1. Sätt ut örats delar. 4. 9. 1. 5. 2. 3. 7. 8. 6. 1. Städet och hammaren 2. Hörselgången 3. Öronmusslan 4. Ytterörat 5. Hörselnerven 6. Trumhinnan 7.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kraft och rörelse.
Advertisements

Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Akustik eller läran om Ljud
Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig
Nedsatt hörsel Informationen har i allt väsentlig hämtats på webben:
Optik Läran om ljus.
Atomer och kemiska reaktioner
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Så här fungerar våra öron
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
- Kroppens kontrollcentrum -
Värme är rörelse.
Akustik Läran om ljud.
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
LJUS OCH LJUD.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Ljud.
Vilka egenskaper har ljud
Sinnena 4C Vt 2013.
Akustik.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Ljud.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
Varför är det bra att ha just två öron?
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Repetition Ljudvågor kan bara spridas i materia. Därför hörs inga ljud i rymden. Ljud sprids olika snabbt i olika ämnen. Ljudets hastighet är högre ju.
Stora additionstabellen
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Var vänlig svara på nedanstående frågor innan du svarar på frågorna om din hörsel Namn: Datum: Ålder: Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder.
Ljud.
De följande frågorna gäller din förmåga och dina upplevelser i samband med att höra och lyssna i olika situationer. Du svarade på samma frågor tidigare.
Och annat runt omkring det!
Ljud.
Fysik Materia Del 2.
Värme och väder del 1.
Ljud.
Ljud Ljudets egenskaper.
Hörselvård.
Quiz om ljud och hörsel.
Varifrån kommer ljudet?
AKUSTIK - läran om ljud.
Kraft och tryck Sid
Ljud Hur sprids ljud? Del 2.
Njutning eller plåga Del 1
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Hörseln.
LJUS OCH LJUD.
Sinnen Syn Hörsel Lukt Smak Känsel.
Vilka egenskaper har ljud
Akustik Läran om ljud.
Örat.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Örat och Hörseln.
Vilka egenskaper har ljud
ÖGAT Och synens.
Akustik är läran om ljud
Genomgång 1: mål Känna till hur ljud bildas och hur det sprids i luften 2. Känna till att ljud kan beskrivas som en vågrörelse 3. Veta vilken.
Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller.
Genomgång 2: mål Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet.
Örat och hörseln. Vad är ljud? Örat Ytterörat Mellanörat.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Klicka på ytterörat?.
LJUS OCH LJUD. Del 1, Ljud I den här delen lär du dig om Vad är ljud? Hur sprider sig ljud? Hur uppfattar vi ljud? Vad kan man använda ljud till?
Örat och Hörseln.
Sinnena.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Presentationens avskrift:

1. Sätt ut örats delar. 4. 9. 1. 5. 2. 3. 7. 8. 6. 1. Städet och hammaren 2. Hörselgången 3. Öronmusslan 4. Ytterörat 5. Hörselnerven 6. Trumhinnan 7. Snäckan 8. Stigbygeln 9. Balansorganet

2. Förklara vad ljud är. Ljud är svängningar eller rörelse i materia. Med materia menas ett material, t.ex. luft, vatten eller trä.

3. Skriv ett annat namn för ljudets svängningar. Ett annat namn för ljudets svängningar är ljudvågor.

4. Skriv i vilken enhet vi mäter ljudsvängningar. Vi mäter ljudsvängningar i Hertz.

5. Svara på mellan vilka intervall vi kan höra ljud. Vi människor hör ljud mellan 20 och 20 000 Hertz. Bonus: Hertz är antal ljudsvängningar per sekund.

6. Skriv vad de ljud vi inte kan höra kallas. Infraljud heter de ljud som är lägre än 20 Hertz. Ultraljud heter de ljud som är högre än 20 000 Hertz.

7. Hur fort går ljudet? I luft har ljudet en hastighet på 340 m/s. I Vatten går det fortare och har en hastighet på 1500 m/s. I ännu tätare material, som t.ex. metall eller trä har ljudet en ännu högre hastighet.

8. Förklara varför ljudet går snabbare genom vatten än genom luft och ännu snabbare genom t.ex. metall. Ljudet går fortare genom tätare material. Det är för att där ligger molekylerna tätt intill varandra. När molekylerna sätts i rörelse av en ljudvåg knuffar de varandra ungefär som när kulor ligger på en rad. Ligger kulorna tätare ihop får den sista kulan fart snabbare än om det är långt emellan de.

9. Beskriv hur en gräshoppa hör. Gräshoppor har två små springor precis under knäna. Därinne finns luftsäckar som sätts i rörelse av ljud utifrån. Där finns också nervceller som känner rörelsen och som skickar signaler till hjärnan om ljudet.

10. Beskriv skillnaden på starka ljud och höga toner 10. Beskriv skillnaden på starka ljud och höga toner. Beskriv även skillnaden på svaga ljud och låga toner. Starkt ljud innebär att ljudet kommer med en stor kraft och det låter mycket medans en hög ton innebär att ljudvågorna (rörelsen upp och ner) går fort. Svag ljud innebär att ljudet kommer med liten kraft och låter tyst medans en låg ton innebär att ljudvågorna (rörelsen upp och ner) går sakta.

11. Svara på i vilken enhet vi mäter ljudstyrka. Vi mäter ljudets styrka (kraft) i decibel.

12. Beskriv hur man kan stärka ljud. Tänk på att ytterörat är som en tratt eller på hur en megafon ser ut. Ytterörat samlar in ljud utifrån för att vi ska höra bra. En megafon är en slags ljudförstärkare. Alltså bör man använda någon med en trattliknande form för att stärka ljud.

13. Beskriv vad som orsakar öronskadan tinnitus 13. Beskriv vad som orsakar öronskadan tinnitus. Skriv även vilka besvär en person med tinnitus har. Alltför starka ljud ger öronskadan tinnitus. En person med tinnitus hör ett pip eller ett brus hela tiden. Inte ens när man sover är det tyst.

14. Beskriv skillnaden mellan en ton och ett buller. En ton är regelbundna (jämna) ljudsvängningar. Ett buller är oregelbundna (ojämna) svängningar som t.ex. en smäll, en duns eller ett knack.

15. Ge förslag på hur man kan isolera ett rum. Man kan sätta upp plattor i taket av något material som ljudet studsar dåligt mot, gärna något mjukare material. Mycket gardiner, mattor, kuddar och tyger dämpar ljud bra. Mjuka material dämpar ljud.

16. Förklara hur en mobiltelefon använder sig av ljus istället för ljud när den skickar signaler. Mobiltelefoner sänder ut signaler med hjälp av radiovågor. Radiovågor är inte ljud för de sätter inte luftmolekylerna i rörelse. Radiovågor är ett osynligt ljus.

17. Beskriv vad ett eko är. Ett eko är när ljudet studsar tillbaka mot något, t.ex. ett berg, Vi hör då ljudet igen.