Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utvärdering av Humaniora Arne Jarrick

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utvärdering av Humaniora Arne Jarrick"— Presentationens avskrift:

1 Utvärdering av Humaniora Arne Jarrick 2017-10-18

2

3 Nationella vetenskapliga utvärderingssystem med konsekvenser för allokeringen av forskningsresurser bör användas om det finns goda skäl att tro att de på makroplanet bidrar till att öka den vetenskapliga forskningens kvalitet marginaleffekten av att använda dem är rimligt stor, jämfört med effekten av den arsenal av resurspåverkande internationella såväl som nationella kvalitetsvärderingar som redan är i bruk kostnaden i termer av forskning som måste offras är rimligt låg Vetenskapsakademien bör aktivt granska om dessa villkor ser ut att vara uppfyllda och i annat fall avråda från deras användning.

4 Humanistisk forskning…
…kretsar den kring frågor om vad som förklarar, vad det innebär och vilka följder det har att människan är en unikt beslutsfattande, reflekterande, självreflekterande och meningssökande varelse, vars samhälle har en helt unik kulturell dynamik i jämförelse med alla andra ”samhällen” av levande varelser. … har oftast den mänskliga individen som analytisk basenhet.

5 (miss)uppfattningar av humaniora, att den särskilt går ut på att
Globala (miss)uppfattningar av humaniora, att den särskilt går ut på att försvara humanistiska värden bedriva samhällskritik försvara den fria viljan vara en del av den performativa kulturen ställa frågor istället för att ge svar eller … reflektera över tillvaron istället för att göra rön eller … betona de preliminära svaren betona tillvarons komplexitet göra tolkningar istället för att fastställa fakta söka det unika (idiografi), inte det generella (nomotes) tillämpa kvalitativa metoder Humanistic values Social critique Defense of free will Performing arts Stress on complexity as its distinction Stress on provisional answers as another distinction Qualitative methods Reflections, not findings …?

6 Den humanistiska forskningens särpräglade uppdrag är
inte att försvara humanistiska värden inte att bedriva samhällskritik inte att försvara den fria viljan inte att vara en del av den performativa kulturen inte att ställa frågor istället för att ge svar inte att reflektera över tillvaron istället för att göra rön att betona de preliminära svaren i likhet med all vetenskap att göra tolkningar istället för och fastställa fakta, i likhet med all vetenskap inte att söka det unika), inte utan det generella i variationen inte att komplicera utan att söka de förenklande mönstren

7 Vad ska utvärderas och hur begränsar man uppgiften?
Begränsat urval av texter Få frågor Inte popularitet (=citeringar) Inte impact Korta rapporter Gles utvärdering Tydliga rekommendationer

8 Få frågor – vilka? Vilken var forskningsfrågan/orna? Vilka var svaren? Vilka nya frågor har genererats?

9 VRs/RJs försök med innehållsliga utvärderingar

10 Utvärdering av Humaniora vid Örebro universitet – produktivitet

11 Mina intervjufrågor 1. Om innehållet i humaniora 2. Om meningen med humaniora 3. Om de strukturella/institutionella villkoren för humaniora

12 Exempel på svar på frågan om rön/resultat
AJ (Arne Jarrick): Finns det något motsvarande Higgs-partikeln som du känner till från det humanistiska området? H2: Det kräver mer eftertanke. Det försvinner nog i det stora bruset. AJ: Är det att det försvinner i bruset eller är det att det inte finns? H2: Jag tror att det finns, men jag tror det har svårt att ta sig igenom. AJ: Det finns en studie som visar att äldre personer som går fort har förlängd medellivslängd jämfört med personer som går långsamt. Det är ett litet rön, men det är ett distinkt rön. Kan du hitta något motsvarande inom humaniora? H2: Har inget svar på rak arm. Det är svårt.

13 Min läsning

14

15 Mina rekommendationer
1. Identifiera området bättre – humaniora är inte en särskild metod! 2. Öka den tematiska koncentrationen! 3. Formulera distinkta syften och ställ precisa frågor som kan besvaras! 4. Kom till saken! 5. Formulera testbara teorier och öka inslaget av hypotesprövning! 6. Förbättra bevisföringen: överge skolastiken, disciplinera era tolkningar och räkna mera! 7. Formulera resultaten enkelt och tydligt i termer av resultat!

16


Ladda ner ppt "Utvärdering av Humaniora Arne Jarrick"

Liknande presentationer


Google-annonser