Palliativ vård Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter med progressiv obotlig sjukdom. Vården innebär beaktande.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Palliativ vård av barn Rom november 2012
Advertisements

0HLR Maen Yousef.
Vård- och omsorgs- programmet - VO Spångbergsgymnasiet
Geriatrisk vårdfilosofi om geriatrik, värdegrund och vårdfilosofi
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård
PALLIATIV VÅRD HYLTE KOMMUN
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Avancerad Sjukvård i Hemmet - ASIH dagsläge i SLL
palliativ medicin, pediatrik, geriatrik, infektion etc
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Socialstyrelsens termbank
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Bättre liv för våra äldre
Vård.
Vad menar vi med begreppet behov?
Specialiserad och allmän palliativ vård – vad är skillnaden?
PALLIATIV VÅRDFILOSOFI
1 Örebro Utbildningsdag UFPo.
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Sjukgymnastik för äldre personer
Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet.
Regionala arbetsgruppen-cancerrehabilitering
Palliativregistrets värdegrund
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Detta är God Vård.
Äldreomsorgen informerar!
Patientlagen och information till patienter och närstående
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Palliativregistrets värdegrund Jag… och mina närstående är informerade om min situation är lindrad från smärta och andra besvärande symtom är ordinerad.
Socialpsykiatriska avdelningen
Avgränsningar: vård i livets slutskede, barn,
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Vårdalinstitutets Tematiska Rum Palliativ vård och omsorg
The Future of Competition Co-Creating Unique Value with Customer Kapitel 1: Co–Creation of Value C.K. Prahalad & Venkat Ramaswamy Grupp C1: Hanna Byström,
Detta är God Vård
Vad är god strokevård och rehabilitering ? Piteå, Älvsbyn, Arjeplog, Arvidsjaur Sluten vården, Primärvården, Kommuner Hög kompetens i hela vårdkedjan Tidig.
Palliativ vård De fyra hörnstenarna.
Existentiella frågor i dödens närhet
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
PALLIATIV VÅRD 1.
Palliativ vård och samordning
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Palliativregistrets värdegrund Jag… och mina närstående är informerade om min situation är lindrad från smärta och andra besvärande symtom är ordinerad.
Utförarmöte SÄBO Hälso- och sjukvård Kvalitetsregister Senior alert Svenska palliativa registret BPSD LCP Patientsäkerhetsberättelse Symfoni Legevisitten.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Palliativ vård - till alla som behöver Gunnar Eckerdal Överläkare Palliativa teamet i Kungsbacka.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Om ett gott bemötande I takt med att antalet hiv-positiva ökar i såväl Sverige som världen kommer antalet möten mellan hälso- och sjukvårdspersonal och.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
PERSONCENTRERAD VÅRD DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING
Kommunikationsstöd för människor på flykt
Palliativ vård & NVP Del 1
Utgångsläge Det finns kroniska lungsjukdomar som har en lika dålig prognos som obotlig cancer Det finns kroniska lungsjukdomar som är förknipade med lika.
Bättre liv för sjuka äldre i Dalarna
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Häsokunskap 1 hösten 2008 Emelie Åhlberg.
Specialiserad Sjukvård I Hemmet
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Anhörigstödet i Falkenberg
Utvärdering palliativ vård i livets slutskede
Information för dig som är förtroendevald
Värna livet och möta döden
Presentationens avskrift:

Palliativ vård Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter med progressiv obotlig sjukdom. Vården innebär beaktande av fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov, samt organiserat stöd till närstående. Kom 2012, bygger på WHO:s definition från 2002 Socialstyrelsens termbank

Fyra hörnstenar Symtomkontroll – fyra dimensioner Teamarbete Kommunikation och relation Närståendestöd Palliativa vården vilar på 4 hörnstenar, kommunikation med patient, närstående och mellan vårdpersonal. Närstående stöd under och efter sjukdomstiden

Allmän palliativ vård Palliativ vård som ges till patienter vars behov kan tillgodoses av personal med grundläggande kunskap i palliativ vård. Socialstyrelsens termbank

Specialiserad palliativ vård Palliativ vård som ges till patienter med komplexa symtom eller vars livssituation medför särskilda behov och som utförs av ett multiprofessionellt team med särskild kunskap och kompetens i palliativ vård. Socialstyrelsens termbank

Barn i palliativ vård Unga patienten kan uppfatta sin situation annorlunda än de vuxna omkring dem Etiska o juridiska frågor Kommunicerar behov på annat sätt Närstående mer direkt och aktivt involverade i vården Ett barns död inverkan på många människor, sorgen ofta mer intensiv och komplicerad Hur den unga patientens tillstånd och palliativa status uppfattas och tolkas kan skilja sig stort mellan föräldrar, multiprofessionella team och barnen själva. Skillnader t.ex vad gäller självbestämmande Barn i livets slutskede har ett annat sätt att kommunicera sina behov på än vuxna. Hur de kommunicerar beror på barnets mognadsnivå är inte = kronologisk ålder . Vårdande personal måste ha kunskap och kompetens för att kunna kommunicera med barn. Närstående i allmänhet mer direkt involverade i vården än närstående t en vuxen person i palliativ vård Sorgen över ett förlorat barn ofta mer intensiv, varar längre och är mer komplicerad än sorgen över en vuxen person. Det är också viktigt att uppmärksamma syskon och deras behov. Processen när ett barn avlider har en särskild påverkan på vårdpersonalen