Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturkatastrofer Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturkatastrofer Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till."— Presentationens avskrift:

1 Naturkatastrofer Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till hur mänsklig aktivitet påverkar och påverkas av jorden

2 Samhälle Samhällen utsätts för hot
Hur känsligt ett samhälle/plats är beror på : - Vilka hot som finns? - Vilka hjälpmedel finns? - Hur samhället kan hantera en katastrof? Vad tror ni? Vad betyder orden: hjälpmedel, hantera, katastrof?

3 Hur känsligt ett samhälle är beror på:
Hur duktiga de är på att planera om en naturkatastrof skulle hända. - Hur kan man förebygga en naturkatastrof? Rika länder bättre på att planera

4 Mer människor och vi bosätter oss i områden där det finns till exempel
Vulkaner Jordbävningsområden Låglänta kustområden Vid stora floder

5 Beroende av teknik och transporter
Men blivit bättre på att planera och hantera de katastrofer som händer.

6 Vad är en naturkatastrof?
En händelse där naturens krafter negativt påverkar människor, djur, växter. Konsekvenser (vad kan hända efter en naturkatastrof)? människor dör varje år, för hundra år sedan dog ca ½ miljon varje år. Vi har blivit bättre på att hjälpa människor. Viktigt att snabbt få fram; mat, vatten, bostäder och vård till de drabbade.

7 Varför? Katastrofer som sker i ett land kan vara:
1. Naturgeografiska som till exempel jordbävningar och stormar. Efter kan det bli livsmedelsbrist, sjukdomar och kriminalitet. 2. Kulturgeografiska: påverkan på ett samhälle som till exempel ekonomi, skogsskövling, överutnyttjad jordbruksmark. De kan leda till förändringar i naturen.

8 Olika naturkatastrofer
Vilka naturkatastrofer är svåra att förebygga och vilka är lättare att förebygga, varför? Förebygga betyder att hindra något från att hända. Utbrott från en supervulkan, jordskred, orkaner, långvarig torka, asteroidnedslag, snöstorm, vulkanutbrott, skogsbränder, tromber, tsunamis, översvämningar, värmebölja, kyla, blixtar, laviner, jordbävning. Vilka kan ni och vilka kan ni inte? Vi gör en lista tillsammans.


Ladda ner ppt "Naturkatastrofer Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till."

Liknande presentationer


Google-annonser