Anpassad studiegrupp på SFI Alternativ läs och skrivinlärning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är studiehandledning?
Advertisements

Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
1. Identifiering av problem i uppstarten •Stort rop efter hjälp och samarbete av och med psykiatrin. •Önskan om att få tillträde/komma åt gruppverksamheterna.
SFI PÅ DISTANS VI FICK MÖJLIGHET ATT PROVA GENOM INNAN-PROJEKTET
Metodutveckling och samverkan- Konferens för erfarenhetsutbyte med ESF-projekten: Dirigo, KomAn, Sigrid och UMA 27 april 2012.
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Fokusspår 5: Lokala resultat av den nationella föräldrastödssatsningen – erfarenheter från tre projekt i Västra Götalands län Från ord till handling -
1 EALTA Europeiska sammanslutningen för prov och bedömning i språk
Utvärdering av projekt
Att skriva sig till läsning
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
1 BUL 1 Barn och ungdomars utveckling 2 Barn och ungdomar utvecklas lika, men olika fort!  Har du sett exempel på det?
Kursplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Skola 2011, K-dag 28 mars.
En återupptäckt … ” Svensk kristenhets största behov är inte i första hand mer pengar, fler anställda och bättre metoder – utan en återupptäckt av evangelium.
Arbetsplan för skolbiblioteket
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
SFI PÅ DISTANS INNAN-PROJEKTET
Centrala innehåll och kunskapskrav
Serviceprogram (RSP) Välkomna Jämtlands län - att längta till och växa i.
Nätverk No/Tk 25/ Välkomna!.
URVALSKRITERIER - UmeMatte.nu
LFA- Logical Framework Approach
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
1 Att göra användningstester Niclas Siljedahl, Länsbibliotek Dalarna.
Kick Off 16 september 2014 Kl 8.30 Ankomstfika med macka
Föräldramöte Ht
Föräldraråd
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
Carolinaprojektet - ett utvecklingsprojekt inom Allmänpsykiatrin i Uppsala.
Språkbron - metodutveckling för arbetsplatsförlagt lärande
Försäkringskassans roll i samverkan
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
PROEFF ”Projekt för energieffektivisering i skånska företag genom tillsyn och rådgivning” GRUNDUTBILDNING -Energieffektivisering och energitillsyn 20 mars.
Syftet är att nyanlända snarast ska…
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Skolutveckling Sfi Norrköping 2014 Flippade undervisningsmoment B-kurs på distans med fysiska träffar
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Skolinspektionen Kvalitetsgranskning av svenskundervisning för invandrare i Falkenbergs kommun.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Språkstöd på modersmål för att medvetandegöra sitt eget lärande
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Gymnasiearbete 100p Introduktion.
Reseproduktion och försäljning
Nytta per skattekrona - Arbetsmodell för att öka, utvärdera och upphandla nytta i offentliga verksamheter Johan Gunnars, Chef Strategiska Projekt.
Hälsoskola för nyanlända under etablering
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Projektinformation På väg till jobbet NAMN / ENHET.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Nätverk kursplanepiloter
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
Föräldramöte årskurs 6 2 mars.
1.
Utbildningen till kunskapsutvecklare inom Begripsamprojektet En utbildning om hur man kan påverka kognitiv tillgängligheten till produkter, tjänster och.
1 Allmänheten om ljudböcker Rapport från opinionsundersökning 7 april 2009 Lars Björkman Viktor Wemminger.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Dagens innehåll Vad är tilläggsbelopp? Omfattande behov
Personen från Skolverket
Daglig verksamhet i utveckling
Inkluderande Rehabilitering
Presentationens avskrift:

Anpassad studiegrupp på SFI Alternativ läs och skrivinlärning Projekt 2014

Bakgrund Skolverket har beviljat ett statsbidrag till SFI i Arvika för att utveckla en anpassad studiegrupp för elever på A, B och C nivå som har behov av särskilt stöd i sin språkundervisning. Syftet med projektet är att erbjuda varje elev som lider av koncentrationssvårigheter där den bakomliggande orsaken kan vara PTSD eller annan migrationsrelaterad stress, alternativ läs och skrivinlärning. Beslutet att utdela statsbidrag grundar sig enligt skolverket på det uttalade syftet att höja kvaliteten i , och öka individanpassningen av , utbildningen i svenska för invandrare.

Frågeställningar De frågor som i huvudsak kommer att belysas under projektets gång är om åtgärden har höjt kvaliteten på undervisningen på A, B och C – nivå och i vilken utsträckning individanpassningen har ökat på ovan nämnda nivåer. Dessutom söker vi svar på om elevernas språkliga progression har förbättras genom insatsen och hur detta i så fall är märkbart. Det som kommer att utgöra grunden för utvärderingen av projektet är: Intervjuer med lärare och elever Loggböcker i form av dagboksanteckningar Observationer i undervisningssituation

Förhoppningar Våra förhoppningar är att tidigt kunna uppmärksamma de elever som behöver extra stöd i sin språkundervisning och ge dem det stöd de behöver. Kort sikt Stärka självförtroendet Våga använda andraspråket Språklig progression Lång sikt Färre avhopp Kortare SFI tid

Målgruppen Elever på A, B och C- nivå som lider av koncentrationssvårigheter och har svårt att ta till sig undervisningen i den ordinarie undervisningsgruppen. Detta innebär att vi har en stor spännvidd i den anpassade studiegruppen. I den anpassade studiegruppen finns : Elever från olika språkgrupper Elever med olika lång skolbakgrund Elever med olika typer av behov Elever med olika typer av svårigheter

Varför? Det finns ett stort behov av anpassad språkundervisning på SFI. Oftast krävs remiss för att få delta i en anpassad studiegrupp. Detta innebär att : Elever som studerar på SFI som behöver extra stöd i sin språkundervisning ofta faller mellan stolarna Kan hamna efter i sin språkutveckling Kan få svårt att ta ikapp det de missat De får med sig en känsla av: Misslyckande Dåligt självförtroende En osäkerhet och rädsla för att använda andraspråket Vägen till integration i samhället blir längre och mödosammare

Metodik mindre studiegrupp lugnare tempo tydlig struktur och fasta rutiner trygg klassrumsmiljö flexibelt schema kortare lektionspass många kortare pauser rörelse skapande minnesträning avslappningsövningar repetition koncentrationsövningar portfolioarbete användning av läsplattor Samarbete med andra aktörer som träffar våra elever, tex Arbetsförmedlingen, socialpsykiatrin, flyktingenheten

Schema ASG drop in Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag sal5 sal 5   Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag 8.00-9.30 drop in 9.30-9.45 P A U S 9.45-11.15 sal5 11.15-12.00 L N C H 12.00-13.30 13.30-13.45 13.45-15.15 sal 5

Arbete i gruppen samling återkoppling till föregående lektionspass repetition minnesträning/ koncentrationsträning muntliga övningar och läs och skrivövningar tillsammans individuellt arbete i pärmen/läsplatta/dator Hälsospåret utvärdering

Sammanfattning Hitta en arbetsmetod som håller Utveckla en metod som kan tillämpas inom ramen för verksamheten Ge eleven stöd under den period han / hon behöver det.