Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Heart to Change – att leda förändringsarbete
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Kanske är ni goda vänner i ett år,
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Solen Solen är en stjärna..
Sagan om Piffy.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor
Vi har startat upp vårt nya tema: Folk och rövare i Kamomilla stad
~ Den första mobiltelefonen ~
Barnanpassad utredning
Det medeltida styrelseskickets uppkomst och funktion.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Mellankrigstiden.
Mobilskal med högtalare!!
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Utvärderingens resultat. Både förutsättningar och individuella aspekter har betydelse för hållbarhet • Förutsättningar i form av: • krav i arbetet • relation.
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Hur bör samhället organiseras
Hur fattas utrikespolitiska beslut?
Konsekvenser.
Vilka var de viktigaste lärdomarna från caset?
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Förintelsen.
Komplex teknik eller komplexa människor? Linda Askenäs och Klas Gäre Ekonomiska informationssystem Linköpings universitet.
Innovativa pengar Det är inte alltid så lätt att lyfta blicken. Men jag har anat mig till att en av de lite större bistånds- och utvecklingsdiskussionerna.
Att samtala med ungdomar om tobak
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Tunneln Av: lovisa ♥. Val av plats  Jag valde vägen mellan gallerian och synsam. Först tänkte jag välja utanför bibblan men jag visste jag inte vad jag.
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Ett Riktigt Julkort.
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor. Här följer nu några regler från oss karlar.
Elizabeth Odalen Bjord
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Etik Moral Filosofi.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
SIM TEAM.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg.
Tolkningsverktyg Historia är inte “det som har hänt” utan tolkningar av det som har hänt. För att kunna organisera historisk information finns olika verktyg.
Textilarbete Alice Höök.
Samhällskunskap C & Geografi B, 2011/2012
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
MAKTLEKAR.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
1800-talet.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Elev loggbok.
Utvärdering av workshop - Future Living Vilken grupp tillhörde du? NamnAntal% Byggteknik & Affärsmodeller för framtida bostäder 637,5 Energi och flödeseffektivitet.
Fontänhögskolan En modell för utbyte av kunskap och erfarenhet - blandning av teori och praktik.
Medeltiden –den mörka tiden?
Presentationens avskrift:

Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet

Teknik som en aktör I vårt omgänge med tekniken så blir den en aktör för vårt sätt att organisera oss Ett exempel: Hotelldirektören

Actor-Network Theory Organisationer, samhället är ett nätverk med aktörer. Aktörer är mänskliga såsom tekniska. Det finns inskriptioner inbyggda i tekniken som påverkar omgivningen. Det krävs en översättning för att använda en aktör i ett nytt nätverk.

Ett fall: ABB-bolag Runt 300 anställda i slutet på 1990-talet Tillverkar kundanpassade/standardprod. Funktionellt indelad organisation Använde sig av ASEAs stordatorsystem Startade diskutera nytt affärssystem i början på 1990-talet.

Divisionschef ”Varför gick bolaget så förbannat dåligt? Varför hade vi så svårt att tjäna pengar? Trots att vi hade produktionsvolym. Vi hade massa tekniska problem och en massa strul. Det gick åt så mycket pengar på att lösa problem.” ”Vi i ledningen, satt ibland och var oerhört frustrerade, för vi hade inte underlag att ta beslut på. Det är ju oerhört frustrerande för en ledning att, nu vill vi ha information om det här, och så säger dom: Sorry, det kan du inte få! Det var ibland ganska elementär information. Hur sjutton ska du kunna styra ett företag, när man inte vet basinformationen för att köra verksamheten. Situationen var omöjlig.”

Materialförsörjningsansvarig ”Det låter kanske löjligt för den som inte varit med på den gamla tiden, när man gjorde som burken sa. Då var inköparna oerhört okunniga i materialstyrnings-teorier. De hade ingen aning om vad som hände i burken. Dom visste bara att det fattades i lagret då och då och att de skulle köpa då och då. Ibland så kom andra ner och klagade över att det var så mycket material i förrådet och då visste knappt inköparna själva vad de hade.”

ABB bolag 1999

Produktionsledare ”Ja, det var väldigt negativt. Det blev snabbt ett väldigt dåligt rykte. Triton var nästan ett fult ord och grundproblemet tror jag är att det skapades en massa rykten och en massa påståenden och rykten från det första röret.”

Materialförsörjningsansvarig ”Så att på sätt och vis så var systembytet som sådant, en psykologisk revolution. Det här att man måste börja förstå vad man höll på med. I den aspekten har det hänt oerhört mycket. Idag när man frågar de här gökarna, så berättar dom ju faktiskt precis vad de håller på med. Dessutom har de i stor omfattning börjat peta i de här grejerna själva.”

ABB Bolag

Mönster Manipulatör Byråkrat Administratör Permittent Konsult

Manipulatör

Byråkrat

Administratör

Konsult

Permittent

Har det någon betydelse för hur vi pratar om tekniken?

Frågor Vad är affärssystemet för en aktör i en organisation? Vilka inskriptioner finns det i ett affärssystem? Vilka är de viktigaste översättningarna som måste göras vid ett införande av ett affärssystem? Stämmer användningen av affärssystemet överens med verksamheten? Vad är det som avgör om individen styr eller blir styrd i ett användande av ett affärssystem? Vilka roller finns det i organisationen?