Ekologisk succession.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
BIOLOGI = Läran om det levande
Advertisements

En planet föds..
@ Karins skogshästhage.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Djur Vilket djur ska bort?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Hur fick giraffen sin långa hals?
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Areella näringar, turism och hälsa Gunn Persson Workshop I Uppdatering av kunskap om risker och konsekvenser av förändrat klimat.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Biologisk mångfald.
EKOLOGI En av världens äldsta vetenskaper?.
Ekologi.
Diskussionspunkter Allmänt Viktigt att se vad som finns i landskapet runt IS-biotoperna, och vilken historia/kontinuitet själva IS-biotopen och omgivande.
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Cellen och dess delar.
Hotet mot miljön.
Av : Laksana Baskaran och Sebastian Mossberg 8C HT 2011
Ekosystem Ekosystem.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Livsviktigt Skriva/Läsa A2.1
1. Begränsad klimatpåverkan
Vad händer idag? Ett Cityäventyr till fots. Äventyrets karta 1) C. A. Setterbergs minnesmärke 2) Trefaldighetskyrkan 3) Kyrkoparken 4) Vasa stadshus 5)
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Ekologi.
Skogsnibble förskola Skogsnibble förskola byggdes under Verksamheten startade upp i november samma år, då var förskolan fortfarande en byggarbetsplats.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Ekosystem - Skogen.
Bruka utan att förbruka
Ekonomiskogen Ekonomiskogen 06/2012 Varför sköter vi skogarna?  Skogarna är vår viktigaste förnybara naturresurs.  Försäljning av produkter från skogsindustrin.
Det vi gör idag ska vara bra för alla oss som lever nu
Mångfald & naturbruk.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömål: Levande sjöar och vattendrag
Uppstart projekt oktober 2014
Ekologi.
Världens skogar Ungefär en tredjedel av jordens landyta är täckt av skog. Skogar som är viktiga på många sätt. De ingår t.ex. i vattnets och kolets kretslopp.
Skogen Tävlingen.
Evolutionen.
Kolets kretslopp.
EKOLOGI Närningskedja & näringsväv.
Biologi Livets former.
Växter – liten fördjupning
– levnadsmiljöer försvinner
Ett begränsat jordklot
Presentation om hösten
SKOGEN.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Ekologi Johan. Ekologi – Samspel & beroende Ekosystem Del av naturen som man valt ut. Tex; damm, granskog, nordsjön, Voxnan, dike, Sverige, hela jorden.
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Ekologi.
Veckans fördjupning handlar om något som vi kan hitta i skogen
Klimatet förändras och det påverkar dig
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Naturlandskap blir kulturlandskap
Ekologi.
Naturkatastrofer Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till.
Presentationens avskrift:

Ekologisk succession

Vad är en ekologisk succession? En ekologisk succession är en långsam förändring inom ett ekosystem vilken leder till att ett nytt växt- och djursamhälle uppkommer. Detta kan leda till att växt- och djursamhällen som tidigare funnits i ett område helt slås ut. Som exempel kan ett öppet fält växa igen och bli en skog, en insjö växer igen och blir en myr.

Ett samhälle består alltså av samtliga populationer av olika arter inom ett område. I en skog, skulle det alltså kunna vara olika slags gräs, blommor, träd, insektsarter samt olika djurarter. Om vi hugger ner alla träden i skogen ändras förutsättningarna dramatiskt för många av arterna – samhället har utsatts för en störning! Störningar kan t ex vara kalhuggning, brand, storm eller jordskred. Störningar betyder antagligen att vissa arter försvinner – de dör eller flyttar till ett annat område med träd. Sedan vandrar troligen nya arter in i skogen, arter som passar bättre i den nya, trädlösa miljön. Då kan vi säga att det har skett en ekologisk succession. Ett s.k. klimaxstadium inträder om det inte sker några störningar.

Naturvård Ekologisk succession är viktigt att känna till bl.a. för naturvård. Om man vill bevara vackra ängar måste man se till att fortsätta sköta dem – annars växer de igen till skog. Nu vill man i stället starta succession t.ex. i skogsmark med hjälp av naturvårdsbränningar! Tvärt emot vad man ansåg förut är alltså störningar nödvändiga, detta för att den biologiska mångfalden ska bli så stor som möjligt!

Skogsbrandens betydelse Skogsbränder har en stor betydelse för skogens ekosystem. Det gör att näring tillförs marken, att nya arter kan etablera sig och att ekosystemet förnyas