Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Upplägg Vad är folkhälsa? Definition och övergripande rekommendationer för hur man bör arbeta Vad ska vi göra inom folkhälsa? Mål och styrdokument Vad.
Advertisements

Ett gott liv i ett livskraftigt län
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Vad innebär val av vårdenhet?
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Primärvårdens vision Folktandvårdens vision
Regiongemensam utveckling av hälso- och sjukvården Regionstyrelsen
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Presentation av fokusrapporten: Prevention inom hälso- och sjukvården
Den ljusnande framtid är vård
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
”Vägen mot e-samhället”
Hälsa och Helhet Nyanlända barns behov Barns rättigheter och vad som lönar sig för alla parter Fokus: TANDVÅRD barntandläkare
Bilder för lokal utbildning
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Detta är God Vård.
Vägar till en jämlik hälsa
Landstinget i Uppsala län 2014
”Målet för tandvården är en god munhälsa…. ….för hela befolkningen”
Svar från remissinstanser Statliga myndigheter - 2 svar Länsstyrelsen Göteborg, Socialstyrelsens regionala tillsynsmyndighet Högskolor och universitet.
Västra Götalandsregionen
Detta ska vi prata om… En tillbakablick – vad har hänt? Finansiering Beställning TV Barn- och ungdomstandvård Uppsökande tandvård Tredje steget.
4/00 Bakgrund – förutsättningar Hälso- och sjukvårdens utvecklings- strategi – närsjukvården ska utvecklas Arbetet har kommit olika långt i Västra Götaland.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
DEN GODA MILJÖN DET GODA LIVET I STORSTADENS NÄRHET.
KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa
Quality 2011 Nationella riktlinjer för vuxentandvård 15 september 2011
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
Detta är God Vård
Hälsoinriktad hälso- och sjukvård. Ska hälso- och sjukvården verkligen syssla med det här? JA! Hälsoläget i befolkningen Hälso- och sjukvårdslagen Politiskt.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Patientsäkerhetskultur mätning Våren 2011 Västra Götalandsregionen.
PÅ FAMILJECENTRALER Att välja framtid -
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Framtidens vårdinformationsmiljö
Workshop - ÄLDRE Möten med äldre personer på olika arenor
Salut-satsningen Samverkan för att nå alla barn! Anneli Ivarsson
Leva livet bäst Möjligt Idag har jag rena tänder säger Ingegerd
”Folkhälsa i var och ens mun” – Tre exempel från Västerbotten Mona Wennberg Hälsoutvecklare, Folkhälsoenheten Västerbottens läns landsting.
Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Linda Macke Processledare Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutat av landstinget och kommunerna i Östergötland.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
HFS – nätverkets grundidé Margareta Kristenson Professor/överläkare i socialmedicin Linköpings universitet/Region Östergötland Nationell koordinator för.
Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Uppföljning av år 2015 HFS-nätverket.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Primärvårdscentrum Östergötland
Ljungskile 27 april 2016.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
En mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård ett av de nya nationella målen för folkhälsan
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Monica Zetterman Landsmöte myelom 27 augusti 2016
VO Ortopedi, Södersjukhuset Radica Karlström, överläkare, geriatriker
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Omställningen av hälso- och sjukvården
Vad innebär regionbildningen?
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Förslag till samarbete tandvård/Vårdcentral Annette Holmén
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Nyckeltal 2010.
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
2007. Tandhygienist anställd i kommun (TAIK) Ett unikt koncept för att säkra en god munhälsa hos äldre.
Samverkan inom Region Norrbotten
Presentationens avskrift:

Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad? Lars Gahnberg

Målet för tandvården är en god tandhälsa…. Tandvårdslagen 2§ (1985:125 )

BRA VÅRD OCH BÄTTRE HÄLSA Detta innebär att östgötarna ska ges bästa möjliga förutsättningar att få uppleva en god hälsa och känna en trygghet i att en effektiv hälso- och sjukvård finns tillgänglig när den behövs. Folktandvården - ditt bästa val Genom hälsofrämjande och individuellt anpassad vård av hög kvalitet ska folktandvården vara det naturliga valet för patienter/kunder och personal. ”Med stor respekt för brukarnas behov, integritet och självbestämmande ges rätt vård med god kvalitet, vid rätt tillfälle. Folktandvården har en helhetssyn och lägger stor vikt vid förebyggande åtgärder och kunskapsförmedling.” ”Alla skåningar skall kunna leva livet leende” ”Vi arbetar för bättre munhälsa i Skåne". "Friskare framtid - för alla". Vårt mål är att hålla våra patienter friska i munnen hela livet. Tandvården ska genom effektiva hälsofrämjande, förebyggande och vårdande insatser av god kvalitet förbättra och utjämna olikheter i munhälsan hos barn och vuxna. ”Folktandvården Gävleborg ska bidra till att folkhälsan förbättras för länets invånare genom att erbjuda en förebyggande och behandlande tandvård med fokus på tand- och munhälsa.” Bäst på tandvård - Folktandvården Gävleborg Folktandvården Dalarna skall ha säkrat en munhälsa hos befolkningen i länet som en av de bästa i riket. Folktandvården Dalarna skall vara länets ledande kunskapsforum i munhälsofrågor och vara det självklara valet för kunder och personal.

Folktandvården VGR Vision: Frisk i munnen hela livet! Visionen Frisk i munnen hela livet. Det är dit vi ska nå med gemensamma krafter. Vi arbetar hälsofrämjande och förebygger sjukdom, eftersom god munhälsa är en viktig grund för livskvalitet för alla, i alla åldrar. Frisk i munnen innebär att vi ska arbeta för att våra patienter ska uppnå och behålla en god munhälsa. Hela livet innebär att vi finns till för alla, från den yngste till den äldste, från den som är sjuk till den som är svårt sjuk, med en god tillgänglighet i hela Västra Götaland. Diskussion i gruppen: Vad är viktigt att tänka på i arbetet på vår klinik för att vi ska arbeta i riktning mot visionen? Hur är det idag? Hur bör det vara? Vårt åtagande Vad behöver vi göra rent konkret för att arbeta mer i riktning mot visionen? Diskutera i storgrupp och skriv konkreta åtgärder på blädderblock. Prioritera med pluppar (små runda klisteretiketter) om det blir många förslag. 4

Ftv FyrBoDal Ftv Skaraborg Ftv Södra Älvsborg Ftv Södra Bohuslän + Ftv Göteborg Folktandvården Västra Götaland

Omsätter 1,8 miljarder kr och har ca 3 000 anställda. Folktandvården Västra Götaland Omsätter 1,8 miljarder kr och har ca 3 000 anställda. Den kliniska verksamheten bedrivs vid 170 kliniker.

Frisk i munnen hela livet! Vad innebär det? Frisk i munnen innebär att vi skall arbeta för att våra patienter skall uppnå och behålla en god munhälsa Hela livet innebär att vi skall finnas till för alla, från den yngste till den äldste, från den som är frisk till den som är svårt sjuk, med en god tillgänglighet i hela Västra Götaland Visionen Frisk i munnen hela livet. Det är dit vi ska nå med gemensamma krafter. Vi arbetar hälsofrämjande och förebygger sjukdom, eftersom god munhälsa är en viktig grund för livskvalitet för alla, i alla åldrar. Frisk i munnen innebär att vi ska arbeta för att våra patienter ska uppnå och behålla en god munhälsa. Hela livet innebär att vi finns till för alla, från den yngste till den äldste, från den som är sjuk till den som är svårt sjuk, med en god tillgänglighet i hela Västra Götaland. Diskussion i gruppen: Vad är viktigt att tänka på i arbetet på vår klinik för att vi ska arbeta i riktning mot visionen? Hur är det idag? Hur bör det vara? Vårt åtagande Vad behöver vi göra rent konkret för att arbeta mer i riktning mot visionen? Diskutera i storgrupp och skriv konkreta åtgärder på blädderblock. Prioritera med pluppar (små runda klisteretiketter) om det blir många förslag. 7

Hur skall vi nå dit? Hur skall vi veta om vi är på rätt väg?

2007 23/12

Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Frisk i munnen hela livet Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Utvecklingstid Förståelse Verksamhetsutveckling

Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Frisk i munnen hela livet Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Utvecklingstid Förståelse Verksamhetsutveckling

Mår bra vårdbehov Lågt Sjuk Frisk Stort vårdbehov Mår dåligt

Frisk i munnen! 100% 50 Vårdbehov Patientens Munsjukdomar uppfattning Parodontit Karies Lågt Nöjd med sin ”Frisk” ” Frisk” munhälsa ( Inga fickor ( Ingen karies- > 6 mm) aktivitet)

Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Frisk i munnen hela livet Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Utvecklingstid Förståelse Verksamhetsutveckling

R 2

R 2

R 2

R 2

85% ?% 72% ?% 100% 50 Vårdbehov Patientens Munsjukdomar uppfattning Parodontit Karies Lågt Nöjd med sin ”Frisk” ” Frisk” munhälsa ( Inga fickor ( Ingen karies- > 6 mm) aktivitet)

Hälsomål X% Y% N% K% 100% 50 Vårdbehov Patientens Munsjukdomar uppfattning Parodontit Karies Lågt Nöjd med sin ”Frisk” ” Frisk” munhälsa ( Inga fickor ( Ingen karies- > 6 mm) aktivitet)

Region Område Klinik

Region Område Klinik

Region Område Klinik

Hur skall vi nå dit? Hur skall vi veta om vi är på rätt väg?

Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Frisk i munnen hela livet Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Utvecklingstid Förståelse Verksamhetsutveckling

Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingstid Frisk i munnen hela livet Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingstid Förståelse Verksamhetsutveckling

Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Frisk i munnen hela livet Vägen mot visionen Hälsomål Hälsa Kompetens Service Utvecklingsområden Utvecklingstid Förståelse Verksamhetsutveckling

Tack för uppmärksamheten!