andra sidan – risk för stigma? Jfr insulinpumpar. Risk för att det blir en andrarangens ersättning för personalinsatser? Är det i så fall problematiskt?

6. Autonomi: Kan teknologin påverka patienters möjlighet att fatta, eller vara delaktiga i, informerade och relevanta beslut om teknologins användning? Är det teknologi som är tänkt att användas för grupper som är beslutskompetenta? Eller för andra grupper? Skulle linnet kunna användas av personer med demens och förstår de i så fall syftet med det? Kanske inte kan själv rapportera om det känner obehag i bröstet?

7. Integritet: Hur inverkar teknologin på patienters och närståendes fysiska och personliga integritet? Linnet mäter ständigt så fort man har på sig? Lagras informationen – kanske inte känslig information – men andra former av internetbaserade e-hälsohjälpmedel som loggar information och vistelseplats etc.

8. Kostnadseffektivitet: Är balansen mellan teknologins kostnader och effekter rimlig? Vad kostar linnet? Ger den tillräcklig effekt för pengarna, eller ger den upphov till krav på nya mätningar som fördyrar vården utan att det egentligen har bidragit till att förbättra situationen för patienten?

Sammanfattning (etiska värden): Är användningen av teknologin förenlig med gällande etiska värden (utifrån svaren i fråga 5–8)?

9. Resurser och organisation: Finns det resursmässiga och/eller organisatoriska begränsningar som kan påverka vilka som får tillgång till teknologin eller som kan leda till att annan vård får mindre utrymme om åtgärden används? Är linnets användning beroende av att det finns stöd, tränger det ut andra åtgärder för patientgruppen? Förstår den personal som eventuellt ska vara behjälplig hur det fungerar eller kommer det vara ett hinder?

10. Professionella värderingar: Kan värderingar inom berörda vårdprofessioner påverka användningen av teknologin och därmed leda till en ojämlik tillgång till den? Kommer personalen (exempelvis inom äldrevård) uppleva sig åsidosatt och ersatt och därmed motsätta sig eller obstruera användningen? Eller är de så teknikvänliga att de tycker det är kul att testa oavsett om det är berättigat eller inte?

11. Särintressen: Finns det särintressen som kan påverka användningen av teknologin och därmed leda till en ojämlik tillgång till den? Är användningen av linnet driven av ett faktiskt behov, eller av industrin eller forskarna bakom linnet?

Sammanfattning (strukturella faktorer): Finns det skäl att tro att en jämlik tillgång till teknologin eller andra åtgärder kan försvåras på grund av strukturella faktorer (utifrån svaren i fråga 9–11)?

12. Långsiktiga konsekvenser: Kan användningen av teknologin få mer långsiktiga etiska konsekvenser? Vad händer om mer ansvar läggs på den enskilda patienten för sin egen vård? Tilltro till hälso- och sjukvården om något går fel? Professionellt ansvar?

Sammanfattning av de etiska frågorna Hur kan svaren på de etiska frågorna relaterade till teknologin sammanfattas? Argument som måste hanteras? Modifiera teknologin eller omständigheter kring dess användning?