Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder"— Presentationens avskrift:

1 Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder

2 Bakgrund Syfte Frigöra mark för bostadsbyggande – och samtidigt sanera mark Många möjligheter, både för bostäder, stadsutvecklingen och miljön Bidrag : 300 Mkr/år 2018-: 200 Mkr/år Syfte: Det finns ett stort behov av bostäder samtidigt som det finns förorenade områden där saneringskostnaderna är så stora att det skulle bli för dyrt att bygga bostäder. Nu finns ett bidrag för kommuner att söka för att finansiera sanering av förorenad mark och bygga bostäder på. Bidraget gynnar hela samhället och tar oss ett steg närmare miljömålet Giftfri miljö med mindre gifter i marken, fler bostäder, en chans för kommuner att omvandla gamla industriområden till vackra miljöer (inte sällan belägna vid vatten) och också bevara grönområden som kanske annars hade bebyggts. Tidsspann: Bidragets första aktiva år var 2016 och kommer att gälla fortsatt. Bidragsstorlek: Under finns det 300 miljoner kronor per år att söka, från och med 2018 är summan 200 miljoner kronor per år.

3 Vem kan söka? Alla kommuner som har: Ett behov av bostäder
Vem kan söka? Alla kommuner som har: Ett behov av bostäder Ett förorenat område inom riskklass 1-3, som förhindrar bostadsbyggande Vem kan söka? För att söka bidraget måste det finnas ett behov av bostäder i aktuellt område och det aktuella området ska vara förorenat till den grad att det kan bedömas utgöra måttlig, stor eller mycket stor risk för människors hälsa och miljön. Ju större risk - desto högre prioritet för att få bidrag. För att objektet ska vara bidragsberättigat ska en exploatering inte bära sig ekonomiskt utan bidrag. Bedömningen om exploateringen bär sig eller ej kan göras utifrån exploateringskalkyler.

4 Vad krävs för att söka? Ett beslut om att upprätta detaljplan för bostäder En kommunal huvudman för saneringsåtgärden En av Naturvårdsverket godkänd ansvarsutredning Miljötekniska undersökningar utförs som visar föroreningens omfattning Tänkbara saneringsåtgärder och uppskattade kostnader tas fram En bedömning av värdeökningen på fastigheten Lönsamhetsbedömning exploatering (bygg) Vad krävs för att söka? För att söka krävs ett beslut hos kommunen om att detaljplanelägga för bostäder. Om detaljplan inte vunnit laga kraft är de objekt med bäst förutsättningar för att detaljplanen ska antas de som prioriteras. Det krävs också en huvudman för saneringsåtgärden och en ansvarsutredning som Naturvårdsverket har godkänt. En värdering av aktuella fastigheter före och efter en sanering krävs för att kunna bedöma en eventuell värdeökning. Värderingen ska omfatta marknadsvärdet på orten (ortspriser på jämförbara objekt) och endast markvärdet som sådant. Det extra värde som byggnadsrätter medför ska inte räknas in i värderingen.

5 Kommande utbildningar
Kommande utbildningar Informationsdagar med fokus på lönsamhetskalkyler och värdeökning

6 Skillnad mellan det ”nya” och det ”gamla” bidraget
Skillnad mellan det ”nya” och det ”gamla” bidraget För det ”nya” bidraget: Gäller sanering inför bostadsbyggande, ej annan markanvändning Omfattas ej utredningar (frånsett ansvarsutredning i undantagsfall och utredningar i projekteringsfasen). Det förutsätts att de utredningar som behövs för att översiktligt bedöma saneringsåtgärder och kostnader är utförda i planarbetet Bedöms huvudstudien inte vara lika omfattande. Däremot förväntas omfattningen på utredning i förberedelsefasen/projekteringen inför själva åtgärden bli större Prioriteras förutom föroreningssituationen också antalet bostäder som ska uppföras Har det också betydelse hur nära antagandet av detaljplanen för bostäder är

7 Mer information Naturvårdsverkets vägledning ”Statligt stöd för avhjälpande av föroreningsskador inför bostadsbyggande” Naturvårdsverkets vägledning ”Efterbehandling av förorenade områden – Kvalitetsmanual för användning och hantering av bidrag till efterbehandling och sanering” bostadsbebyggelse/

8 På Länsstyrelsen Kunskapsprojekt flyktiga ämnen
På Länsstyrelsen Kunskapsprojekt flyktiga ämnen Seminarium i höst på länsstyrelsen, EBH i exploatering

9 Kontaktinformation: Erik Blomqvist, tfn 010-223 12 54
Fredric Hellberg tfn e-post:


Ladda ner ppt "Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder"

Liknande presentationer


Google-annonser