Undernäringstillstånd

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Advertisements

Varför är inte multisjuka äldre välkomna på sjukhus?
Tidigare… From 2008: Projektanställd på kommundietist
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
Vårdprevention- ett långsiktigt förbättringsarbete
Hälsa och Kondition.
LPT. Lagen om sluten psykiatrisk tvångsvård.
AT-undervisning - Undernäring
Mat och ätande ett komplext område Lusten att äta likaså
Strukturerad screening, utredning, behandling och uppföljning av näringstillstånd Uppföljning.
Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
Depression vid hjärtsvikt Vanligt, farligt, behandlingsbart?
Bättre liv för våra äldre
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
att förebygga fall, trycksår och undernäring
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Resultat Nattfaste-mätningar dec 2013
Rehabiliteringsgarantin
Vad menar vi med begreppet behov?
KOL skola 1 förmedlar kunskap om sjukdomen KOL. Hur man får diagnosen
Förebyggande åtgärder undernäring
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling.
Säkrare vård och omsorg
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Sjukgymnastik för äldre personer
Prevention och behandling av undernäring i hemsjukvården Kvalitets och utvecklingsarbete i Stockholms läns landsting Sonja Modin, allmänläkare Centrum.
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
MBSR: Does mindfulness training affect competence based self-esteem and burnout? Masteruppsats Suvi Rajamäki Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Hjärta och kärl Vad blir konsekvenserna av hur vi har det?
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Riktlinjer för rehabilitering vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, (KOL). – Landstinget Kronoberg Eva Edfeldt, leg. sjukgymnast.
Stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre personer Leg.dietist Anna-Karin Sjöberg Vård och Omsorgsförvaltningen Tel ,
Betydelsen av processorientering - Hur kan vi tillsammans med patienten utveckla vårt sätt att tänka och agera! Linköping 18 maj 2010 Regionala gruppen.
Spelarutveckling Ligger sanningen i betraktarens ögon?
En hälso- och sjukvård som utgår från behov Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Funktions- och hälsobaserade vårdambitionsnivåer Vad är ”Nödvändigt”?
Resultat: Mätningarna efter förändringarna visade ett gott resultat. De boende åt mer och de gick upp i vikt. Deras livskvalitet visade sig även ha ökat.
Stort matsvinn men samtidigt undernäring ? Matprojekt i Hörby kommun tillsammans med Findus Special Foods Hösten 2012.
Nationella riktlinjer för demenssjukdom
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Jan Weibring FMK februari 2010 Hur uppnå användbara medicinska underlag?
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Arbetsterapeut roll i geriatrisk rehab
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Fallförebyggande arbete
Hälsa och Kondition.
Susanne Fredén och Karin Kauppi
NATTFASTA.
SBU-rapporter. Kosttillägg för undernärda äldre SBU-rapport.
Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar dels till att maximera uthålligheten under intensiv fysisk aktivitet, dels till mer energi och snabbare återhämtning.
Läget i Sverige Sverige har högsta andelen sjukskrivna i Europa. Vår kostnad för förtidspension och sjukskrivning ligger.
Senior Alert. Senior Alert i korta drag Nationellt kvalitetsregister Förebygga ohälsa inom munhälsa, nutrition, fall och trycksår Ett arbetssätt Ett teamverktyg.
Samverkan.
Information om BPSD-registret och Tidiga tecken
Förbättringsområde: Förbättrade förutsättningar för goda levnadsvanor
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
VO Ortopedi, Södersjukhuset Radica Karlström, överläkare, geriatriker
Häsokunskap 1 hösten 2008 Emelie Åhlberg.
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Riskbedömning blåsdysfunktion (Inkontinens)
Närsjukvårdsmöte Eugenia Strandberg.
Läkarintyg för sjukpenning
Presentationens avskrift:

Undernäringstillstånd Uppstår vanligen som ett resultat ofta av samverkande medicinska, psykologiska och socioekonomiska faktorer. Och utvecklas under påverkan både av bristande födointag och en ökad omsättning och en nedbrytning av kroppens depåer. Näringstillståndet bör bedömas med en kombinerad värdering av BMI, viktförlust och aktuella ätproblem. För att minska förekomsten av undernäring måste i första hand preventiva åtgärder sättas in.

Nutrition Den sjuka individens nutrition måste betraktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumentation.

Syftet med att bedöma näringstillstånd Förebygga eller behandla undernäring. Identifiera patienter som är undernärda eller i riskzonen för att bli det och kartlägga deras näringsbehov och intag. Den skall också ligga till grund för planering av vård och behandling, prognoser med eller utan intervention, nutritionsbehandling, utvärdering av effekterna av insatta åtgärder och för att undervisa patient eller anhöriga.

Rutiner om nutrition Diagnostik, undernäringstillstånd Behandling av undernäring Dokumentation och informationsöverföring Uppföljning och utvärdering Samverkan mellan olika vårdnivåer Utbildn. och fortlöpande kompetenshöjn

Utredning kan innehålla: Samtal och intervju Observation av testmåltid/ under måltid Tester och undersökningar av funktioner i mun, svalg och matstrupe Bedömning av tal, motorisk funktion, nutritionsstatus

Bedömning av patienters problem Förmågan att klara ätandet Upplevelsen av att äta Mat och kostvanor Munstatus Mental status Vätske och energiintag

Bedömning och diagnostik Nedsatt aptit Tugg el sväljsvårigheter Mag och tarmbesvär Funktionella handikapp Måltidsordning, nattfastans längd Behov av kost m. avvikande konsistens Genomförd operation el. kemoterapi Diagnoser som leder till nedsatt aptit, funktionshinder el ökad energiomsättning Läkemedelsbiverkan

Faktorer som kan påverka kostintaget Psykiska faktorer: demens, depression, konfusion Fysiska handikapp: motoriska störningar tex extremiteter, dysfagi, kognitiva störningar, perceptionsstörningar, orala förhållanden Ålders relaterade förändringar: smak och lukt Psykosociala förhållanden: civilstånd, boendeförhållanden, måltidens symbol värde

BMI 24-29 för äldre över 65 år vid BMI på 22 tecken på undernäring Viktförlust över 10% eller 5% hos patienter över 65 år på 6månader är en indikation på undernäring

Beräkning av energibehov Ex. Patienten är mager (BMI 21) väger 50kg och har feber och är 73 år. 50 x 35kcal (återuppbyggnadsfasen) 1750kcal + 175kcal= 1925kcal - 10% över 70 år + 10% feber + 10% mager

Förebyggande och behandling av undernäring Bakgrund Bedömning av patienters problem Omvårdnadsåtgärder Rätt kost till rätt patient Tillgång till vatten Munvård Träning Gemenskap vid måltider Miljö Empati, tillit , förtroende Samarbete Undervisning Positiva attityder Dokumentation

Behandling av undernäring Energi och proteinberikad kost Berikningspreparat Flytande kosttillägg Enteral nutrition Parenteral nutrition Vitamin och mineraltillägg

Hälsoekonomiska aspekter 36% inom äldrevården har bedömts undernärda och ytterligare 48% är i riskzonen. Vårdtiden är 50% längre för undernärda patienter. De löper 4 ggr större risk för komplikationer vilket leder till högre vårdkostnader. Sammanlagd besparingspotential mellan 0,5-1 miljard kr/år

Konsekvenser vid ätproblem Ger en känsla av isolering, meningslöshet, rädsla, skam och förödmjukelse. Och bidrar till medicinska komplikationer. Genom att upptäcka ätsvårigheter och riktad rehabilitering minskas vårdtiderna och den äldres livskvalitet förbättras

Nutritionsbehandling präglas av ett etiskt förhållningssätt Nutritionsbehandling präglas av ett etiskt förhållningssätt. De etiska huvudprinciperna är att bevara patientens autonomi- göra gott, inte skada – vara rättvis och bevara livets helighet/okränkbarhet