Ny guide för inköp av elkrävande utrustning samt projektering, ändringar och renoveringar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Säkerställd intern styrning och kontroll
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Myndighets-presentation
Energieffektivisering i befintliga fastigheter
Välkomna! Kursplaner, betyg och bedömning.
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Tillämpning av koden november Analysens innehåll •Analys av BSR med avseende på huruvida de uppfyller Kodens paragraf –anger att.
Undantag från mätning EDIEL & avräkningskonferens
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Affärside Fallskyddspecialisterna är ett komplett fallskyddsföretag vilket innebär att vi förutom försäljning av fallskyddsprodukter och räddningssystem.
Företagsexempel SCA Forest Products Ortviken
Energikartläggning i stora företag
Planering.
Kulturmiljöfrågor i PBL
E.ONs syn på prisförändringsprövning Hearing om förslag på åtgärder för utvecklade fjärrvärme- marknader till nytta för kunder och restvärmeleverantörer.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Valutareservs- förvaltningen – verkställande av de restriktioner som gäller Fullmäktiges revisionsenhet (REV) Håkan Skyllberg, BDO PROTOKOLLSBILAGA B Fullmäktiges.
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Arrangeras av Voltimum.se – portalen för elproffs Framtidens energieffektiva elinstallationer Det vi inte mäter kan vi inte förbättra Per Carlberg, Schneider.
Hur kan en plan för ett arbetsområde/tema se ut?
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Strandskydd och miljöpolitik
Green Light Stockholm28 November Göteborg 5 December Malmö12 December Hur lönsam är ny belysningsteknik?
Energiråd för företag “Vi hade ingen aning att det gick så mycket energi till belysningen. Den investering vi gjorde i ny modern belysning betalade sig.
Kravbroschyrer Energimyndigheten har tagit fram fyra broschyrer med krav man kan använda vid upphandling av fläktar, tryckluftssystem, pumpar och kylaggregat.
Energiråd för industrin
Att få rätt saker att hända
Bokslutsenkät 2007 Aktualitetsdagen Enkät avseende 2006 års bokslut och årsredovisning.
ENERGITILLSYN V-Dala - 8 års erfarenheter Leif Markfjärd
Ljungs skola Inspektion våren 2013 (luftkvalitet, buller, rökförbud) Protokoll till vu: redovisning ventilation till 3 juni Redovisning som visar.
Geometri Geo = jord Metri = mäta.
Varför energieffektivisering?
Designanalys Branschen för energieffektiviseringar Marcus Jahnke Mia Leterius Tony Ludvigsen.
SSI djupa borrhål Kasamseminarium SSI:s syn på alternativ och djupa borrhål Kasamseminarium om djupa borrhål Stockholm, mars 2007 Björn.
Energi och belysning Inledning Robin Östlin
Nollalternativ i en MKB
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
Ny strandskyddslagstiftning
Seminarium om energitillsyn och energirådgivning till företag
Systematiskt kvalitetsarbete i våra kommuner
Ingvar Andréasson, Boverkets Byggregler - Energiavsnittet Kravet innebär ett fokusfel. Vad samhället totalt tar ut av råvaror för energiändamål.
Webbenkät genomförd maj 2010 Regeltillämpning i praktiken 1-2. Vem 3-8. Beslut och struktur Myndighetsutövning och ”service” Kvalitetsfrågor.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
VÄLKOMNA Deltagare Thomas Hvitfeldt, Ytterman Projekt AB
Miljödata ABwww.miljodata.seBG Besöksadress Ronnebygatan Karlskrona PG Org. Nr Maja - medarbetardialogen.
bakgrund HSBs uppdrag är att skapa det goda boendet.
Livcykelanalys Stefan Olander Tekn. Dr. Avdelningen för Byggproduktion
Bebo Enno Abel Energieffektivisering av befintliga kontorshus Belok:s huvudprojekt
Så här sparar Landstingsfastigheter på energi BILD 2 Energianvändning och klimatpåverkan.
Vara kommun Grundskoleundersökning 2014 Föräldrar 2 Levene skola årskurs 5 Antal svar 2014 för aktuell årskurs i skola: 12 Antal svar 2014 för årskurs.
ska innehålla följande uppgifter
Vo12 Projekt på APL: Lagar och bestämmelser
ENERGIOPTIMERING Läckagesökning Konfiguration Styrning Efterbehandling
Hur berör ATEX direktivet Pulverlackerande företag
Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Lag om valfrihetssystem Lennart Hagberg Förvaltningschef omvårdnadsförvaltningen.
Introduktion till energieffektiviseringsnätverk. Program 9.30 Inledning – Landshövdingen, Magdalena Andersson 9.50 Presentationsrunda Nätverksmodellen.
1 Att göra Exjobb Kjell Pernestål 2015
Lönsamma energilösningar inom industrin Agneta Persson WSP Environmental Hur väljer man den mest effektiva utrustningen?
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Coacher för energi och klimat
Coacher för energi och klimat
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Rylanders Kontorsvägen Lysekil Epost
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Miljömålen består av tre slags mål
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Ny guide för inköp av elkrävande utrustning samt projektering, ändringar och renoveringar

Guide till PFE:s krav - inköp 10 § Utöver vad som följer av 6 § 5 a, skall företaget vid inköp av en elkrävande utrustning välja den utrustning som är mest energieffektiv utifrån energiklassificering eller beräknad livscykelkostnad, om merkostnaden för en sådan utrustning jämförd med en i andra avseenden likvärdig utrustning beräknas vara återbetald inom tre år. PFE:s krav på rutinen för inköp innehåller därmed två möjliga alternativ: 1.Företaget väljer att köpa utrustning av högsta energieffektiva klass. För närvarande finns energiklassificering endast för elmotorer. Om man väljer detta alternativ behöver inga LCC-beräkningar göras. 2.Företaget utför en livscykelkostnadsberäkning (LCC) för minst två alternativa utrustningar, ett konventionellt och minst ett energieffektivt alternativ.

Guide till PFE:s krav - inköp Elkrävande utrustning: All utrustning som använder > 30 MWh/år (ex en elmotor på 3,4 kW som körs kontinuerligt) Högsta energieffektiva klass för elmotorer: IE3 om sådan motor finns tillgänglig i önskad effektklass om merkostnaden är återbetald inom 3 år om företaget inte istället låter en LCC-beräkning styra valet av motor

Guide till PFE:s krav - projektering 9 § Utöver vad som följer av 6 § 5 a, skall företaget vid projekteringar, ändringar och renoveringar av företagets anläggningar ange olika lösningar och bedöma hur de i energieffektiviserande syfte kan samverka med den befintliga anläggningen samt bedöma vilka livscykelkostnader de har. En lösnings livscykelkostnad skall beräknas som summan av den investeringskostnad som lösningen medför och lösningens energikostnad under dess förväntade brukstid. Företaget ska utforma en rutin som säkerställer att man alltid anger olika lösningar; bedömer om och hur respektive lösning kan samverka med den befintliga anläggningen och på så sätt effektivisera energianvändningen (systemperspektiv); bedöma livscykelkostnaden (LCC) för de olika lösningarna.

Guide till PFE:s krav – Kontinuerlig uppföljning och redovisning av rutinernas effekt 17 § En slutlig redovisning enligt 14 § lagen om program för energieffektivisering ska innehålla följande.... Redovisning av resultat av tillämpade rutiner 4. Resultat av tillämpade rutiner som fastställts enligt 11 § andra stycket 4 lagen om program för energieffektivisering ska redovisas enligt följande. a) Bedömning avseende den eleffektivisering som uppnåtts genom tillämpning av rutiner för projekteringar, ändringar och renoveringar av företagets anläggningar, angivet i energienhet per år. Uppgifterna ska innefatta en redogörelse över de skäl varpå bedömningen grundas. b) Bedömning avseende den eleffektivisering som uppnåtts genom tillämpning av rutiner för inköp av elkrävande utrustning till företagets anläggningar, angivet i energienhet per år. Uppgifterna ska innefatta en redogörelse över de skäl varpå bedömningen grundas.

Guide till PFE:s krav