Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Advertisements

Serviceprogram (RSP) Välkomna Jämtlands län - att längta till och växa i.
Nationell riskbedömning
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Hur lyckas med Best Praxis för grön utveckling?
Kalmarklustret Etapp 3 av Uthållig kommun. Feb.MarsAprilMajJuniJuliAug.Sept. Uppstarts- konferens. ”Delningstid” 3-9/3 Inlämning av beslut 15/3 Avdelnings-
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Länets kommuner i samverkan
Skåne Arbetsmetoder och verktyg. 300 GWh år GWh år 2020.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Pilotlän för grön utveckling Norrbotten Dalarna Skåne EID styrgrupp 8 oktober 2013.
Leadermetoden… Bygger på - Nära samverkan mellan sektorerna …underifrånperspektiv …fokus på lokal landsbygdsutveckling Bygger på - Nära samverkan mellan.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Folkbildning som del av energi- och klimatstrategi.
EMC Energi- och miljökompetenscentrum I Dalarna Pågår Daniel Hägerby Högskolan Dalarna.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Vad vill vi uppnå? Hållbar stadsutveckling Insynsrådet 22 maj 2014 Anette Persson
Dalarna Pilotlän för grön utveckling. ”Jag vill göra Dalarna till pilotlän för grön utveckling” ”Gröna Dalarna skulle därmed bli en motor i ett nationellt.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
► Energifrågan är prioriterad ► ”Alla” vet vad som borde göras ► Det mesta är känt beträffande åtgärderna ► Åtgärderna är ofta lönsamma Men mycket litet.
miljömål.se Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete
Vägar till en jämlik hälsa
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
OECD Territorial Review of Sweden
Uppdrag validering Björn Scheéle
Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
Det regionala miljömålsuppdraget
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
Avvikelsekampanj 15 sept -15 oktober inkomna avvikelser Inga händelseanalyser eller Lex-Maria anmälningar I sex ärende (18%) bedöms risk för vårdskada.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Riksintresseprojektet Övergripande syfte Förbättra förutsättningarna för en utveckling av landskapets kulturhistoriska värden i enlighet med.
Nobelmötet 2013! Frågor. Frågor kommunikation/information 1. Webben är vårt viktigaste verktyg. Ni som användare har den största påverkan på hur webben.
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Energieffektiviseringsstöd, Pilotlänsuppdrag, Färdplan 2050 och Klimatsamverkan Skåne.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Färdplan 2050 – ett Sverige utan klimatutsläpp. Nationell färdplan till 2050 Klimatvisionen Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning.
Nya Landsbygdsprogrammet
Tillväxtanalys och samverkan med regioner … att skapa en kunskapsinfrastruktur för regionala frågor Wolfgang Pichler.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Hållbara städer: Urbanisering Anna Wahlström, Naturvårdsverket.
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
Pilotlänens rundabordssamtal Sammanfattning av rundabordssamtal om energi- och klimatarbetet.
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015 Ann Wahlström Naturvårdsverket Miljömålsdagarna Stockholm 7 maj 2014.
Näringsdepartementet Landsbygdsprogrammet
VÄLKOMNA Klimatsamverkan Skånes Fossilfrihet på väg – i Skåne! Johannes Elamzon Social hållbarhet
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Hållbar konsumtion Förstudie gällande regionala och lokala aktörers möjligheter att arbeta med konsumtionsfrågan ur ett hållbarhetsperspektiv Samarbete.
Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna
Agenda styrgruppsmöte (SG) Klimatsamverkan Blekinge, 2 juni 2016
Nobelmötet 2016 Ingela Valeur, Miljöstrateg
Pilotlän för grön utveckling
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Miljömålsrådet och länsstyrelserna
Regionala handlingsplaner
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
”Skyddande ozonskikt”, 4 september 2018.
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Miljömålsrådet Boverket, Energimyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Konsumentverket,
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Presentationens avskrift:

Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet

Näringsdepartementet Beslutet Regeringen utsåg den 26 augusti 2010 tre pilotlän för grön utveckling under perioden 1 september 2010 – 30 juni 2013 Uppdrag till Lst i respektive län att i nära samarbete med samverkans- och självstyrelseorgan samt övriga berörda aktörer i de tre länen stärka och utveckla det regio­nala arbetet för minskad klimatpåverkan och energiomställning och däri­genom omställningen till en grön utveckling

Näringsdepartementet Bakgrund Regeringen konstaterar att arbetet med de regionala klimat- och energistrategierna hittills har varit av varierande omfattning och kvalitet i länen. I syfte att höja kvaliteten i det energi- och klimatarbete som bedrivs på regional och lokal nivå bedömer regeringen att erfarenheter kring framgångsrika arbetssätt bör spridas mellan länen. Mot bakgrund av detta ges några av de mest framgångsrika länen i upp­drag att stödja och inspirera de län som inte kommit lika långt i sitt arbete.

Näringsdepartementet Uppdraget Utveckla och analysera arbetsmetoder och verktyg som stimulerar en minskad klimatpåverkan och energiomställning regionalt och samtidigt bidrar till att främja en grön utveckling. Utifrån dessa erfarenheter ta fram en vägledning till stöd för övriga län. Aktivt arbeta för att inspirera, stödja samt sprida vägledning och erfarenheter till andra län i deras arbete med att utveckla arbetet med klimat- och energistrategier och därigenom omställningen till en grön utveckling.

Näringsdepartementet Uppdraget Genomföra fördjupade analyser av konsekvenser av nationella styrmedel för minskad klimatpåverkan och energiomställning på regional nivå för att identifiera brister, hinder och möjligheter och behov av justeringar och kompletteringar av dessa. Vara regional kontaktyta och dialogpart för regeringen och nationella myndigheter under arbetets gång för att påvisa hinder och föreslå prioriteringar och förbättringsmöjligheter ur ett regionalt perspektiv beträffande nationella insatser och åtgärder för klimat- och energiutmaningarna och för hur de kan främja en grön utveckling.

Näringsdepartementet Uppdraget Utgöra en sammanhållande länk mellan olika regionala och lokala aktörer inom näringsliv, offentlig sektor och ideella organisationer för att fånga upp och stödja idéer som kan ingå i pilotlänssatsningen. Samverka med Köpenhamnsregionen inom områdena bebyggelse, energisystem och transporter i syfte att skapa nya jobb och ökad konkurrenskraft för Öresundsregionen. (Gäller endast Skåne län.)

Näringsdepartementet Stöd till pilotlänen Sammanlagt 18 mkr avsätts för länsstyrelsernas arbete. Medel från anslag för 5-årigt Energieffektivsieringsprogram (UO21) Analys- och kompetensstöd från Energimyndigheten, Boverket, Tillväxtverket, Trafikverket, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen