Arbetsanpassning och rehabilitering

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen
Advertisements

Skyddsombuds- utbildning
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Att samverka i arbetsmiljöarbete
Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Bild 1 – Åter till arbetet ”Åter till arbetet”
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Arbetsgivarens ansvar regleras i lag & föreskrifter
Arbetsmiljölagen och SAM -Systematiskt arbetsmiljöarbete
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
TRIS En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från Landstinget,
ÅTER TILL ARBETET - nya regler vid rehabilitering.
Vems ansvar? vad kan vi göra?
2§ Tillämpningsområde ”Föreskrifterna gäller också i tillämpliga delar under utbildning och vid övning av rök- och kemdykning”
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Örebro läns läkarförening
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde
Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt
Arbetsmiljölagen Våld och hot Statligt anställda
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppsökande och förebyggande arbete
Samordningsplan Rutiner 2012
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Försäkringskassans roll i samverkan
Vilket stöd finns vid rehabilitering?
Mål Vad skall åstadkommas? Resultat Blev det som vi ville?
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Ansvarsroller för arbetsmiljön
Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och skapa förutsättningar.
Nya föreskrifter och allmänna råd
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde 1 § Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
Skyddsombudet uppgifter
Arbetsmiljöverkets SAM - Status.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Hur berör ATEX direktivet Pulverlackerande företag
Arbetsmiljöverkets inspektion av skolor i Kristianstads kommun 2015
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Å Åselotte Andersson Iren Hjalte.  Träder i kraft  Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbets- miljö och förebygga risk för ohälsa.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ny AFS from 31 mars 2016: Organisatorisk och social arbetsmiljö Monica Östman och Kristin Larsson Personalavdelningen.
Kko Kommunledningsförvaltningen - Personal Samverkan.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
Informationsmöte 19 maj 2016 Kunskapskrav enligt föreskrifterna om sprängarbete respektive berg-och gruvarbete Arbetsmiljöverket Informationsmöte1.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
Rehabilitering Vad innebär rehabilitering? Det finns olika typer såsom social, medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering. Def. Arbetslivsinriktad.
Arbetsanpassning och rehabilitering
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Arbetsmiljö Människa Arbetsplats Arbets- miljö.
Samverkan.
Arbetsmiljö.
Kännetecknande för det goda arbetet
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Systematiskt arbetsmiljöarbete – grunden för ett hållbart arbetsliv
Varför ska vi samverka?.
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Uppföljningsutbildning
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Information om arbetsmiljö Ombudsträff Vision, Skövde
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Presentationens avskrift:

Arbetsanpassning och rehabilitering Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsanpassning och rehabilitering (AFS 1994:1) omfattar alla arbetsgivare, oavsett om verksamheten är stor eller liten, privat eller offentlig.

Föreskrifterna gäller alltid när en nedsättning av arbetsförmågan har inträffat. Det spelar ingen roll om den beror på händelser som inträffat utanför eller i arbetet. Även personer som före anställningens början har en funktionsnedsättning omfattas av bestämmelserna.

Organisation för arbetsanpassning och rehabilitering Det är viktigt att arbetsgivaren har bra rutiner för att organisera en lämplig arbetsanpassning och rehabiliteringsverksamhet. Enligt föreskrifterna skall arbetsgivaren ange mål för verksamheten och fortlöpande ta reda på vilka behov av arbetsanpassning och rehabilitering som finns bland arbetstagarna. Det är viktigt att detta arbete påbörjas så tidigt som möjligt, helst innan arbetstagaren hunnit bli sjuk eller drabbats av ohälsa på annat sätt.

Arbetsgivaren ska klargöra hur detta arbete skall fördelas. Den som arbetar med frågorna skall ha de befogenheter och resurser, samt de kunskaper och den kompetens som behövs. Arbetet skall organiseras så att det kan ske i samarbete med de arbetstagare som berörs.

Verksamheten med arbetsanpassning och rehabilitering ska organiseras så den kan bedrivas i samarbete med försäkringskassan och berörda myndigheter. Arbetsgivaren ska göra uppföljningar varje år och göra de ändringar som är nödvändiga. Om det behövs så ska arbetsgivaren dokumentera sina rutiner skriftligt.

Exempel på anpassnings- och rehabiliteringsrutiner kan gälla dessa områden: Kontakter med sjukskrivna Samarbete med försäkringskassan, sjukvården och socialtjänsten Rehabiliteringsutredningar Arbetsorganisation och arbetsinnehåll Introduktion Handledning Kamratstöd Omplaceringsrutiner Utbildning Uppföljning och utvärdering Samverkan med fackliga organisationer Ansvarsfördelning