Aldijana Puskar Brinellgymnasiet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Advertisements

Hur kraft och yta samverkar
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Värmelära.
Värme är rörelse.
De tre aggregationsformerna
Energi, grunder Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare LRF Konsult
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Injustering värmesystem
Elsäkerhet.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Arbetslokaler och arbetsrum
Välkomna! Anna Bäckstäde Energi- och klimatrådgivare i Gotlands kommun
Vad är skillnaden på klimat och väder?
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Meteorologi Läran om vädret.
Arbete, energi och effekt
Årskurs 8 Fysik – Energi.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Energiteknik Kondensor, värmeväxlare, turbin och generator
Elektricitet och magnetism 2
Presentation av projektmaterial Egenkontroll för fastighetsägare
Skyltning var och hur? Skyltningen utgår från varje lokals speciella förutsättningar och de behov besökarna kan tänkas ha. Skyltar behövs i regel på följande.
Ljus/optik.
Ellära och magnetism.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
Inför solenergilabben
Tre demonstrationer... 1.”Skiftnyckel”-gem 2.Magneter i kopparrör 3.Gausskanon Bilda grupper 3-5 pers, välj en demontration, diskutera er fram till en.
Och annat runt omkring det!
Ljungs skola Inspektion våren 2013 (luftkvalitet, buller, rökförbud) Protokoll till vu: redovisning ventilation till 3 juni Redovisning som visar.
Jonföreningar och molekyler
Energi Vad är energi?.
Värme och väder del 1.
Glödlampa Av: Johanna Wermlund och Sanna Stenberg.
Tillsynsplan Gällivare kommun
Ljus - optik.
Utbildning värmekamera
Arbete, energi och effekt
Svar på arbetsuppgifter
12 mars Kommunal handläggning av OVK. 14:15 – 14:40 Inledning, samverkans- gruppen och OVK-rapport 14:40 – 15:00 OVK-historik, regelverk "OVK 2012" (
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Solceller s
- Ett sätt att sänka kostnaderna!
Magnetism Hur fungerar det då?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Energiformer & omvandlingar
Strålning.
William Sandqvist Optokomponenter Alla halvledarkomponenter har optiska egenskaper och detta utnyttjas numera i en rad viktiga komponenter.
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Arbete Energi Effekt.
Vad minns du från förra lektionen?
Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark.
Ellära och magnetism.
En teoretisk resa genom naturen
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som.
Inför solenergilabben
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
Ultraljudsbad!.
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Elektricitet ELEKTRICITET.
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Forskningsprojekt i E2B2 Energimyndigheten
1. Fråga om brand och ventilation
Fuktsäkerhet Byggregler och fuktskador Olle Åberg.
Solenergi.
Presentationens avskrift:

Aldijana Puskar Brinellgymnasiet Mätinstrument KAP 6 s. 96-104 Aldijana Puskar Brinellgymnasiet

Energimätare/ effektmätare Mäter: Spänning Ström Effekt Energi

Elmätare Med denna instrument kan hemmets elanvändning avläsas.

Värmekamera Värmekameran omvandlar den infraröda strålningen till synligt ljus. De olika färgerna avspeglar temperaturen Blått är kallast dvs liten värmeläckage Gult eller vitt är varmast dvs stor värmeläckage

IR- termometer IR termometer mäter värmestrålningen från föremål. Laserstålningen har ingenting med själva mätningen att göra utan pekar bara på var man mäter. Kvaliten avgörs av DS tal, D= distans och S= sträcka. D:S 8:1 innebär att på 80 cm avstånd är mätytans diameter 10 cm.

STAFS = Statens Allmänna råd och Föreskrifter _ Anger årtalet för märkningen CE märkt dvs uppfyller kraven som ställs på produkten M anger att det är fråga om mätinstrument

Vinghjulsmätare _ Vinghjulsmätare eller turbinhjulsmätare är en mekanisk flödesmätare där flödet sätter turbinen i rotation. Utifrån antalet varv per tidsenhet kan vi få ett mått på hur stort flödet är.

Svävkroppsmätare _ Svävkroppsmätare är också en mekanisk flödesmätare. Den utgörs av ett koniskt rör med en svävkropp. Ju högre svävkroppen lyfts desto större är flödet. På det graderade koniska röret kan flödet avläsas.

Digital flödesmätare _ I detta fallet kan vi direkt avläsa förbrukningen av kall- och varmvatten. Förekommer bl.a. i hyreslägenheter där hyresgästen betalar för varmvattnet, dvs där den inte ingår i hyran.

Induktiva flödesmätare _ När en strömmande vätska som är polär, dvs innehåller laddade partiklar passerar genom ett magnetfält ger det upphov till elektrisk spänning som är proportionell mot strömningshastigheten. Vatten och många alkoholer som används som kölsmedel innehåller laddade partiklar.

Ultraljudsmätare Genom att mäta tiden som det tar för en ultraljudspuls att ta sig genom en strömmande vätska kan man få ett mått på vätskans flöde. Tänk så här en ganska trögflytande vätska med tjock konsisten har oftast lägre flöde och även ljudvågen kommer att ha svårt att tränga igenom vätskeflödet. _

Ventilationsmätningar _ Mätning av luftflödet sker med ett digitalt instrument som är försedd med en givare och fästs över ventilationsöppningen. Luftflödet kan avläsas på balometerns display.

Multimeter Ibland behöver vi komplettera våra mätningar med bl.a. : Temperatur Koldioxidhalt Luftfuktighet Då kan en multimeter med utbytbara prober vara bra att använda.

Vindhastighetsmätare Vindhastighetsmätare kallas även för anemometer. Propellerbladen börjar snurra när det blåser. Utifrån varvtalen räknas det om till vindhastighet uttryckt i m/s.

Brandspjäll _ Brand sprids lätt i ventilationsanläggningar och för att förhindra det sätts brandspjäll in. Klassificeras efter: E = tillräcklig täthet I = isolering S = röktäthet

OVK obligatorisk ventilationskontroll Vid OVK- besiktning gör man bl.a. : Luftmätningar Byter filter Inspekterar ventilationskanaler för att se att ventilationen fungerar och att det inte finns några föroreningar.

OVK Obligatorisk ventilationskontroll Besiktningsman. Endast den som har behörighet och rätt behörighetsnivå får utföra funktionskontrollen. • OVK-protokoll. Vid varje besiktning ska funktionskontrollanten föra protokoll och redovisa resultat av kontrollen. Ett exemplar av protokollet ska funktionskontrollanten lämna till byggnadens ägare och ett exemplar ska han/hon sända till kommunens byggnadsnämnd. • Intyg. Ett särskilt intyg ska utfärdas av funktionskontrollanten om genomförd kontroll, där datum för kontrollen framgår. Byggnadens ägare ska anslå intyget på väl synlig plats i byggnaden, till exempel i trapphus eller entréer. • Byggnadsnämnd. Kommunens byggnadsnämnd är tillsynsmyndighet och övervakar att regler om OVK efterlevs och att besiktningsmän utför sitt arbete på korrekt sätt. Om byggnadens ägare inte följer reglerna om OVK eller underlåter att avhjälpa påtalade brister, kan kommunen med stöd av plan- och bygglagen (PBL) förelägga ägaren att vidta åtgärder.

OVK Vilka byggnader och när Besiktningsintervall* (återkommande besiktning) Förskolor, skolor, vårdlokaler och liknande med S, F, FX-ventilation 3 år Förskolor, skolor, vårdlokaler och liknande med FT, FTX-ventilation Flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med FT, FTX-ventilation   3 år  Flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med F, FX, S-ventilation 6 år En- och tvåbostadshus med FX, FT, FTX-ventilation endast kontroll för nybyggnad/nyinstallation 

Köldmedier http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar-A-O/Koldmedieforteckningen/ Klicka på länken och hitta vad de olika köldmedier heter.