Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Utredningen om inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Kerstin Andres
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Kartläggning av mas m.fl Åsa Borén enheten för uppföljning avdelningen för statistik och utvärdering.
Missbruksutredningens förslag
Strategi för ökad och säker cykling Delredovisning 1 april
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Utredningen av den kliniska forskningen. Brister och möjligheter Klinisk forskningHälso- och sjukvård Utbildning ForskningstraditionGod sjukvård Register,
Samordnad individuell plan
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Om regional demensöverenskommelse
Funktionshinderspolitiken
(1) Landstinget Kronoberg 2009 – 2015.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Att få rätt saker att hända
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Patientmaktsutredningen
Välkomna till en dag om eArkiv
Ramverk för patientmedverkan
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid SOU 2014:23
Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör
Nätverksträff eHälsa Välkomna !!.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Läkarförbundets arbete för bättre Vård-IT. Vård - IT- kartan – rapport januari 2011 Enkätundersökning av Users Award 2004 och 2010 Antal Svarsfrekvens.
Presentation februari 2015
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Nationellt samarbete eHälsa HSU Generell titel 2 remisser från SKL Den första presenterades 14 mars. Regionstyrelsen beslutade 27 mars. Remissen.
Samverkan kring öppna data © KSL 2014 Text & form: gdz / mhe.
Pilotlänens rundabordssamtal Sammanfattning av rundabordssamtal om energi- och klimatarbetet.
Digitalisering för bättre välfärd
Mats Nilsson, stabschef Samlad kraft kring e-hälsoutveckling!
Region Skåne Dialogmöte privata vårdgivare
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Informationssäkerhet + arkiv = sant? Johan Andersson, Mälardalens högskola
Regeringsuppdraget Nationell informationsstruktur för vård och omsorg Monica Winge Socialstyrelsen.
Rickard Broddvall, eHälsomyndigheten Tove Gemzell, Inspektionen för vård och omsorg Verksamhets- och utförardomän – ett samordningsarbete.
Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare eHälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice.
Rektorn och styrkedjan Stockholm Januari -16 Lars Werner.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Stöd till framtidens informationsmiljö Sara Meunier, Chefsarkitekt, Inera Fredrik Frimodig, CIO, eHälsomyndigheten Fredrik Frimodig, eHälsomyndigheten5.
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Ramverk för patientmedverkan
Hjälpmedelsutredningen
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
HANDLINGSPLAN och Verksamhetsplan gemensamma förvaltningen
Analysseminarium – ÖK maj
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
Rapport: Utvärdering av primärvårdens organisation i egen regi
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Material för socialtjänsten
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Samordnad utveckling för god och nära vård
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Presentationens avskrift:

Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”

Ehälsokommitténs uppdrag, ffa Se över ändamålsenlighet och ansvarsfördelning när det gäller tillhandahållande och utformning av it-stöd inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Utredaren ska: Kartlägga ansvarsförhållanden för it-stöd i sjukvård/socialtjänst Beskriva oklarheter/problem som finns i ansvarsfördelningen mellan stat, huvudmän och andra, samt lämna förslag som tydliggör ansvarsfördelningen Analysera statens samordning på it-infrastrukturområdet för sjukvård och socialtjänst, samt lämna förslag på hur den statliga samordningen kan effektiviseras

Forts. Utredaren ska: Göra en översyn av insatserna för att främja gemensam informationsstruktur och terminologi Föreslå nödvändiga författningsändringar samt beskriva vilka ytterligare åtgärder som är nödvändiga för förslagen Utreda och lämna förslag för bättre hantering av information i ordinationskedjan, inkl. frågor om beslutsstöd för läkemedel I samverkan med bl.a. huvudmännen utreda behovet av att överföra vissa förvaltningsuppgifter/uppdrag till eHälsomyndigheten Utreda om ansvaret för informationssäkerhetsfrågor är ändamålsenligt Uppdraget ska redovisas i ett betänkande den 27 mars 2015

Diskussionspromemorian En del i kommitténs dialog med intressenterna Kommittén redogör för den övergripande problembilden man ser Innehåller generella resonemang och tyckanden på övergripande nivå, inga skarpa förslag redovisas Kommittén vill ha in synpunkter Kommittén har precis satt samman en referensgrupp med representanter från SKL, Inera, myndigheterna m.fl.

Ehälsokommittén menar att Staten behöver styra det nationella e-hälsoarbetet genom normering, tillsyn, myndighetsstyrning och samordning Det finns behov av nationella krav för att säkerställa interoperabilitet Det behövs en långsiktig ekonomisk satsning från stat och huvudmän Den statliga tillsynen behöver förstärkas Staten i större utsträckning behöver ge råd, stöd, vägledning Staten bör se till att en ny eHälsostrategi med handlingsplan utarbetas Det finns behov av tydligare rollfördelning mellan statliga myndigheter eHälsomyndigheten bör få ett utökat uppdrag och koordinera insatser i handlingsplanen (eHälsostrategin) Tempot måste höjas för att införa strukturerad och entydig information, samt att läkemedelsområdet bör prioriteras Vårdgivare måste ta större ledningsansvar för informationshanteringen

Kommittén om ansvarsfördelning m.m. för informationshanteringen Ansvaret är tydligt Vårdgivare och de som bedriver socialtjänst är ansvariga De tar inte sitt ledningsansvar fullt ut De behöver arbeta mer strategiskt med upphandling och hantering av innovationer De behöver tillhandahålla användbara system

Vad bör göras för att aktörerna ska ta sitt ansvar? Ev. utveckla regleringen på området Ev. införa en ny ledningsfunktion med mandat och utkrävbart ansvar inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten (vid sidan av verksamhetschef) Stärka den statliga tillsynen av hur ledningsansvaret utövas Ev. inom ramen för ny eHälsostrategi ta in stöd- och utbildningsinsatser för att tydliggöra ansvaret

Upphandling enligt kommittén Aktörerna behöver utveckla sin styrning i upphandlingsfrågor Upphandlingsarbetet är för tekniskt orienterat Ökad statlig styrning, t.ex. med krav på funktionalitet och informationssäkerhet, skulle kunna vara ett stöd för aktörerna i upphandlingsarbetet Leverantörerna har nytta av ett ramverk med nationella krav

Innovation enligt kommittén Måste betraktas som en ledningsfråga Kan inte bedrivas för långt från verksamheten It-avdelningarna måste ha en nära relation till verksamheten och till de enheter som bedriver innovationsarbete Aktörerna måste organisera innovationsarbetet så att det finns fungerande kanaler mellan innovation och verksamhet

Statens ansvar enligt kommittén Stärkt statlig styrning genom t.ex. normering, tillsyn, myndighetsstyrning och samordning Tydliggöra de statliga myndigheternas ansvar Tydliggöra vilket ansvar som åligger huvudmännen Ev. statlig styrning för teknisk och semantisk interoperabilitet, t.ex. genom nationella krav från eHälsomyndigheten De operativa delarna bör inte hanteras av departementet, utan av myndigheterna, främst eHälsomyndigheten IVO måste utveckla sin kompetens och sin tillsyn av informationssäkerheten

Kommittén om stöd till huvudmännen i informationssäkerhetsfrågor Statliga myndigheters uppdrag för att stödja huvudmännen att kunna ta sitt ansvar för informationssäkerhet bör utvecklas Stöd för implementering av regelverk behöver förbättras Den norska modellen med ”Normen” bör övervägas, d.v.s. gemensamt överenskomna krav på informationssäkerhet (krav som specificerar och kompletterar lag och föreskrifter) eHälsomyndigheten kan tillsammans med huvudmännen m.fl. ta fram Normen och ansvara för förvaltning, rådgivning och stöd.

Kommittén om gemensam informationsstruktur Idag bedrivs lokala projekt utan koppling till varandra eller till Socialstyrelsens arbete Tempot behöver höjas och inriktningen bli tydligare En mer kraftfull nationell ledning Bättre lokal ledning Professionsföreträdarna måste involveras mer Stabil och långsiktig finansiering av förvaltning och utveckling på nationell nivå Prioritera områden som läkemedel, varningsinformation och labsvar Behov av tydligare förutsättningar för samsyn när det gäller användning av standarder

Kommittén om statens roll i infrastruktur-/arkitekturfrågor Nationella krav för att säkerställa interoperabilitet (t.ex. krav på tekniska specifikationer, gränssnitt, algoritmer, funktionskrav) Behov av nationell kompetensfunktion för råd och stöd, t.ex. på eHälsomyndigheten Frågorna måste få högre prioritet hos huvudmännen Ev. låta eHälsomyndigheten ta över ansvar för drift, utveckling och förvaltning av infrastruktur som HSA, SITHS, Sjunet, säkerhetstjänsterna Samordna drift, förvaltning och utveckling av register som finns på flera myndigheter till eHälsomyndigheten