Individens rätt till integritet Etisk handbok för samverkan med tredje sektorn inom äldreomsorgen i Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR Karin Olsson, RFHL-Oberoende Göteborg
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Individens rätt till integritet Etisk handbok för samverkan med tredje sektorn inom äldreomsorgen i Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård.
Etik och moral Vad innebär det?.
Vård- och omsorgs- programmet - VO Spångbergsgymnasiet
Nulägesanalys genom frågor
Geriatrisk vårdfilosofi om geriatrik, värdegrund och vårdfilosofi
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Lagstiftning – en översikt
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Handläggarnas roll och handläggningens förutsättningar
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Värdegrund 1.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Vad bör en hälsopedagog kunna?
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Mellan äldreomsorg och psykiatri
Ta ställning och handla!
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
SENIOR-RÅDGIVNING K5 ÄLDRECENTRUM ÖSTERBOTTEN KASTE HÄLSA OCH LIVSKVALITET FÖR ÄLDRE I ÖSTERBOTTEN ,
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
” Det krävs ORK men också Mod att vara en bra chef ” Lotta Burenius Äldreombudsman i Stockholms stad SIDAN 1.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014 Stödboende Södermalm stadsdel.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Vart skall jag gå när livet tynger? Tystnadsplikten Bo-Göran Åstrand 2008.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
1 Inför den skolförlagda utbildningen. ”Den nya gymnasieskolan i ljuset av en reform”
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk störning 30 januari 2009 Hur kan vi tillsammans bli bättre? Inspirationsdag för ledare, om samarbete.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Tystnadsplikt och Sekretess för räddningstjänsten vid IVPA-larm
Detta är God Vård
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
VIKSKOLANS VÄRDEGRUND
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Bilaga 2 Äldreomsorgens värdegrund Trygghet Engagemang Hushållning.
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Integritet läroplansanalys.
Heby kommuns kvalitetspolicy
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Målbild framtidens hälso- och sjukvård
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Presentationens avskrift:

Individens rätt till integritet Etisk handbok för samverkan med tredje sektorn inom äldreomsorgen i Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård ÄLDRECENTRUM ÖSTERBOTTEN KASTE HÄLSA OCH LIVSKVALITET FÖR ÄLDRE I ÖSTERBOTTEN 20.1.2011, K5 styrelsemöte 3.2.2011, Närpes vård- och omsorgsnämnd

Syfte Att lyfta fram och diskutera de etiska aspekter som man bör tänka på när man arbetar med människor Skapa riktlinjer för frivilligt arbete inom äldreomsorgen i K5 Viktigt att det finns riktlinjer för att kunna trygga en god vård som respekterar människans självbestämmanderätt och integritet En god etisk värdegrund är tillika en garanti för god kvalitet i verksamheten Riktar sig till III-sektorn, personal, de äldre och deras anhöriga

Begreppsförklaring Handboken definierar begrepp som: Etik Moral Värdegrund Integritet Autonomi Delaktighet och brukarinflytande Bemötande Tystnadsplikt inom hälso- och sjukvården

Gemensamma riktlinjer för frivilligt arbete inom hälso- och sjukvården: Alla som vill göra en frivillig insats inom hälso- och sjukvården bör avlägga tystnadslöfte för att säkerställa individens säkerhet. Även anhöriga bör vara medveten om vad tystnadsplikten/tystnadslöftet innebär. Att ta kontakt till hemserviceledare, föreståndare, enhetsansvarig eller äldreomsorgschef för att diskutera möjligheten till frivilligt arbete och komma överens om vilken tid man kommer. Att visa respekt och ett gott bemötande. Respektera andras hem. Även när det gäller sociala medier som t.ex. facebook, bloggar gäller tystnadsplikten/ tystnadslöftet.

Tystnadslöfte Är en moralisk och etisk överenskommelse som innebär att man förbinder sig genom namnunderskrift att inte avslöja eller diskutera med utomstående, personliga uppgifter som rör någon man kommit i kontakt med som frivilligarbetare. Tystnadslöfte innebär inte att man kan vägra att lämna ut uppgifter till ambulans, räddningstjänst och till polis vid misstanke om brott. Genom att använda sig av tystnadslöfte när man utför frivilligt arbete inom hälso- och sjukvården kan bättre trygga människors privatliv och integritet.

Tystnadslöftet omfattar även olika typer av sociala medier, vilket även gäller för den lagstadgade tystnadsplikten för personal inom hälso- och sjukvård. Oavsett om man pratar eller skriver något som rör någon annan där tystnadsplikten/tystnadslöftet gäller får man inte avslöja sekretessbelagda uppgifter eller röja någons identitet till utomstående utan tillstånd från vederbörande person.

Tystnadslöfte Tystnadslöfte för frivilligt arbete på: ……………………………………………….. (Avdelning/Enhet) Jag är medveten om och förstår att jag som frivillig har ett visst ansvar. Jag förbinder mig att inte föra vidare kännedom om Personliga förhållanden och hälsotillstånd rörande människor jag möter som frivilligarbetare. Tystnadslöftet gäller även efter att jag avslutat mitt uppdrag. Som frivillig sker alla mina insatser utan kompensation. Uppdraget är inte att betrakta som anställning och jag kan därför när som helst upphöra med mina åtaganden. Jag kan även skiljas från mitt uppdrag om jag inte följer de direktiv som finns inom kommunen gällande frivilligt arbete. ………………………………………………………… Ort och Datum Underskrift Namnförtydligande