Bevara arter för genetisk prospektering *Ett vanligt argument är att biodiversitet är viktigt som en källa för framtida mediciner – genetisk.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Meningsbyggnad.
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
13 jan feb apr jul jul nov feb okt nov dec 2006 Vad har EU för befogenhet/behörighet?
Livsåskådning och religion
Geografi Henrik Carlsson.
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
En översyn av riksintressen pågår
Demokrati.
MaB: Ekvationssystem Allmänt
Tillägg till översiktsplanen •Tillägg kan göras för t.ex. en planeringsfråga som tidigare inte har tagits upp i översiktsplanen. •Genom tillägget görs.
”Hållbar utveckling” - en rättvis framtid utan sopor?
Djur Vilket djur ska bort?
Nytt parkeringssystem med bommar vid US
Geografi År 7.
Ruttplanering Vad är det??.
Case seminarium: Individuell Reflektion
När blir ett ord svenskt då?
WWF IN SHORT WWF is in over 100 countries, on 5 continents +100 WWF was founded In WWF has over 5,000 staff worldwide +5,000 WWF has over 5 million.
Hearing södra skärgårdens infrastruktur Utan en fungerande infrastruktur försvåras möjligheterna till en levande skärgård.
Varför tror människor.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Biologisk mångfald.
Genetik - ärftlighetslära
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Tillväxtanalys uppdrag Bl.a. analysera förutsättningar för utveckling och hållbar tillväxt i olika delar av landet, inklusive tillgänglighet till kommersiell.
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
Jonny Karlsson INTRODUKTION TILL PROGRAMMERING Föreläsning 6 ( ) INNEHÅLL: -Mera om tabeller.
Hur utvärderas en ansökan? Informationsdag om IEE 2, ansökningsomgång 2009 Mars 2009 Lisa Lundmark.
”..det räcker med att skriva högskoleprovet utan att läsa frågorna”
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Det beskrivs i författningen, alltså de fyra grundlagarna.
Samråd Vad en Tävlingsledare bör känna till Fråga: Vad är samråd.
SCADA Supervisory Control And Data Acquisition
1. Begränsad klimatpåverkan
Gränsöverskridande samarbete och mervärde i nordiska regioner Regional utvecklingsstrategi (RUS) Region Västerbotten 26 oktober 2012 Lisa Hörnström – Lise.
Hur gör man en debattartikel?
Disposition till presentation Tredje kraften på besök hos niorna
Göran Bostedt Institutionen för Skogsekonomi SLU SAMHÄLLSEKONOMISKA ASPEKTER PÅ BEVARANDE AV BIOLOGISK MÅNGFALD.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Mutationer – en förändring i arvsmassan
Myllrande Våtmarker.
Evolutionen.
Översyn av naturreservatens föreskrifter. Naturvårdsverket: ”Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärdena.”
Klimatzoner OCH VEGETATIONSZONER
– levnadsmiljöer försvinner
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Låna pengar direkt? Pengar fattas för det mesta kan man tycka. Åtminstone fattas de just då de behövs som mest. Hur många gånger har du fått försaka något,
Definition: ”Utsjöbankar är upphöjningar från berggrunden, som skiljer sig från grundare liggande kustområden genom att de omges av djupare vatten. Sett.
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
Mobilisering av en innovationsmiljö SKB:s laboratorier och tillväxt i regionen.
Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok
Databaser, avancerade frågor
MATEMATISK KOMMUNIKATION
Landsbygdskommittén.
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Argumentationsanalys
på personer i behov av hjälp
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Geografi Henrik Carlsson.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Att skriva uppsats Metodfrågor.
på personer i behov av hjälp
på personer i behov av hjälp
Celldelning Mitos och Meios. Mitos Celldelning sker i alla ca miljarder celler människan har förutom könsceller En modercell kopieras till en.
Fem varför? Fem varför? är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Tänk på att: Svaren ska vara relevanta för problemet och inte vara svepande.
Antibiotika ÄNDRA DENNA SIDFOT VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT.
Y 5.3 Kombinatorik Kombinationer
Lokal handlingsplan för cancervården, RVN 2019–2021
Antibiotika ÄNDRA DENNA SIDFOT VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT.
Presentationens avskrift:

Bevara arter för genetisk prospektering *Ett vanligt argument är att biodiversitet är viktigt som en källa för framtida mediciner – genetisk prospektering. *I USA innehåller nästan 25% av receptbelagda läkemedel aktiva ingredienser från växter. *Som en källa till ledtrådar i jordbruks- och medicinsk forskning och inom vissa andra områden är naturliga organismer mycket svåra att ersätta. I den meningen finns det helt enkelt inget substitut för biodiversitet som helhet. *Men i allmänhet står vi i beslutssituationen inför en marginell avvägning – skall en marginell hektar regnskog bevaras för genetisk prospektering eller inte? I en sådan situation är det inte det astronomiska värdet av all biodiversitet i tropikerna som är intressant utan värden och kostnader av biodiversitet för genetisk prospektering på marginalen.

Vägledande principer för reservatsnätverk Komplementaritet. Med begränsade resurser för inrättande av reservat bör nya reservat väljas så att de kompletterar redan existerande. Reservat i bergsregioner kan kompletteras med reservat i skogslandet, reservat i norra delen av ett land kan kompletteras med reservat i södra delen, osv. Tillsammans fångar därigenom reservaten upp alla naturtyper i landet. Flexibilitet. Ofta kan flera olika platser uppfylla samma biodiversitetsmål. Man bör därför inte vara låst vid att en specifik plats i, säg, fjällregionen, skall väljas om det finns andra substitut som ger samma skydd av biodiversiteten i samma region. Oersättlighet. Vissa områden kan vara oersättliga i ett reservatsnätverk, exempelvis i den meningen att vissa hotade arter endast finns i ett visst område. För dessa områden finns alltså inga substitut och en fullständig täckning av alla hotade arter (i den meningen att de finns representerade i reservatsnätverket) kan inte uppnås om de inte väljs.

*Problemet - kallas the Maximum Coverage Problem (MCP): Hitta en uppsättning reservat som ”fångar” så många arter som möjligt på en så liten yta som möjligt (MCP1). Maximiera antalet ”fångade arter inom en given budget där åsidosättandet av olika områden kostar olika mycket (MCP2). *Informationsbehov:-MCP1:En geografisk artdatabas. -MCP2:Som i MCP 1 + en geografisk markvärdesdatabas.

Ovanlighetsalgoritmen ger hög vikt till ovanliga arter. Det finns inte bara en optimal lösning utan 144(!). 19 av de 23 områdena återkommer i alla 144 lösningarna och är m.a.o. oersättliga i ett reservatsnätverk. Att finna den optimala lösningen tog 23 minuter på en 486 PC.