Besöksmål i Köpenhamn!.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
NEW YORK En stor och känd stad som kallas The Big Apple. Har ca 10 miljoner invånare och är Usa:s största stat. Stadens yta = 1214 kvadrat kilometer och.
Advertisements

Egypten.
Johan Sebastian Bach 21 mars 1685 – 28 juli 1750
Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får.
Nulägesanalys genom frågor
Historien om Antiken i Grekland.
Det medeltida styrelseskickets uppkomst och funktion.
Sverige en stormakt på 1600-talet
Lektion 4 Kort om olika typer av statsskick/politiska ideologier.
Industri och demokrati i sverige
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Sandgraven Här finns Mörrums märkligaste gravplats
Kirik Viking.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Sverige – en stormakt på 1600-talet
Ett nytt Europa.
Medeltiden.
Varför ska vi läsa om franska revolutionen?
FRANSKA REVOLUTIONEN
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Blodbad och Gustav Vasa blir kung
AMERIKANSKA REVOLUTIONEN
 Medeltid – tiden mellan Romarriket och renässansen ( e.Kr.) ‏  Ses som en mörk period, eftersom allt jämfördes med antiken.
Besöksmål i Köpenhamn!. Christiania I stadsdelen Christianshavn Vad? Den fria staden, Staden el Fristaden Christiania – Fristad för personer med ett alternativt.
Martin Fritz – Gothenburg an international city.
Sverige under 1600-talet.
Medeltiden.
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Monaco Monaco har fyra stora områden: Monaco-Ville, La Condamine, Fontvieille och Monte Carlo. Albert II är deras furste. Deras statsminister heter Michel.
Johan III.
Om religionen och dess historia
Min Stockholmresa ..
Härlanda Park En plats med fotbollen i centrum HÄRLANDA PARK.
Det här är Islands flagga
Utblick Europa - Danmark

Danmark Nordens minsta land.
Drottning Kristina.
INTERVJU - förarbetet Vad är du intresserad av?
Sverige är ett fattigt land. 3miljoner människor
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
Denmark :).
Kung Fu Tsu De 5 banden. Confusius 500-talet f.Kr. i Kina Inget nytt, tyckte han Förde vidare de traditioner som fanns, som skulle bevara samhället som.
AV: OSKAR,LIAM ELINA & CLARA
Gustav tyckte att tiden var inne att tala till folket i Mora. Han berättade om Kristians förskräckliga framfart och försökte få dalkarlarna att resa.
En presentation av Oskar Ljunggren
Gothenburg Project Nya Ullevi Först gick vi till Nya Ullevi. Ullevi är en stor arena där det spelas fotbollsmatcher, friidrott och stora konserter.
Vår syn på Universum Universum kan inte vara oändligt stort & oändligt gammalt! - Då skulle det inte vara mörkt på natten….
Att leva på stormaktstiden
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Danmark I Danmark har dom en korv som heter röpölse. Den är väldigt god att äta. I Danmark finns Legoland. Där finns världens största legoaffär och världens.
SVENSK HISTORA. Vikingatiden (ca: år 700 – 1000) Vikingatiden varade ungefär mellan år 700 – Det fanns vikingar i Sverige, Danmark och Norge.
Medeltiden Hur folk lever på Medeltiden? De flesta är bönder Marknadsplatser träffades man Köpa och sälja Under Medeltiden blev några städer.
Vindkraftens historia Vind - outsinlig sedan gamla Egypten Vinden började användas som energikälla tidigt för att driva segelfartyg. Redan 4000 före Kristus.
Svenska språkets historia
Vasatiden.
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Kungar och krig del 2 Medeltiden del 10 åk 4.
Hur levde man under medeltiden
Amerikanska Revolutionen
Den Nya tiden e. Kr.
Vårt viktiga vatten förr och nu…
Religion.
UPPLYSNINGEN ca
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
Presentationens avskrift:

Besöksmål i Köpenhamn!

Christiania I stadsdelen Christianshavn Vad? Den fria staden, Staden el Fristaden Christiania – Fristad för personer med ett alternativt tänkande. Stad i staden - självstyre Eget ansvar för sitt leverne Få regler Historia Grundades 1971 av hippies Många misslyckade Stängningsförsök… Varför? Omdiskuterat område ”Normalisering” önskas Vad? Den fria staden, Staden el Fristaden Christiania – Fristad för personer med ett alternativt tänkande. Stad i staden som har självstyre. Alla tar ansvar för sig själv och sitt leverne. Några regler är att man inte ska bruka tunga droger, inga vapen och inget våld ska förekomma. Man ska heller inte handla med bostäder. Historia Staden grundades 1971 av hippies som övertog ett militärt Område som var övergivet. Regeringen har flera gånger försökt stänga C men har misslyckats alla gånger. Varför? Området är diskuterat eftersom det t.ex. är lagligt att bruka cannabis. Regeringen vill få till en ”normalisering”. Var? I stadsdelen Christianshavn Som grundades Christian d. 4e. Marken ägs av Danska staten.

Christianshavn Stadsdel i Köpenhamn Vad? Konstgjord ö Stadsdel Historia Christian d 4e 1619 Varför? Vad? En ö som är gjord till mestadels av människans händer. Historia Stadsdelen anlades av Christian den 4:e 1619. C gjorde den till största del som en del av staden som skulle användas för byteshandel. Det finns många kanaler i stadsdelen just för att underlätta för båttrafik. Tävlade som en egen liten stad mot Köpenhamn men fick snart ge vika. Har ff sitt eget sigill dock. Började på 70-talet som ett område mest för bohemer, men har sedan utvecklats till en del av staden där flera samhällsklassen delar stadsdel. Varför? Det är en stadsdel ni kommer promenera i påväg till Christiania.

Nyhavn Liten hamn i centrala Köpenhamn Vad? ”Mötesplats” nu och då Historia 1673 Sjömän & kreativa personer Varför? Vad? En del av KH:s ursprungliga hamn. Förr handelsplats, nu mötesplats för bl.a. turister. Många går dit för alla uteserveringar. Guideade turer med båt går också härifrån. Historia Nyhavn är en liten hamn som anlades 1673. Den blev en viktig handelsplats. Många sjömän träffades här och roade sig med fester och kvinnor här.s Många kända kreativa personer har bott här, bl.a. Författaren HC Andersen. De vackra husen i hamnen har också bevarats trots många ockupationer. Varför? Populär plats i KH & HC Andersens bostad.

Rundetårn Vad? Historia Ett astronomiskt observatorium En av Köpenhamns mest kända byggnader Historia Kristian IV gav i uppdrag åt Hans Steenwinckel den yngre att bygga. 7 juli 1637 – 1642 Kyrkan och biblioteket senare Ett astronomiskt oberservatorium för studenter på 1700-talet och framåt. Tornet har inga trappor upp till platån, utan istället en kullerstensbelagd sluttande gång eller väg, som leder upp på taket. Kristian den IV gav i uppdrag åt Hans Steenwinckel den yngre att påbörja bygget med Rundetårn, eller Runda tornet. Man byggde det för att ge tidens elever ett observatorium, ett universitetsbibliotek och en studentkyrka. Byggnationerna påbörjades den 7 juli 1637 och avslutades 1642. Kyrkan 1656 och biblio 1657.

Christiansborg Vad? Historia En slottsbyggnad Danska parlamentet (Folketinget), regeringens ministerier (t.ex. Statsministeriet), Højesteret (Danmarks högsta domstol) & kungliga representationslokaler. I centrum ett stort 4-kantigt torn. Historia Historia Den första versionen av slottet fanns redan på Medeltiden. Brunnit många gånger, men återuppbyggts i nya versioner. Historia: Första verisionen uppfördes redan på MT av biskop Absalon och det nuvarande slottet ligger fortfarande på samma plats innanför vallgravarna på den så kallade Slotsholmen. Ruinlämningar av detta slott finns kvar i byggnadens källare. 1731-1745 uppfördes ett nytt slott på samma plats. Då fick slottet för första gången namnet Christiansborg. Slottet brann ner till grunden 1794.Återuppfördes först 1803-1828 av Christian Frederik Hansen. 1884 förstörde ännu en brand slottet. Återuppbyggdes igen under åren 1907-1928 i en moderniserad stil. Ritningarna man byggde slottet av bygger mycket på dem från byggnadens tidigare historia.

Nationalmuseet inrymt i Prinsens Palais, vid Frederiksholms kanal Vad? Statliga, kulturhistoriska huvudmuseet i Danmark Samling av konsthantverk, måleri, etnografiska föremål, måleri, vapen & antikviteter Historia Uppfördes åt kronprins Frederik V 1746 Olika lokaler

Holbæk 6 mil nordöst om Köpenhamn Vad? Liten stad nordöst om Köpenhamn Halvö med hamn Attraktivt läge Historia Gård till stad Vad? Holbæck är en liten stad med ca 27000 invånare. Staden anses attraktiv pga sitt nära läge till Köpenhamn (6 mil) och de goda pendlingsmöjligheterna som finns via tåg. Politikerna strävar efter att göra staden attraktiv för att folk ska bosätta sig här. Holbæck är en halvö och har därför närhet till vattnet. En underbar strandpromenad finns till ex. nere vid hamnen. Förbindelsefärjor till Island finns också här. Holbæck har flera gator med affärer och restauranger i city. Historia Första gången man hörde talas om Holbæck, var 1199 i ett brev. Då var det en större gård, ägd av en adelsman, vilket sedan staden växte fram från.