Ingenjörsverktyg för Li-jonbatterier

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ncg | sweden om | navigator beslutstödsportalen Oskar Kristiansen
Advertisements

Projekttitel Projektdeltagare Bild 1 Så anpassar du informationen i sidfoten Du kan enkelt anpassa vilken information som ska visas i sidfoten.
Presentationsmaterial EFFSYS 2 dagen Milestone Modell för identifiering av lämplig effektivisering av energitekniska system med värmepumpar.
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Fokusspår 5: Lokala resultat av den nationella föräldrastödssatsningen – erfarenheter från tre projekt i Västra Götalands län Från ord till handling -
Sjöbris Cirkulation som uppstår då en landyta pga solinstrålning värms mer än en näraliggande vattenyta. Även andra situationer där differentiell uppvärmning.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Lönsamhet i produktionsförbättringar
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Hur gick FN-granskningen?
Förbättringsområde enligt handlingsplan: ___________________________________ Mål: ________________________________________ Aktivitet (åtgärd/förändring.
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Björn Thuresson CSC HPCViz/VIC Datorspelsdesign DH2650.
verksamhetschef, RCC sydöst
Föreläsning 7 Analys av algoritmer T(n) och ordo
observation förutsägelser experiment förenklingar.
BHV studie om prevention av lägesbetingad skallasymmetri
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande fiskeriprogrammet Presentationen.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Johan Sundqvist, Miljöchef
SATSA II Regional cykelstrategi. Vi arbetar tillsammans för att öka cyklandet i Stockholms län. Vi vill skapa snabba och effektiva stråk för cykelpendling.
ELDRIVET Energirelaterad fordonsforskning
Harry Robertsson, Teknisk Direktör, Stena Rederi AB
Preliminär rapport delas i slutet av maj till alla som deltagit i seminarieserien Tid för synpunkter till midsommar Förslag till slutlig rapport i augusti.
Regeringsuppdrag på Kunskapscentrum 2014 Åsa Sjöström.
Seminarium inför revidering av mobil LRIC  Agenda  Bakgrund och syfte - varför revidera mobil LRIC?  Hur revidera mobil LRIC?  Parallella.
Hjärtligt välkomna till Seminarium Vilma Program –Nuläge – 10.50VilmaLeverantör – Kvalitetssäkrat systemstöd för Vilmaleverantörer Paus.
UPPDRAG OCH PRINCIPER FÖR FINANSIERING FÖR REGISTERCENTRUM- ORGANISATIONERNA
Utvärdering av processmognad
E-hälsa och strategisk IT
Nya komponenter och koncept för polymera bränsleceller till fordon
Projekt eHälsa – Status maj 2013
Delprojekt Informationsutveckling Verka för tillämpning av enhetliga modeller och gemensamma standarder för data och metadata Producera och ajourhålla.
Åldringsmekanismer & hur man förlänger livslängden på batteri i fordon och energilagrings applikationer Evelina Wikner Institutionen för Energi och Miljö.
© EUROCON Dynamisk simulering av energisystem i komplex processindustri. Förstudie och förprojekt till utvecklingsprojekt. Studien utförd vid m-reals.
Strukturella kompositbatterier för energieffektiva fordon
Outline för dagens övning
ELVÄGAR I SIMULATOR Projekt: Demonstration och test av elektrifierade fordon och vägar i körsimulator Start: Slut: Deltagare: VTI,
Förmågor och centralt innehåll
Fokus III & UP-System AES-konferens i Katrineholm 7 maj 2009 Jörgen Sjödin & Lars Ingelstam.
Samordnad individuell plan (SIP)
Med brukarna i centrum - kort om Begripsam Finansiärer: Arvsfonden, Konsumentverket, PTS, Vinnova, SKA-rådet UD2014 The web and cognitive disabilities.
IVA´s Anläggningsforum Tema 2 Dynamisk design (Informationsbaserad design)
Så får vi Ladok3 att flyga NUAK, Ladok3 Utmaningen.
Så jobbar vi med användbarhet och verksamhetstest i Ladok3
Högtemperaturlitiumbatterier (HT-LiB):
Föreläsning 7 Fysikexperiment 5p Poissonfördelningen Poissonfördelningen är en sannolikhetsfördelning för diskreta variabler som är mycket.
Överenskommelse mellan Regeringen och SKL Prioriterade grupper Barn och unga år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa Personer.
AB Volvo Industrial Electrical Engineering and Automation, Lund University, Sweden SuperCool.
Design av komponenter och system för energieffektiv elektrisk framdrivning av el- och elhybridfordon Ali Rabiei, Doktorand Institutionen för energi och.
Säkrare energilagerlösningar med fluorfria elektrolyter [ 12/ /2017, Chalmers, Batterifonden, 6,2 MSEK ] Prof. Patrik Johansson LRCS-CNRS, UPJV,
Modellering av en helikopters rörelser
Fysikexperiment 5p Föreläsning Utdrag ur Sten Hellmans föreläsning i Experimentella Metoder 2005 I allmänhet är den asymptotiska fördelningen.
Vimmerby Magnus Klofsten Generella framgångsfaktorer i kluster.
Ett samarbetsprojekt mellan KTH & Einar Mattsson
Testdatahantering Utvärdering och införande av verktygsstöd.
Föreläsning om RUP RUP – Rational Unified Process
ENERGIOPTIMERING Läckagesökning Konfiguration Styrning Efterbehandling
Musikkompendium Test. Musikkompendium Test 2 Musikkompendium Test 3.
Elektronisk affärskommunikation – del 5 Logistikprogrammet.
Att skriva en projektplan Wibke Jonas VT 2016 Fri efter Cecilia Eriksson Linsmeier Fredrik von Wowern 2014.
Manada.se Förändringshastighet och derivator. Förklara och använda begreppet lutning ändringskvot manada.se.
19 AUGUSTI FRITID FÖR ALLA UTVÄRDERING AV KLUSTER PERSPEKTIV PÅ METODUTVECKLING I KLUSTERPROJEKT.
Vad behöver Sverige för att bli bäst på 3D?
Varför all denna utvärdering?
Kreativitetssession Presentatörens namn.
ArtDatabanken Till styrmodell .
Förankringar i betongkonstruktioner
Presentationens avskrift:

Ingenjörsverktyg för Li-jonbatterier Mårten Behm och Göran Lindbergh KTH Energirelaterad fordonsforskning 2014

Ingenjörsverktyg för Li-jonbatterier Tidsplan Etapp I: 2013-11-01 – 2015-01-31 Etapp II: 2015-01-01 – 2019-06-30 Finansiering Batterifonden 1 966 kkr + 9 041 kkr Mål Projektet syftar till att ta ett avgörande steg framåt mot fysikaliskt grundade modeller för att förutsäga åldring och prestanda hos Li-jonbatterier som funktion av driftförhållanden, komponentmaterial och cellutformning.

Bakgrund Det finns ett stort behov av metoder och verktyg för att förutsäga batteriers livslängd och hur denna beror av materialval, design och driftsbetingelser. Etablerade metoder för detta saknas. Man är därför hänvisad till att långtidstesta batterierna under relevanta betingelser. Ett avsevärt hinder är den livslängd som krävs i storskaliga tillämpningar (över tio år). I många tillämpningar är den stora mängden möjliga driftfall som bör testas ett ytterligare hinder. Acceleration av åldringen (höjd temperaturen, onormalt höga strömbelastningar) har begränsat värde eftersom det aktiverar andra processer än de som bestämmer livslängd vid normala betingelser. Situationen förvärras av att batteritillverkarna utvecklar och uppdaterar sina produkter i sådan takt att de som nu finns på marknaden inte har långtidstestats så länge som avnämarna kräver. Detta leder till att man är tvungen att köpa grisen i säcken och inte kan göra tillförlitliga tekniska och ekonomiska kalkyler.

Delprojekt Utveckla och använda metoder för att ta fram experimentellt underbyggda modeller för de viktigaste åldringsprocesserna. Ta fram resultat för en kombination av komponentmaterial av relevans för fordon och andra storskaliga tillämpningar. Utveckla fysikaliskt baserade prestandamodeller för battericeller, genom att ta fram experimentellt underbyggda data för komponentmaterial och delprocesser. Modellerna ska kunna innefatta temperatur såväl som battericellernas storlek och geometriska form. Föra samman resultaten från de ovanstående delprojekten till ett verktyg för att förutsäga åldring och prestanda över tid.

Experimentell framtagning av parametrar som beskriver batteriåldring – cykling av battericell

Experimentell framtagning av parametrar som beskriver batteriåldring – strömverkningsgrad

Experimentell framtagning av parametrar som beskriver batteriåldring – förlust av kapacitet

Experimentell framtagning av parametrar som beskriver batteriåldring – identifiering av orsak

Simulering av prestanda och åldring med fysikaliskt baserad modell – battericykling

Simulering av prestanda och åldring med fysikaliskt baserad modell – åldring

Simulering av prestanda och åldring med fysikaliskt baserad modell – kapacitetsförlust

Projektets långsiktiga vision Den långsiktiga visionen är att ta fram vetenskapligt underbyggda ingenjörsverktyg som möjliggör för fordonstillverkare att förutsäga batteriers prestanda och åldring. Dessa verktyg ska vara användbara vid såväl val och dimensionering av energiläget som implementering av styrsystem som bidrar till optimal batterianvändning.