”Hur GIS mötte BIM” eller ”hur fungerar teknikstödda förändringsprocesser?” Henrik Linderoth Professor i BIM och ICT i byggandet henrik.linderoth@jth.hj.se.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Det värdefulla ENGAGEMANGET
Att identifiera och utveckla ledare
Nulägesanalys genom frågor
”OpenBIM” - för bättre samhällsbyggande ”Fokus på slutprodukten – effektiviserade processer i alla led – utvecklande konkurrens från en gemensam IT-plattform”
Barnanpassad utredning
Kort om Matrisen Bildat anställda Cirka 2500 kunder
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Vetenskaplig Metod.
Projektkommunikation – en viktig kraft för förnyelse i byggsektorn
Skapa ideala kundprofiler
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
© Kamél Consulting & Chrysalis 2006 SAST Testledarskapet i förändring – eller Så blir du den bästa testledaren i vår spännande värld! Elisabeth Kamél &
Marknadsföring Bertil Grenströmer.
Introduktionskurs för användare Del 3
Fi2 Lägesrapport om IT-utvecklingen i fastighetsbranschen
Migrationsverket - Asyl, besök, bosättning, medborgarskap medarbetare
Att arbeta praktiskt.
En introduktion till SEB Way
Syftet med en personlig handlingsplan
Egna reflektioner efter kvalitetsutvärderingen inom ingenjörs- och teknikvetenskap Anders Haraldsson Ordförande klustret Data-IT-Medieteknik
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
Erfarenheter och leveranser från projekt RIGES
Kvalitet 1 RESULTAT AV DET NI GÖR FÖRVÄNTNINGAR
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Kvalitet i grundutbildningen1
Uthållig livskraft hos Borås näringsliv
Interna system utan kognitivt kaos Stefan Johansson, Funka.
Bild 1 Välkomna! Lärarhandledning: 1.
Ekonomihögskolan Namn Namnsson Program/kurs
Arbetsmarknadsprognos för kultur och media 2011och 2012.
VAD ÄR ETT LYCKAT UTVECKLINGSARBETE?
Kammarkollegiets upphandlingsstöd Birgitta Nelson ,
Att införa nya arbetssätt……. …… och att upprättahålla det nya!
Ekonomihögskolan Namn Namnsson Program/kurs
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Entreprenörskaps- barometern 2012 Entreprenörskapsbarometern 2012 Sveriges största attitydundersökning.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Finansförbundets motionsskola.
Workshop inför Projektet
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
Projekt. Det körs liksom projekt överallt, det slösas med pengar men vad leder de egentligen till?
Case – ABB, FG Wilson och CAT
Utvecklingscentrums uppgift
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Sveriges Kommuner och Landsting är kommunernas förbund för gemensamma frågor. När SKL drog ner resurserna gick kommunerna själva in med pengar för insatser.
INNOVATION VAD ÄR DET OCH NÄR SKALL MAN HA DET?. Tyvärr är vi offer för ”Innoflation” där allt vi gör kallas för innovation och i och med det blir begreppet.
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
Lärande i arbetslivet. kombinerar ett individuellt och ett organisatoriskt perspektiv syftar till att utveckla en individuell förmåga att ta kontroll.
Pedagogik för jämställd IT Bidra till jämställdhet i det lokala samt regionala tillväxtarbetet genom att i ett nära samarbete med andra aktörer verka.
Värdegrund och yrkesetiska aspekter
Teknik – System – Samhälle – Individer Teknikens inbäddning i samhället De enklaste problemen är lösta – de svåraste finns kvar Linköpings Universitet.
Att lära sig att analysera
UNIONEN – ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa.
En kurs för att hitta din affärsidé
Några möjliga steg i arbete med förändring och utveckling Eva Aalbu, den 8 april 2011 Folkhälsocentrum Demokrati, mer än valdeltagande.
ATT BYGGA OCH TÄNKA SMART.
Pontus Bengtson, OpenBIM/WSP Samhällsbyggnadssektorn – i stora drag yrkesverksamma Årliga investeringar – ca 300 miljarder SEK - Bostäder,
Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg.
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
PGSA.
PDSA cykel - förbättringsprocessen
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
BAKGRUND OCH FAMILJEÖVNING Hur motiverar man familjer att ändra sina levnadsvanor? Hur känner man igen familjers och familjemedlemmars vilja till förändring?
En workshop framtagen av Scillani Information AB
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Presentationens avskrift:

”Hur GIS mötte BIM” eller ”hur fungerar teknikstödda förändringsprocesser?” Henrik Linderoth Professor i BIM och ICT i byggandet henrik.linderoth@jth.hj.se Tekniska högskolan, Jönköping Avd. Byggnadsteknik och belysningsvetenskap

Tekniska Högskolan i Jönköping, JTH - 130 anställda - 18 utbildningsprogram 2500 studenter, 30% kvinnor

Tekniska Högskolan i Jönköping, JTH Bland de tre största utbildarna av byggingenjörer i Sverige. Ca 50% kvinnliga studenter Tre inriktningar: Husbyggnad, anläggning och arkitektur BIM – Integrerad del i grundutbildningen GIS ett nytt moment i utb. Expanderande forskning m a p extern finansiering och internationella publikationer

Vad är BIM?

SWECO: ”Byggnadsinformationsmodellering (BIM) är en teknisk revolution som har förändrat byggindustrin de senaste åren och fortsätter att driva branschens utveckling i snabb takt”

VIANOVA: ”Är du redo för den kommande revolutionen inom infrastukturbranschen? Om inte, är det hög tid att bekanta dig med begreppet BIM. För en sak är säker; BIM (Building Information Modeling) är arbetssättet som kommer att vara standard i branschen framöver”

VAD ÄR BIM? Ungefär samma som GIS, fast fokus är på byggnader och anläggningar… …där I:et, INFORMATION är den gemensamma nämnaren Läroböckerna säger att det en process… …ByggnadsInformationsModellering… …som resulterar i en objekt baserad ByggnadsInformationsModell

BIM och GIS idag

BIM och GIS imorgon Hur kan vi tänka i FÖRSTA steget?

Varför ska vi KOMBINERA BIM och GIS? Vi har större och mindre problem i verksamheten… …t ex brist på information tidiga skeden av en byggprocess… …vi missade att kontrollera kommunens planer för området… …eller att det planerades en ny motorväg här om 10 år BIM och GIS kan vara en del av lösning på problemen… ….men….

”Vi har provat det här nya men det funkade inte, så vi fortsätter som förut”

BIM och GIS imorgon Hur kan vi tänka i ANDRA steget?

När får vi utveckling och förbättring? Med andra ord …anpassa den nya tekniken till befintliga arbetssätt…. …eller förändra befintliga arbetssätt så de passar den nya tekniken… …eller gör både och… När får vi utveckling och förbättring?

Teknikdrivna förändringsprocesser: ”Tre sanningar” Det förväntade händer inte Mindre än förväntat händer Men något händer

Mobiltelefonerna skulle ju bli mindre och mindre…

…Men något hände…

Data- och telecom smälte samman…

…som fick konsekvenser Aktiekurs Nokia 1995-2013

Vi tänker oss följande uttalande i mitten av 90-talet ”Organisationer och individer ska inte behöva ändra sina arbetsrutiner för att dra nytta av Internet, särskilt inte när dessa rutiner är etablerade och stämmer överens med ”best practice”

Hur hade det sett ut idag om denna tanke stämmer? Vi hade: Fortsatt köat i banken före kl 3… …Inte kunnat handla på nätet… …och företag som Amazon, Spottify, Skype, m fl hade inte existerat… …m m, m m

”Tankar från Några bygg-IT forskare” ”Organisationer och individer ska inte behöva ändra sina arbetsrutiner för att dra nytta av BIM, särskilt inte när dessa rutiner är etablerade och stämmer överens med ”best practice” inom projektledingen Fritt översatt från “Aligning building information model tools and construction management methods. 2012. Timo Hartmann, Hendrik van Meerveld, Niels Vossebeld, Arjen Adriaanse. Automation in Construction, Vol 22, sid. 605-613” I samband med denna bild, vad är ”best practice”? ….hur man använder gårdagens teknik, dagens best practice är morgindagens worst practice. Ska vi hela tiden jaga best pratice? Är det inte bättre att lära sig hantera förändringasprocesser? Detta innebär att befintliga arbetssätt cementeras

Varför fungerade det, eller varför fungerade det inte?

BIM/GIS

Idéer om hur vi ska använda BIM och GIS idag och imorgon Upphandlingsformer Ersättningsformer (hur vi tjänar pengar) Arbetssätt (projekt) Lagar & reglering Branschlogik Normer Värderingar BIM-GIS Idéer om hur vi ska använda BIM och GIS idag och imorgon

Konklusion av steg två (hur vi använder BIM och GIS imorgon) Analysera varför, eller varför inte BIM/GIS löste problemen som identifierades i steg ett!

Hur vi använder BIM och GIS imorgon. Steg tre!

Är det jag som har mest inflytande???

Konklusion steg tre Vem har möjlighet att påverka de olika faktorerna? Vilka är det som berörs? Vilka motiv har dessa parter för att acceptera eller förkasta en förändring?

Det mycket förenklade receptet för en integration av BIM och gis Fundera på varför skall vi använda BIM/GIS och vilka problem kan vi lösa? Analysera vilka förändring och anpassningar som behöver göras Analysera hur förändringen kan genomföras Men man måste testa för att se vad som ska göra!

Samarbeta med BIM Alliance Sweden Ett annat första steg för att arbeta med en BIM/GIS stödd utveckling är att: Samarbeta med BIM Alliance Sweden