Glada hälsningar från Norge!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Heart to Change – att leda förändringsarbete
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Sagan om Piffy.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida” December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida”
IPad grundkurs.
Amerikanska revolutionen
~ Den första mobiltelefonen ~
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Yajoj och majoj (Gog och Magog)
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 13 December 2009 bildspel nr. 13.
Grekland bestod av flera små riken/stater
Åhoj! På sista tiden har vi varit fångar i Puerto de Mogan på södra Gran Canaria. Det har varit en upplevelse på sitt sätt… Bläddra med pilarna.
Prova  Roliga bilder  Spel  Roliga videoz  Musikspelare  Downloads!  Till de minsta  Kontakt.
Fladdermöss Av Bengt-Erik Engholm Fladdermöss finns överallt men de är hemliga och spännande. Det finns superhjältar som klär ut sig till fladdermöss.
Inte Barbuda denna gång utan: Bermuda. Efter lite knappt åtta dygn till havs kommer vi fram till Bermuda. Bermuda Harbour Control ger oss tillstånd att.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Resan hemåt fortsätter i ett rasande tempo. Bara några dagar kvar till utlovat leveransdatum.
Några bilder som hjälper oss att minnas vad som hänt.
Hejsan! Nu har vi korsat en liten snutt av den hiskeliga Atlanten och landat på Nordirland.
Engelska kanalen bjuder på en mäktig fem meter hög dyning och efter en spännande natt siktar vi Bretagne på den franska atlantkusten. Vi lägger oss i Camaret.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Kronologiskt: Här kommer nästa bildspel: Canouan och Mustique är mindre öar och St Vincent är den största, själva huvudön, i Grenadinerna.
280 Nm Nordsjön. Here we come!. Det börjar riktigt bra men sedan blir vi lite gröna båda två. Tja, det är väl bara att bita ihop och hoppas att det är.
Söndagsnöje för den lättroade (Typ skandinaviska seglare)
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 12 December 2009 bildspel nr. 12.
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 8. Nu lämnar vi San Benedicto och seglar västerut ca 70 Nm till Roca Partida.
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 10.
Hejsan! Nu har vi kollat in St Lucia under drygt en vecka. Vi har gjort tre stopp. Soufriere i söder, Marigot Bay ungefär mitt på och nu senast Rodney.
Frankrike Efter 11 dygn till havs, varav de sista 4 i kuling på Biscaya, kommer vi trötta, kalla och blöta fram till Camaret sur Mer i Bretagne.
ERGONOMI Vad är det?.
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
Spanien ligger framför oss. Här finns mycket att upptäcka må ni tro!
Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.2.
Nytt golv av finaste furu
Isla de Coco. Gunther tyckte oxå det war wunderschön att vara framme ! Gunther tyckte oxå det war wunderschön att vara framme ! Våra två ankringsplatser.
©storm.
OK? INTELLIGENSTEST!(?) Här är 4 frågor. Svara genast!
Sektorn för Socialtjänst
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor. Här följer nu några regler från oss karlar.
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Marcus berättar lite om sig själv
LAND I SIKTE!!! Efter 28 långa dagar till havs är vi äntligen framme i Karibien och här kommer storyn om hur vi tog oss hit.
Historien om hur Anna & Martin seglar till Karibien.
Hejsan! Nu har vi varit några veckor på Trinidad. Vi har bland annat roat oss med några djungelturer men kanske framför allt med den stora karnevalen.
Ja, så var det karnevalen då. Här kommer tredje bildspelet. Håll i dig så kör vi!
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ex 1: Jag vaknar av att något surrar runt mitt ansikte. Klart irriterande, men ändå en gammal känsla av härlig sommar och minnen från sommarstugan börjar.
Halloj! Hoppas att allt är bra med er där hemma. Här borta hos oss är det ungefär som vanligt. Vi har bytt Grenadinerna mot St Lucia och jobbar oss sakta.
Den magiska dörren.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Tredje världskrig Hur kan ett tredje världskrig uppstå och vart kommer Sverige stå? Ellen, Julia, Leo och John.
Värderingsövning/ fyra hörn
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Hej å hå! Här kommer en hälsning från Martinique. Här är allt väl. Vi har haft våra föräldrar på besök några dagar och tillsammans med dem utforskat de.
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
MAKTLEKAR.
MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Och vecka BE Gå vidare genom att klicka på musen ! ® BrucElvis.
Och vecka 7 BE LJUD ® BrucElvis
Ett bild och text repotage
Presentationens avskrift:

Glada hälsningar från Norge! Moder Svea har äntligen släppt sitt krampaktiga grepp om oss och äventyren står nu på kö.

Nevlunghavn på norska Sörlandet blir första utrikiska hamn Nevlunghavn på norska Sörlandet blir första utrikiska hamn. En sömnig liten fiskeby. Inte superexotiskt men ändå ganska trevligt. Vi är enda svenska båt vid bryggan. Kanske inte vad man skulle döpt sin båt till i Sverige.

Vädergudarna gör sitt allra bästa för att hindra vår framfart men vi segar oss ändå tappert västerut längs kusten. De norska sjökorten är totalt nerlusade med djupangivelser. Så många att de döljer både kobbar och skär, prickar och bojar. Våra navigationskunskaper sätts på svåra prov hela tiden.

Trötta, blöta och hungriga landstiger vi någonstans längs kusten, övertygade om att vi gjort oss förtjänta av varsin flottig pizza. Kosta vad det kosta vill! Men hallå, är det ett skämt eller? 179 kr för en vanlig sketen pizza. 179 norska kronor dessutom. Öh, då landar den på ju på över 200 svenska. Ett sex-pack folköl kostar 150 kr (norska) på snabbköpet. Nej, det får faktiskt inte kosta vad det vill! Besvikna går vi hem igen för att se vad restaurang Gyllene Kölsvinet har att erbjuda.

Se där ja! Bullens pilsnerkorv á la surpris. Inte så tokigt! Och till dessert: En burk fruktcocktail, persikohalvor eller kanske ravioli. Ingen vet riktigt säkert eftersom etiketten trillat bort.

Av någon anledning verkar alla hus här i trakten vara vita.

I ett vitt hus? No Shit! Du skojar med mig va? Vi letar både länge och väl efter stadens bibliotek där vi hoppas kunna läsa och kanske skicka några mejl. Tillslut frågar vi en lokal förmåga som vänligt upplyser oss om att biblioteket ligger i ett vitt hus. Det måste trots allt ligga något bakom alla Norgehistorier…

I närheten av Grimstad seglar vi rakt in i en Off Shore tävling I närheten av Grimstad seglar vi rakt in i en Off Shore tävling. Förarna ger verkligen järnet!

Det måste man onekligen erkänna att helikopterpiloten, som följer båtarna runt banan på en meters höjd, också gör. Fotografen står ute på helikopterns ena skida. Man kan nästan föreställa sig deras breda leenden. – De får säkert betalt också, säger Martin avundsjukt.

Det norska Sörlandet är ganska så likt Bohuslän. Kargt och klippigt. Norge lär ha en av världens längsta kuster och vi måste onekligen erkänna att Normännen utnyttjat den väl. Det står hyttor precis överallt. Lite tråkigt att man inte kan stiga iland någonstans utan att klampa rakt in i en trädgård. Här har vi i alla fall hittat en grotta som fortfarande verka vara ledig. Kanske mest för att den ligger i en lodrät klippvägg.

Efter att ha rundat Norges sydligaste udde, Lindesnäs, börjar det dra ihop sig för en Nordsjö-attack. Vi bestämmer oss för att invänta ett lämpligt väderläge i Farsund. Något som ser ut att kunna dröja ett par dagar. Det går ingen nöd på oss. Att ligga i marinan är gratis och det levereras dessutom både avis (lokalblaskan) och färska frallor rätt ner i sittbrunnen varje morgon. Kostnadsfritt. Gratis är gott!

Det är världens jippo i Farsund Det är världens jippo i Farsund. Kanonsaluten dånar över byn hela eftermiddagen så man kan inte ta miste på att det är något på gång. Det visar sig vara Kaperspillet (Sjörövarspelet). Norge har tydligen en gammal anrik sjörövartradition som gick ut på att, helt fräckt, lägga beslag på engelska handelsfartyg som seglade mellan Ryssland och England. Detta firar man nu med en slags friluftsteater. Det är mycket folk på plats. Vi också. Jorå, bilden är tagen från en sån där uppstickande arm.

Ett engelskt skepp glider in i viken med rykande kanoner Ett engelskt skepp glider in i viken med rykande kanoner. Norrmännen kastar sig i sina båtar för att lägga beslag på både skuta och last.

Det blir ett våldsamt slag. Norrmännen spar minsann inte på krutet Det blir ett våldsamt slag. Norrmännen spar minsann inte på krutet. Några båtar fattar eld. De norska båtarna kapar skeppet och lägger det vid bryggan. Krutröken ligger tät över byn, fältskären amputerar så blodet sprutar och den engelska kaptenen hoppar i spat bland tång och brännmaneter. Till detta serverades pannkakor och römmegröt till folkets jubel. Till sist brakar ett pampigt fyrverkeri loss. Efter denna våldsamma spektakel återstår bara sängen.

Efter några dagar i Farsund dyker vår efterlängtade väderlucka äntligen upp. Vi kastar loss redan i svinottan. Tänk, nu ligger hela den hiskeliga Nordsjön framför oss. Det är ungefär 280 Nm till Fraserburgh i Skottland. Det längsta vi någonsin seglat. Spännande…

Anna har hissat Red Ensign. Gästflaggan för vanliga dödliga Anna har hissat Red Ensign. Gästflaggan för vanliga dödliga. Blue Ensign är reserverad för snobbiga båtklubbar och White Ensign för självaste hovet. Nej, nu får det minsann vara sluttjatat! Vi har faktiskt 2-3 dygns strapatser att ta i tu med. Vi hörs!