Hydraulik FOR 1209 Hydraulikens grunder.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Fritt fall – ett fall i vakuum
FOR 1206 Grundkurs Del.2 Tryckluftsbromsar
Nedbrytning av plast i Naturen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Hur kraft och yta samverkar
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
Ruschkomposten Förbundet Organisk Biologisk Odling FOBO
Hydraulik del 2B.
Hinduism - Indiens religion -
Tryck.
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
FOR 1206 Föreläsning nr 3 Kraftöverföring.
2. Broar Sid
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Energi!.
Energiteknik Kondensor, värmeväxlare, turbin och generator
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Rörelse Kapitel 7.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Pneumatik FOR 1209.
Människans Fysiologi.
Krafter Sid
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
EN KOMPLETT INDUSTRIPARTNER ! ALLMÄNT OM MELSEC STYRSYSTEM.
Kapitel 6 Kraft och tryck
DJUR del 3.
Vad är du för typ av person?
Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna
Hur fångas energi?.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Energikällor.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
MILJÖ.
Livets former Djur.
Fysik Materia Del 2.
TRYCK.
Hjälpmedel Symboljakten Positiva uttryckssätt Att lära "Pricken"
Kraft och tryck Sid
Ett smakprov på vår utbildning:
Ekologi.
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
Tryck.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Naturresurser – en snäv definition I naturen förekommande ämnen, som är värdefulla i sin naturliga form Kan insamlas och renas inför användning – ej skapas.
Fysikaliska förändringar och Kemiska förändringar
Rörelse Kapitel 7.
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Gibbs energi vid blandning
Biologi Livets former.
Biologi Livets former.
– levnadsmiljöer försvinner
ALLEMANSRÄTTEN Orienteraren värnar allemansrätten
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Blodet Blodtransport.
Miljökollen Ett projektarbete av Sara Roxbo, Sandra Strömstedt & Maja Sjöquist Nv3a.
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Metaller Kap 12 Sid
Farliga situationer och hur man känner igen dem. 1.VID VAPENHANTERING vapnets skick patroner vapnet är obekant för användaren.
Energi och energikällor
Biologi - Livets former.
Miljö kemi.
Fysik Krafter.
2. Broar Sid
Energiförsörjningen och miljön
Naturkatastrofer Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till.
Presentationens avskrift:

Hydraulik FOR 1209 Hydraulikens grunder

Hydraulik Hydraulik är en teknik där kraft överförs med hjälp av trycksatt vätska. I ett hydraulsysten får aldrig finnas luft ! Just för att luft i systemet kan skada komponenterna och gör att det blir en fjädrande rörelse vilket påverkar precisionen vid manövreringen. Läs om grunderna för hydraulik som beskrivs i kapitel 11 i basboken sidan 170 – 175.

Pascals princip Hydraulikens basprinciper Vätskan har ingen egen form Vätska kan inte komprimeras Vätskan överför tryck i alla riktningar Vätskan ger ökning av arbetstrycket

Vätskor har ingen egen form De anpassar sig till formen hos vilken behållare som helst. Så oljan i ett hydraulsystem kan flöda i vilken riktning som helst i kanaler, av vilken storlek och form som helst

Petroleum, (Latin:petrus "klippa" och oleum "olja"), (alternativt mineralolja, bergolja, råolja och ibland även nafta) är en tunnflytande mörk vätska som vanligtvis förekommer i områden med löst jordlager. Denna vätska är en blandning av hundratals olika kolväten som bildas av döda växter och djur i en process som tar ungefär 100 000 år. De flesta forskare anser att petroleum nybildas i en takt som är mindre än 1 procent av utvinningstakten. Det finns dock en seriös minoritet av forskare som hävdar att olja inte alls bildats av döda växter, man brukar då prata om icke-organisk olja. Utvinning av stora mängder petroleum sker främst genom oljeborrning i oljefält.

olja och vätskor Petroleum Mineralolja Hydraulolja Syntetiska oljor och vätskor Viskositet

Hydraulolja För olika hydraulsystem ställs olika krav på hydrauloljan beroende på systemets typ och användning. De viktigaste kraven är att oljan skall: Ha goda smörjande egenskaper och förhindra slitage Ha lämplig viskositet (tjocklek) vid arbetstemperaturer Tåla höga temperaturer

Hydraulolja Fungera vid låga temperaturer Skydda mot korrosion Inte nedbrytas eller oxideras

Hydraulolja Inte skumma. Snabbt avskilja luft Inte skada packningar eller slangar Ha hög flampunkt Vara ren

Miljö Välkommen i naturen: I Sverige har alla rätt att vara i naturen. Vi kallar det allemansrätten. Allemansrätten är en förmån som inte finns i många andra länder. Man kan också se den som en stor frihet. Men vår frihet får inte bli till ofrihet för andra. Allemansrätten kräver ansvar och gott omdöme. Vi får inte skada natur och djurliv, och vi måste visa hänsyn mot markägare och mot andra människor ute i naturen. Allemansrätten kan sammanfattas i orden Inte störa – inte förstöra. En liter olja kan förstöra en miljon liter vatten - ditt och andras dricksvatten.

Vätskor kan ej komprimeras Fyll en glasflaska med vätska, korka därefter igen den. Pressa korken nedåt och försök trycka ihop väskan. Det går inte - flaskan går sönder.

Vätska överför tryck i alla riktningar Två cylindrar av samma storlek och förena dem med ett rör. Rikta en kraft av 1 kg mot kolven i den ena cylindern. Då kommer den andra kolven att röra med samma höjd och kraft sig motsvarande

Vätskan ger stor ökning av arbetskraften Den första cylindern har en yta av 1 cm2 Den andra en yta av 10 cm2 . Rikta en kraft av 1 kg mot kolven i den lilla cylindern.

Hur ett hydraulsystem arbetar PUMP, som sätter oljan i rörelse. CYLINDER, som används för att omvandla oljans rörelse till arbete.

Backventil med fjäder. Schematisk bild Flödesriktning

Exempel på ventiler

TANK – för upplagring av olja TANK – för upplagring av olja. Backventil – för att hålla kvar oljan i arbetscylindern och så att oljan inte går tillbaka till tanken. Stoppa flödet i en riktning.

En enkel hydraulisk lyftanordning Ritnings uppgift del1 OBS Glöm inte filtret. Att kopiera bilden är inte tillåtet.

Oljans väg Hydraul tank Filter Hydraulslangar och rör Hydraulpumpar Ventiler och deras olika funktioner