Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Reklampåverkan Reklam påverkar även om vi inte tror det.
Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Släng inte mat! Ta hand om den!
Vad är liv?.
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Byggmaterial för stora byggnader. * Natursten * Tegel * Betong * Stål.
Produkter, hälsa och miljö
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Joakim Larsson Brand Manager & Kommunikationsstrateg
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Näringsämnen i kroppen
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Utvärdering i HK?.
Matsmältningssystemet
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Hakuna Mat Framtidens mat är på väg!. Vad ska jag berätta?  Kort om oss  Köttproduktionens inverkan på miljön  Den oväntade lösningen  Smakprov och.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Byggmaterial för stora byggnader. * Natursten * Tegel * Betong * Stål.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Repetition.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Exempel på elevsvar uppgift 1
Vem är jag? Jenny Gadell 33 år
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Mejeriprodukter med fokus på mjölkprotein - ur ett produkttekniskt perspektiv Kemistsamfundet Chalmers, Göteborg
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Näringsämnen i kroppen
Matspjälkningen.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
1.
Presentationens avskrift:

Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost

Mjölk och mjölkprodukter Fetthalten i mjölkprodukter varierar väldigt mycket. Från 40% i vispgrädde till mindre än 0,1% i minimjölk. Ju högre fetthalt ju onyttigare men desto mer smak. Filmjölk och yoghurt är mjölkprodukter där man tillfört syra för att få till ett ”syrligt livsmedel”. Dessa produkter har en längre hållbarhet då bakterier inte trivs i dessa sura miljöer. Mjölk (tillsammans med ägg) är ett av de absolut nyttigaste livsmedel du kan äta/dricka. Fylld med vitaminer, mineraler, och fett. Mjölk är drickbar så länge den smakar bra. Smaka, lukta och titta!

Mjölk och mjölkprodukter Idag finns det många människor som inte klarar av att dricka mjölk. Detta beror på laktos (mjölksocker) som finns naturligt i mjölkprodukter. Istället finns det idag en mängd olika laktosfria produkter för de som har laktosintolerans. Visste du att… - …vi i Sverige dricker nästan 100liter mjölk per person och år! - …laktosintolerans egentligen är ett normaltillstånd. Det är egentligen bara här uppe i Nordeuropa som våra magar klarar av att dricka så pass mycket mjölk som vi gör. I övriga länder är laktosintolerans ”normalt”!

Mjölkproduktion Det finns bestämmelser för hur mjölkprodukter ska hanteras och behandlas: Separering – Delas upp i grädde och skummjölk Pastörisering – Mjölkprodukten upphettas så att skadliga bakterier försvinner Standardisering – Man blandar samman skummjölk och grädde igen till önskad fetthalt. (0,1%-40%) Homogenisering – Mjölkens fett finfördelas eller slå sönder så att mjölken blir klumpfri och helt jämn. (

Ost Ost är ett av våra äldsta livsmedel och finns i alla kulturer i världen. I Sverige äter vi ca: 18kg ost per person och år. Ost består oftast av komjölk men finns även i form av get-och fårmjölk såsom fetaost och olika former av mögelost. Ost kan tyckas dyrt men åt 1kg färdig ost går det åt 10liter mjölk.

Ost Just svensk ost eller hushållsost är inom EU klassats som ”garanterat traditionell specialitet”. Detta innebär att om någon annan vill tillverka hushållsost måste de använda exakt samma recept som den ursprungliga svenska. Tofu är en farsotsliknande produkt som man gjort på sojabönor. Tofu funkar utmärkt som ersättning för mjölkallergiker eller veganer. Ost förvaras i plastfolie, plastburk eller liknande och alltid i kylskåp.