Problembaserat inlärande eller Problembaserat lärande

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Källkritik.
Ett utvecklingsarbete på Fårdala enhets förskolor Gunghästen, Pusslet
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Metodstöd.
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Kvalitativ analys - Analysprocess
Förhandling MBL Och Samverkan.
Solanderskolan presenterar
Tematräff 4 vid distriktsträffen 2012 Micke Melander.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Problemsnack eller bygga lösningar.
Här skriver ni in namnet på ert förändringsarbete Här skriver ni in er enhet Här skriver ni in vilka som deltagitKontaktperson: adress: tel: e-post:
Högtidstal Retorik.
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Dokumentera och utvärdera IKT-resurser Céline Rocher-Hahlin.
Att skriva projektrapport
Lokalgrupper och temagruppers organisering
Avslutning Lärare förädlar Sveriges viktigaste naturprodukt!
Debattartiklar.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Kafka hos familjeterapeuten Diskussionsövning. Förberedelser Ni ska bli fyra grupper. – Gregor – Mamma – Pappa – Syster.
Som man frågar får man svar. Vad är intressant? Varför?
Föreläsning 7 Analys av algoritmer T(n) och ordo
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
Rådslag – vad är de? Problembaserat lärande, Kanada Tillverkningsindustrin, Tyskland Områden för utveckling Demokratiskt arbetssätt – alla delaktiga Allas.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
ATTRAKTIVARE ARBETSGIVARE
Workshop inför Projektet
Pict-O-Stat - ett enkätverktyg för LSS verksamheter
Vad är  ? Och vad har man det till?. Nio uppgifter Välj en av dessa nio uppgifter och utför den så bra du kan. Välj en av dessa nio uppgifter och utför.
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Etik Moral Filosofi.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Begrepp.
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Stöd och Omsorg Psykosocialt stöd BedömningGenomförandeUtvärderingBedömningGenomförandeUtvärdering Tydligt Förutsägbart Begripligt Tydligt Förutsägbart.
Enkäten Arbetsmiljöundersökning. Enkät - Massor med problem  Er ”klient” har massor med problem. Ta fram de tre viktigaste.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
PA1201 Projektarbete 100 p.
Läroplansnätverk förskolan
Att lära sig att analysera
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Nanas oboy!.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Löneförhandlingskommunikation
Sid 1/steg 3 Hej och välkommen! BeST-metoden – vad handlar den om? Berätta för din granne. Praktiska detaljer: Tider. Kaffe/lunch? Mobiler avstängda.
1. Genomför enkäten och redovisa resultatet 4. Vid vilka tillfällen fungerar bra eller hyfsat bra redan idag? Vad är det som gör att det funkar vid dessa.
Hälsopedagogik. Kapitel 1 Hej, hur mår du?
Delprov 3 Delmoment a Av: Rebecca Hansén VT15. Innehåll  Utmaning 1 – Prototyper i designprocessen - Prototyper i designprocessen - Prototyper i designdialog.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
”PBL” ProblemBaserat Lärande
Kreativa verktyg och metoder
Presentationens avskrift:

Problembaserat inlärande eller Problembaserat lärande PBI, PBL Problembaserat inlärande eller Problembaserat lärande

Varför PBI? Arbetsmetod för problemlösning Projektgrupp - samarbete

Varför PBI? För att man lär sig en arbetsmetod som kan ge så mycket mer än bara en lösning just nu. Man lär sig att strukturera upp problem. Övar sig på att se vad ”vi” kan och vad ”vi” behöver lära oss. Får en övning i att ta in kunskap på egen hand.

Varför PBI? Övning på att se likheter och olikheter jämfört med tidigare problem man stött på. Övning i att utvärdera sig själv, sitt arbete, gruppens arbete och den lösning man kommit fram till. Man får lov att samarbeta, vilket är mycket viktigt att kunna om man ska jobba i en projektgrupp

Scenario Beskrivning av en situation som innehåller ett problem som behöver lösas.

”Vanligt grupparbete” Problem lösningsförslag uppdelning av arbetet mellan personer redovisning (som förhoppningsvis hänger ihop)

PBI Scenario med ett problem Vad handlar problemet om? Vad kan vi? Vad behöver vi lära oss? Hur kan vi lära oss det? Jobba och lära sig Möjlig lösning Test och utvärdering av lösningen Förfining av lösningen Redovisning

PBI I en kurs ska fokus ligga på att alla ska lära sig så mycket som möjligt, så bra som möjligt. Om ni får ett problem att lösa så ska fokus ligga på vad ni behöver lära er, hur ni ska lära er och att alla verkligen är sig. Fokus ska INTE ligga på lösningen av problemet.

PBI Prototyp som ger korrekta mätvärden men det bara är en i gruppen som lärt sig något = FIASKO Koppling som bara fungerar delvis som det var tänkt men där alla lärt sig det som var målsättningen = SUCCE

Jobba som musketörer! EN FÖR ALLA ALLA FÖR EN

Jobba som musketörer! En för alla: Om en person i gruppen kommer på något, lär sig något, mäter något mm så har den personen ett ansvar för att alla i gruppen får del av det. Om en person är frånvarande så har han/hon ett ansvar för att att ta reda på vad gruppen gjort.

Jobba som musketörer! Alla för en: Om gruppen bestämmer något, kommer fram till något, mäter något och någon i gruppen inte är närvarande (sjukdom tex) så har gruppen ett ansvar för att den personen får del av det man gjort. Gruppen har ansvar för att alla lär sig allt. (I princip skulle det kunna innebära att vi underkänner hela gruppen om en person inte kan sin sak)

Gruppmötesordning Arbetet sedan förra gången redovisas Problemsituationen/uppgiften läses igenom. Mindre oklarheter reds ut. ”Brainstorming”. Ideer till problem och lösningar framkastas och skrivs ner. Ingen kritik eller diskussion. Ideerna sovras och struktureras, irrelevanta saker sorteras bort. Problem och inlärningsmål till nästa möte definieras. Mötet utvärderas.

Kvarting och Resursmöte Avtala tid med er handledare. Kom med konkreta frågor så att vi tillsammans blir effektiva.

Problemlösningsmetoden SOLVE (enligt Nalle Puh) Särskilj problemet eller situationen Observera, organisera och definiera problemet eller situationen Lär genom att ifrågasätta alla delar av problemet Visualisera tänkbara lösningar, välj en och förfina den Effektuera lösningen och övervaka resultatet.