Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Vad är liv?.
Rent Vatten.
Tuvan Tuvan är ett Avloppsreningsverk i Skellefteå.
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
Vatten är liv Klass 4b.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Water is life! Av Alex H och Alex C.
”hur allt hänger samman”
Meteorologi Läran om vädret.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten är liv.
Vatten.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
MILJÖ.
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Vattnets kretslopp.
Ekolle hösten 2013 TEMA: Vatten
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
MILJÖ.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Hotet mot miljön.
Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Vatten är liv Av: Ludvig Nahnfeldt.
Livsviktigt Skriva/Läsa A2.1
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Jordbruk i Sverige och Australien
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
Matsmältningssystemet
Försurning.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Vind, vatten och jord
Jordens Vatten.
Ekologi Naturkunskap 1.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
FÖRSURNING I molnen bildar svavlet och vattnet svaveldioxid och ibland svavelsyra I röken från industrin finns det svavel-föreningar. Det sura regnet faller.
Film.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Copyright 2011, Sebastian Manberg.  Det finns olika sorters vatten.  Vatten från kran  Vatten från bergskällan (Loka) copyright 2011, Sebastian Manberg.
Luft Repetition.
Biologi Livets former.
Kolets kretslopp.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Kvävets kretslopp.
– levnadsmiljöer försvinner
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
NO - biologi Vi har gjort ett arbete och här är det Läs den gärna PS. Nästan alla bilder har vi hittat på Google med licensen: Som får användas och ändras.
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Vid sjön. Sötvatten Inte salt vatten Sjövatten kallas sötvatten.
Miljö kemi.
Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
Veckans fördjupning handlar om något väldigt viktigt. Vet du vad
Luft och Vatten.
Meteorologi Läran om vädret
Vatten – grunden för allt liv!
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Ekologi: Östersjön.
Varifrån kommer kranvattnet?
Varifrån kommer kranvattnet?
Reningsverk.
Presentationens avskrift:

Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran jord. Vi kan t ex försöka att inte åka bil varenda dag, På så sätt så släpper vi inte ut lika mycket avgaser, Som förorenar vårat vatten.

Vattnets väg till rent dricksvatten Vattnet anländer till reningsverket, Reningsverket renar vattnet tills det är rent, Men det är inte dricksvatten än, Vattnet skickas ut Klarälven, vatten reningsverket plockar upp vattnet ur Klarälven, Där renar dem vattnet tills det är rent dricksvatten, Sedan skickas vattnet till alla hushåll, Och sedan börjar allt om igen.

Miljö gifter i sjöar En annan miljö gift som också förekommer i våra sjöar är konstgödsel. Konst gödsel innehåller Kväve och fosfor, Dem två ämnena gör att växter växer mer. Så om det hamnar i våra sjöar så blir det total övergödning, det blir fullt av alger och plankton i sjön. Växterna suger åt sig allt syre och det blir snart inget kvar till fiskarna. Och om dessutom algerna är giftiga så är det farligt för oss att bada i vattnat och att dricka det Om det exempelvis kommer gifter från fabriker i våra sjöar så blir vattnet farligt att bada i och allt liv som finns i sjön utplånas. Fiskarna dör och om dem överlever och någon fångar dem så är det farligt för oss människor att äta dem.

Vattnets kretslopp Vattnet rör sig ständigt i ett kretslopp, Solen värmer upp vattnet, Vattnet bildas till ånga, ångan blir moln, Sedan så regnar det från molnen, vattnet landar på marken, Det mesta sugs upp av växter eller så bildar det bäckar, det resterande vattnet sugs ner i marken och blir grundvatten, grundvattnet rinner tillbaka i havet, och sedan börjar allt om igen.

Ex på hur vi kan spara vatten För att bidra till vatten sparandet så kan vi människor ex inte duscha onödigt länge, och ofta. Vi kan stänga av kranen medans vi borstar tänderna, och medans vi häller upp vatten i vårat glas så behöver vattnet inte stå och rinna. Det finns flera olika sätt vi kan bidra till att spara vatten, Tänk på dem som måste jobba för att få tio liter per dag, medans vi låter kranen stå och rinna bara för att vi är lata!!

Producerat av Ellis och Jasmine