Dagens lektion: Fångarnas dilemma + Utilitarism

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
easyresearch. se/s. asp Varför?
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Sagan om den hungriga vargen
Etik och moral Vad innebär det?.
Sagan om Piffy.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
… som skulle arrangera en löptävling.
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
Vad gör livet så värdefullt?
Varje år svämmade floden Nilen över och dränkte stora landområden.
Att skriva en argumenterande text
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Problemsnack eller bygga lösningar.
Nu har våren kommit till Pollux
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
ÄR DET BÄTTRE ATT VARA SINGEL ELLER VARA GIFT?
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Människans äldsta historia
Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Konsten att leda sig själv
Hur fick giraffen sin långa hals?
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Klok filosofi … ?.
Passion, Samhörighet och Kärlek
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Mental träning Mål & Motivation
Judendomen.
Demokrati och hur Sverige styrs
If you want to build a ship, don´t herd people together to collect wood and don´t assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless.
Etiska resonemangsmodeller
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Resultatfokus Den resultatfokuserade definitionen av en vinnare handlar om tre saker: resultat jämförelse med andra undvika misstag.
Lyckad träning Hur?.
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
Patienten som kund? Torbjörn Tännsjö Stockholms universitet
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Studieteknik och inlärning
Det var en gång en drake som hette Nidaros
DEN MAGISKA DÖRREN.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Anställningsintervjun
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Logikprogrammering 21/10 Binära träd
Filosofi 1.
Webbenkäter År 2009 och Om webbenkäterna  Började användas 2007 Postop 8v och 1år nov 2007 Hälsodeklaration mars 2008  25 av 44 kliniker använde.
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
”strid” med ord, meningsbyte
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Tage Tage William Etul föddes som äldsta barn till Elof Mauritz Olsson och hans hustru Hilda Christina f. Andersdotter i detta hus i Södra Stensjö.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Grekerna.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Jesu lidande och död.
Presentationens avskrift:

Dagens lektion: Fångarnas dilemma + Utilitarism

Utilitarism är en typ av konsekvensetik Strävar efter största möjliga lycka åt största möjliga antal.

Bakundammen, Malaysia Finns det någon filosofisk vägledning när det gäller att fatta svåra, politiska beslut, som t ex byggandet av en kraftverksdamm långt inne i den malaysiska regnskogsdjungeln på ön Borneo? ”Ni i väst ska inte få råda över utvecklingen i vårt land”, säger premiärministern Mahatir i Malaysia. ”Vi har en plan som går ut på att Malaysia år 2020 ska gå från u-land till i-land. Bakun-dammen är ett sätt att förverkliga den planen. ”Ni vill att vi ska bevaras som ett museum, ni vill ha det goda livet för en själva och ni vill att vi ska hållas tillbaka i det annorlunda liv som vi har.” Svenska storföretaget ABB var de som skulle genomföra projektet som innebar att trettio byar måste evakueras. 10 000 människor måste flyttas och 70 000 ha uråldrig skog måste skövlas.

Utilitarism Helgar ändamålet medlen? Är det rätt att döda ett barn om man därigenom kan rädda hundra andra barn? Är det rätt att skövla naturen om vi människor därigenom får ett bättre välstånd? Är det själva målet som är det viktiga?

Fångarnas dilemma

Gör om övningen med bängrannen 5 gånger. Skriv ned resultatet efter varje gång. Fanns det någon strategi som lönade sig?

Lärdomar (Enligt Robert Axelrod, ”The evolution of cooperation”) Var inte avundsjuk: det spelar egentligen ingen roll hur många "poäng" andra individer får, det viktiga för dig är ju hur många "poäng" du själv får. Många människor som försöker spela fångarnas dilemma i experiment börjar lura varandra (och därmed misslyckas med det lönsamma samarbetet) Var inte först med att hoppa av: samarbete lönar sig, så det är dumt att hoppa av i hopp om att lura motspelaren -- den kortsiktiga vinsten brukar inte uppväga den långsiktiga förlusten av samarbetet. Se till att mötas många gånger: då blir samarbete mer lönsamt, och risken blir mindre att någon frestas att svika och sedan sticka. Man behandlar ju trogna kunder eller bekanta bättre, eftersom man vet att man nog kommer att mötas igen, oavsett om man tycker de är trevliga eller ej. Återgälda både samarbete och avhopp: om man bara samarbetar naivt, kan man utnyttjas och bli ett bra offer för rövare. Därför måste man göra det mindre lönsamt att luras och svika än att samarbeta. Men man måste också se till att den som samarbetar motiveras att fortsätta samarbeta med en. Var inte alltför listig: Axelrod noterade att de listigaste strategierna, de som försökte hitta svaga punkter och utnyttja dem, oftast fick sämst poäng -- de lade ner för mycket resurser på att utforska (och därmed irritera) sin motspelare.