-inte störst, men först…

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Advertisements

Judendomens historia – första delen av filmen.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Världsreligioner och Judendom
Judendomen.
Mellanöstern en oroshärd
En kort översikt över centrala berättelser och personer
Islam.
Judendom.
Världens äldsta religion
Judendomen.
Kost, kultur och religion
Judiska högtider.
Judendomen.
Judendom Läran.
Till Sion! 1897 ville Theodor Herzel, att världens judar skulle återskapa den judiska staten. Målet var att skapa en judisk stat, där alla judar kunder.
JUDENDOMEN minsta världs-religionen men längst historia
Judendom Guds utvalda folk
Judendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Det utvalda folket.
Judendom Guds utvalda folk
2 saker religioner håller på med:
De abrahamitiska religionerna
De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.
 Sabbat  Sabbat är den judiska Villo dagen. Sabbat firas varje vecka från fredags kvällen tills lördags kvällen som du kan se tre stjärnor. sabbat har.
Om religionen och dess historia
Skriftens folk – judar, muslimer och kristna. Ett folk utan land under många och långa tider. Hårda strider mot filistéerna. David och Goliat t.ex. Övertag.
Abrahamitisk religion
Judarnas högtider, riter och traditioner
Islam -en världsreligion.
Riktningar.
Chanukka Ljusets fest.
Det osyrade brödets högtid
KRISTENDOMEN.
Bildas c.a 2000 fkr. C.A 15 miljoner anhängare.
Bokens religioner En gemensam bakgrund.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Judendomen av Markus Ivar Kevin och Linnéa M
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Av: Erik, Ellen och Julia B
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Jesusrörelsen.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
PESACH DEN JUDISKA PÅSKEN Vad är det man firar? Den judiska påsken firas till minne av israelernas uttåg från Egypten. Högtiden har funnits i över tretusen.
Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Judendom הודה. Tro, människa och etik Det finns bara en Gud och Gud är en Hör Israel, Herren är vår Gud, Herren är en. 5 Mos påbud och förbud,
JUDENDOM.
En av de tre abrahamitiska religionerna
Tre förbund – tre testamenten
Judendom, Islam och lite Kristendom
Både religion och nationalitet
Judendom Guds utvalda folk
Abrahams barn – bokreligionerna
Jerusalem.
Heliga platser i världsreligionerna
JUDENDOMEN.
Frågor och svar: judendom, kristendom och islam
Judendom.
JUDENDOMEN.
Judendomen.
De abrahamitiska religionerna Och Livsåskådning
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Religion judendom.
Presentationens avskrift:

-inte störst, men först… Judendomen -inte störst, men först…

Judendomens historia Bildades för ca 3200 år sen. Mose anses som grundare till religionen. Han fick två stentavlor av gud där de tio budorden var inristade.

Forts. Judarna flyr från slaveriet i Egypten. Jahve, Gud, hade hjälpt dem och ville nu att israeliterna skulle vara guds folk. Detta berättas det om i de fem moseböckerna.

Forts. Judarna skapar staten Israel med Jerusalem som huvudstad. Man bygger även ett stort tempel. Israel ockuperas av romarna år 70. Judarna förs till Rom som slavar. Man gör ett uppror men romarna förstör hela staden år 135.

Forts. Efter att romarna förstört staden år 135, befann sig judarna på landsflykt. Israel döptes om till Palestina.

Förföljelsen Judarna har sedan slaveriet i Egypten alltid varit förföljda. De kristna ansåg att judarna hade mördat Jesus. Vilket gjorde att de betraktades med misstänksamhet.

Förföljelsen Slaveriet i Egypten 1200 fkr. Landsflykt från Israel 135 e.kr Drivs från England och Frankrike ca: 1300-tal. Spanien blir kristet, ingen jude får bo kvar. Ca 1492. Förintelsen. 6 miljoner judar mördas under 1939-1945.

En judisk stat Efter förintelsen flydde många judar till Palestina. Men i Palestina var en majoritet av befolkningen muslimska araber. Det uppstod konflikter. FN delade upp Palestina i en Judisk och en arabisk del. Man strider än idag om vem som har rätt till landet.

Judiska Högtider …

Sabbat Sabbaten infaller vecka efter vecka och är därför på sätt och vis den viktigaste helgdagen i den judiska kalendern. Vecka efter vecka inleds den med solens nedgång på fredagen och avslutas då solen går ned på lördagskvällen. Bibeln tar sabbaten på så stort allvar att dess iakttagande är ett av de tio budorden.

Rosh Hashana Nyårsdagen, inleder de tio botdagarna, som avslutas med Jom Kipur, Försoningsdagen.

Jom Kipur De tio botdagarna kulminerar i Jom Kipur, vilken är den största av de judiska helgdagarna – och en fastedag. Man ber om att få bli lösta från alla de löften som människan kommer att ge under det kommande året, men som vi inte kan hålla. Detta gäller endast löften till Gud, löften, som vi menade allvar med, när vi gav dem, och som vi känner skuld över att inte kunna hålla

Chanuka Tempelinvigningsfesten: Chanuka firas i åtta dagar. Man tänder ljus i hemmet varje kväll – ett ljus första kvällen, två ljus andra kvällen osv. En relativt sen, men väl utbredd, tradition är att utbyta gåvor i samband med ljuständingen.

Pesach Pesach firas i åtta dagar till minne av uttåget ur Egypten. Under pesach får man inte äta syrad mat. Man äter matsa, osyrat bröd. De två första kvällarna firas med en rituell måltid i hemmet – en seder, som betyder "ordning". Denna speciella ordning finns i en bok som heter hagada – som bl a innehåller berättelsen om uttåget ur Egypten.

SLUT .