LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013
Advertisements


Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Välkommen till Forskarhjälpen 2013! Medicinjakten Guldjakten Soljakten.
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Pilotskolan Strömslund •Vi vill få ett ökat föräldraengagemang! –Genom att ge en beskrivning av styrelsens arbete samt klassombudens roll –För att få ett.
Den nationella ungdomspolitiken
Ungdomar och kommunal ungdomsstrategi ur ett EU-perspektiv
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
BILD 1-20 Idag Varför ska barn komma till tals? Kaffe Vad behövs? (Vilka förutsättningar?) Hur kan det gå till? Barnperspektiv och barnets eget.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERBOTTENS LÄN
SAMVERKANSAMVERKAN NY SKOLA – NY LÄRARUTBILDNING SAMVERKAN.
Trollängsskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Sannaskolan år F-9 - Åk Göteborgs Stad
Kärralundsskolan - Åk F-3 - Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Kvalitetsredovisning 1 ÖSTERÄNGENS REKTORSENHET. kvalitetsredovisning 2.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Fakta om undersökningen
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
Ljusdal.se Arbete med Plan mot kränkande behandling för Enkät genomfördes i december Svarsfrekvensen var 53% av eleverna. Av hela Slottegymnasiets.
Folkhälsodata i Region Skåne Skåningarnas hälsa, levnads- och miljöförhållanden.
Fakta om undersökningen
Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Incitament för att ta hänsyn till barn och unga Nationella ungdomspolitiska mål Nationella ungdomspolitiska.
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever ( per klass)
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Pilotregion – Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län OBS! Snart med ny layout.
Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) 25/ Jonas Karlsson.
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Välkommen till Ungdomsseminarium Kommunfullmäktiges ungdomsberedning, uppdrag och arbete Jeanette Rapp, sammankallande 10.00Allas rätt till inflytande,
Likabehandlingsplanen klar – vad händer nu? n Genomgång med elever på lektionstid n Rastvaktsschema upprättas lagvis n Regelbunden kartläggning av trygghet.
Rädda Barnen Kommittén för Mänskliga Rättigheter
LUPP 2007 Lupp - lokal uppföljning av ungdomspolitiken.
Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) - Lindesberg 2011/1012 Jonas Karlsson, Projektledare.
BARNS BÄSTA -klart att vi alla vill barnens bästa eller?
En hållbar ungdomspolitik? Jonas Larsson-Thörnberg
Liv & Hälsa ung Kommunprofil Källa: Kommunprofil (finns en för varje kommun) resultat
Svenska Balettskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar.
Nya Lundenskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Centrum - Åk 4-9- Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan.
Bräckeskolan - Åk F-3 - Göteborgs Stad
Lövgärdesskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Backatorpsskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Björlandagården - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
Hammarkullsskolan - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar.
Hjällboskolan - Åk Göteborgs Stad
Bergums skola - Åk Göteborgs Stad Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar.
1 Genevadsskolan Antal svar elever: 45 - svarsfrekvens 96% Antal svar vårdnadshavare: 5 - svarsfrekvens 11% April 2015 Laholms kommun Skolundersökning.
Hur kan vi använda Skånes befolkningsundersökningar i det hälsoinriktade arbetet? Mathias Grahn Enheten för Folkhälsa och Social hållbarhet Region Skåne.
Regionkommun i Dalarna 2019
Laholms kommun Skolundersökning 2015 Elever - Vårdnadshavare/Föräldrar
Laholms kommun Skolundersökning 2015 Elever - Vårdnadshavare/Föräldrar
Enkät i gymnasieskolan 2015
Presentationens avskrift:

LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning av ungdomssatsningar i kommunen! Ungdomsstyrelsen är den myndigheten som driver och följer upp Sveriges ungdomspolitik, myndigheten regleras under integrations- och jämställdhetsdepartementet Den svenska ungdomspolitiken reviderades okt och syftar till att alla unga (13-25 år) ska ha välfärd, och reellt inflytande över alla frågor som rör dem Sveriges ungdomspolitik går hand i hand med Barnkonventionen som Sverige ratificerat (och därmed lovat att använda alla tillgängliga resurser för att uppfylla)

LUPP – vad handlar den om? LUPP är en enkät med 80 frågor med sju teman: hälsa, fritid, skola, politik/ inflytande, trygghet, arbete, framtid Hälften av Sveriges kommuner har gjort LUPP, årligen görs en nationell LUPP 2010 genomför 30 kommuner LUPP, varav 10 i Gävleborg 8 av 10 i åk. 8 (ej Hofors/S-hamn), 10 av 10 i unga vuxna-gruppen (19-25 år) Här ser du hur LUPP fungerar och är uppbyggd: anv. namn: skola, lösen: elev LUPP kan användas i undervisning – i wLUPP (ovan) kan elever/lärare använda informationen för samhällslektioner/specialarbeten/projektarbete

LUPP – sen då? LUPP-resultatet kommer sammanställas i en lokal rapport (görs av kommunen själv) samt en regional analys – anlitade forskare är Johanna Jansson, Peter Möller och Helena Kåks på Dalarnas Forskningsråd. Rapporten har arbetsnamnet ”Ungas perspektiv på en attraktiv region” och har syfte att styra den lokala och regionala utvecklingen mot en region som är attraktiv för våra unga att bo, leva och verka i – på såväl kort som lång sikt. Rapporten är klar i jan/feb 2011 och ska presenteras i varje kommun för kommunfullmäktige och ledningsgrupper Varje kommun deltar på en regional åtgärdskonferens där de knyter åtgärder till resultatet i rapporten - LUPP Gävleborg kommer inte bli en hyllvärmare!

LUPP – genomförandet LUPP görs helst på webben via länk som levereras till skolan, eleverna ska svara på den länk som tillhör den kommun de bor i. Elever som ej räknas som boende i länet skall ej svara. Kommunen kommer leverera tydliga instruktioner för genomförandet. Samtliga elever i åk. 8 och 2 på gymnasiet ska svara på enkäten (även särskola, särskilda klasser, nyanlända invandrare) LUPP översätts till persiska, arabiska och somaliska av Länsstyrelsen LUPP går att göra i pappersform för dem som ej har datasalar eller elever med exempelvis läs-/skrivsvårighet LUPP görs under lektionstid i hela länet under 1 oktober – 30 oktober.

LUPP – hur gör skolan? Varje skola behöver utse en kontaktpersom som planerar när och var respektive klass ska svara på LUPP Varje skola ska också utse två kontaktelever som ska ”sprida ryktet” om LUPP – ex. Elevrådsordförande + kollega, dessa kommer få särskild information I september kommer skolan/eleverna få information om LUPP (folder från Region Gävleborg) – syfte att belysa varför det är viktigt att svara I november kommer skolan/eleverna få ett ”tackbrev” för att de svarat och information om vissa resultat samt vad som händer sedan Svarsfrekvensen i åk 8/2 på gymn brukar vara ca 90 %. ”Uppsamlingsheat” bör arrangeras för sjuka/frånvarande

LUPP – vem är ansvarig? För det lokala arbetet i vår kommun är XX ansvarig för LUPP-arbetet, telefon: E- post: För det regionala arbetet är Therese Metz, Region Gävleborg, ansvarig. Telefon: 070 – , E-post: Respektive kommunstyrelse har ansökt till Ungdomsstyrelsen om att få göra LUPP. Kommunen har fått visa hur man tänker ta tillvara resultaten för att få genomföra enkäten. Frågor? Idéer? Tankar? Hör av dig!