Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fem varför? Fem varför? är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Tänk på att: Svaren ska vara relevanta för problemet och inte vara svepande.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fem varför? Fem varför? är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Tänk på att: Svaren ska vara relevanta för problemet och inte vara svepande."— Presentationens avskrift:

1 Fem varför? Fem varför? är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Tänk på att: Svaren ska vara relevanta för problemet och inte vara svepande (som ”för lite resurser”) Bara fråga så länge svaren är relevanta. När svaren inte längre ger någon ytterligare information* så backa ett svar, det föregående svaret är ofta rotorsaken! I detta dokument hittar du tre mallar som alla bygger på metoden

2 Varför? Varför? Varför? Varför? Varför? Problem svar Svar Svar Svar
5 Varför? Är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Fråga så länge svaren är relevanta, tex inte går att göra något åt: typ ”regionen har för liten budget”. När de inte är det längre så backa ett svar. Det är rotorsaken Svar Varför? Rotorsak!

3 exempel Varför? Varför? Varför? Varför? Varför?
Patienten kom sent till röntgen Varför? Transportören kunde inte köra patienten på utsatt tid Varför? De var tvungna att hitta en fungerande rullstol exempel Varför? Den ordinarie var utsliten Varför? 5 Varför? Är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Fråga så länge svaren är relevanta, tex inte går att göra något åt: typ ”regionen har för liten budget”. När de inte är det längre så backa ett svar. Det är rotorsaken Den hade inte kontrollerats på länge Varför? Personalen visste inte att den behövde kontrolleras

4 5 Varför? -trädet Naturligtvis kan en ”Varför?-fråga” har flera svar, då grenar sig trädet. Problem 1 2 3 4 5 Rotorsak! Rotorsak! Rotorsak! Rotorsak! Rotorsak! Naturligtvis kan en ”Varför?-fråga” har flera svar, då grenar sig trädet. Ibland räcker det såklart med färre frågor. Rotorsak!

5 5 Varför? – 3 aspekter Ett problem kan lösas, men kan också förebyggas, undvikas eller åtminstone upptäckas i tid. 5 Varför?-frågor kan ställas i alla dessa tre aspekter, vilket är en bra metod för hitta sett att minska problemen medan man implementerar en långsiktig lösning Varför? # Varför uppstod problemet? Varför upptäcktes inte problemet? Varför förebyggdes inte problemet? 1:a Varför? 2:a Varför? 3:e Varför? 4:e Varför? 5:e Varför? Ett problem kan lösas, men kan också förebyggas, undvikas eller åtminstone upptäckas i tid. Detta är en bra metod för hitta sett att minska problemen medan man implementerar en långsiktig lösning


Ladda ner ppt "Fem varför? Fem varför? är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Tänk på att: Svaren ska vara relevanta för problemet och inte vara svepande."

Liknande presentationer


Google-annonser