Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Seminarium & Workshop om Karteringsmetoder i grunda vatten i Sveriges kustzon, insjöar och vattendrag Kartdagarna 18 mars 2014.
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Nationell riskbedömning
Planera för ett förändrat klimat – ansvarsfrågor Plan-, bygg och bostadsdagar, Luleå 20 november 2013
K-märkt? Skydd av kulturhistorisk bebyggelse i den kommunala planeringen Kerstin Andersson och Roger Lind Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Jan Persson Länsstyrelsen Östergötland
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Riskhänsyn i planeringen Risk och skred
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Ändamålsenliga planbestämmelser
Former för klimatanpassning på kommunal nivå Annika Nordenstam, Clim-ATIC, Lycksele kommun Lägg in loggorna här underst i det gråa fältet.
Lotta Andersson, SMHI Regeringsuppdrag: Utarbeta underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat.
Regionala miljömålsdagen 8 juni 2011 Lars Nyberg.
LSO som verktyg i det kommunala säkerhetsarbetet
Uthållig kommun – vägvisare mot smartare energianvändning Maria Steinbach Lindgren Enhetschef Kalmar
Klimatanpassning i den fysiska planeringen
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Anpassning till ett förändrat klimat
Strategi för biologisk mångfald
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Klimat- och energi prop. 2008/09:162 Livsmedelsverket och nya uppdrag.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Tomas Ekelund Samordnare för Klimatanpassning
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Regeringsuppdrag på Kunskapscentrum 2014 Åsa Sjöström.
Klimat och Sårbarhetsutredningen Klimat- och sårbarhetsutredningen (M 2005:03) Utredare: Bengt Holgersson.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Stadsarkitektdagen i Ängelholm den 16 april 2010
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
MKB-processen i infrastrukturprojekt
En trygg dricksvattenförsörjning Dricksvattenutredningen En trygg dricksvattenförsörjning Seminarium Säkert dricksvatten – risk och beslutsstöd VA-mässan,
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Vad är metadata? Data som beskriver data.
PBL 2 kap 6§ Ny bebyggelse skall lokaliseras till mark som är lämpad….hänsyn till… översvämningar och erosion.
Niklas Lundin Näringsdepartementet
Vattenförsörjningsplaner
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering
Styrel Ett modernt system för prioritering av elanvändare vid elbrist som införs
Inger Krekula Länsstyrelsens handläggning av översiktsplaner (äv. ändring) Samråd om program Samråd om avgränsning MKB Samråd om förslag till.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Sammanfattande redogörelse
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Klimatanpassning i Dalarna Gustav Wallheden.
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Länsstyrelsens klimatarbete Begränsa påverkan Följa utveckling en Anpassa till förändring Vid frågor kontakta:
Vad är ett förorenat område?. Vilka risker finns? Risk för hälsa och miljö Risk för spridning i mark och ytvatten Förorening av vattentäkter Begränsar.
Klimat – planering och anpassning
VÄLKOMNA TILL Länsplandag Klimatanpassning i den fysiska planeringen 17 april 2012.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Landshövdingen samtalar Energiomställning och markanvändning 26 mars 2010.
Länsstyrelsensinformation vid Länsträffen i Skinnskatteberg Länsstyrelsens information vid Länsträffen i Skinnskatteberg  Personalförändringar på Miljöenheten.
Samarbetsaktörer & projekt Länets alla 12 kommuner Från ord till handling Energibalanser Energi- effektiviserings- strategier Klimat- och energistrategier.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Anpassa samhället till klimatets förändringar
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar
Pilotlän för grön utveckling
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun
Risk- och sårbarhetsanalyser
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen består av tre slags mål
Lokala åtgärdsprogram för vatten
Statens geotekniska institut (SGI) 1:10 klimatanpassningsanslag
Presentationens avskrift:

Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162 Beslut i riksdagen juni 2009 Länsstyrelserna ges uppdraget att på regional nivå samordna arbetet med anpassning till ett förändrat klimat 2009 – 2011 (- ?)

Förordning (2007:825)med länsstyrelseinstruktion 5§ 8p. Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional nivå med anpassningen till ett förändrat klimat.

Frågor under dagen Synpunkter om vilka problem/behov som finns i arbetet med klimatanpassning. 1.Vilka svårigheter finns med att integrera klimatanpassning i den fysiska planeringen? 2.Vilket stöd kan behövas för att underlätta de svårigheterna? 3.Vilka oklarheter finns när det gäller klimatanpassning?

Anpassning till ett förändrat klimat Länsstyrelsen i Norrbotten Syfte Anpassa samhället till långsiktiga klimatförändringar och extrema väderhändelser för att minska samhällets sårbarhet Mål Identifierat områden med anpassningsbehov och upprättat strategier för anpassningsarbete

Sektorindelning av uppdraget Länsstyrelsen i Norrbotten Insatser och uppgifter på regional och kommunal nivå Tekniska försörjningssystem Bebyggelse, byggnader och industrier Kommunikationer Naturmiljö och miljömål Areella näringar och turism Människors hälsa Omvärldsförändringarnas påverkan

Genomförda aktiviteter Länsstyrelsen i Norrbotten Regional sammanställning Referensgrupper Seminarium ”Anpassning till förändrat klimat” Kontakter och dialoger med länets kommuner Dricksvatten Kartläggning föroreningsrisker, seminarium, videoföreläsning Yttranden Plan och Bostad Översiktliga översvämningskarteringar i GIS Webbsida Deltagande och utveckling nationellt nätverk

Pågående och planerade aktiviteter Länsstyrelsen i Norrbotten Sektor Bebyggelse och byggnader - Stabilitets- och översvämningskarteringar, ökad kvalitet och tillgänglighet - Utredning havsnivåhöjning Sektor Kommunikation - Utredning nollgenomgångar

Pågående och planerade aktiviteter Länsstyrelsen i Norrbotten Nya nationella höjdmodellen kopplas till översvämningskarteringar Klimat och biologisk mångfald i Norrbotten

Prioriterade områden och åtgärder Länsstyrelsen i Västerbotten Hantera / begränsa klimatförändringar Energiomställning Klimatanpassning Ökad andel förnybar energi Ökad beredskap för följd- effekter av ett förändrat klimat Mer effektiv energianvändning Ta tillvara affärsmöjligheter i klimatförändringens spår

Länsstyrelsen i Västerbotten Revideringen av de regionala miljömålen –Klimatförändringars påverkan samt klimatanpassning en viktig del Regional workshop 6/5 2010, med fokus på anpassningsåtgärder (goda exempel, metoder och verktyg) Utveckla tillgängligheten till planeringsunderlag och planeringsverktyg med aspekter på klimatförändringar i den fysiska planeringen. 2-3 pilotkommuner, undersökning med klimatanpassningsperspektiv –Start oktober

Länsstyrelsen i Västerbotten Vid kommunbesök och i samråd kring kommunernas översiktsplaner verka för att klimat- och energifrågor behandlas på ett adekvat sätt –Initiera implementeringen av klimatanpassning och energieffektivisering i det kommunala översiktsplanarbetet. Bevaka att möjligheterna till energieffektivisering och klimatanpassning tillvaratas i samband med tillsyn av miljöfarliga verksamheter. Regional klimat- och sårbarhetsanalys (SGI och SMHI) –Startskott oktober. Beräknad klar på ca 5 månader.

Goda exempel SKL webbsida Gävle ÖP redovisning potentiella översvämningsområden Piteå ÖP klassificering av totalt 19 områden som pekats ut som riskområden för skred. Sundsvall bedriver en rad olika projekt med koppling till att klimatanpassa kommunen. Ragunda ÖP med hänsyn till höga flöden och översvämningsrisker

Plan- och bygglag (2010:900) Fr.o.m 2 maj kap. 5 § Vid planläggning och i ärenden om bygglov eller förhandsbesked enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till 5. risken för olyckor, översvämning och erosion.

Statsbidrag för förebyggande åtgärder För bebyggda områden som hotas av naturolycka, områden där marken har för låg stabilitet och behöver förstärkas eller områden som behöver skydd mot översvämning. Ansökan och förfrågningar till MSB 60 % av kostnad 1 augusti varje år Påbörja processen i god tid

Anpassning till förändrat klimat kontakt länsstyrelserna BD och AC Norrbotten: Micael Bredefeldt Västerbotten: Tina Holmlund