Kort om | Funktionsmembran

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kemdykare och kemdykning
Advertisements

Akustik eller läran om Ljud
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Atomer och kemiska reaktioner
Hur kraft och yta samverkar
Varför sjunker stenar när en kork flyter?
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Jättepandan.
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
Värmelära.
Värme är rörelse.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Energismarta produkter teknisk isolering
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Copyright Detta material är framtaget av Stefan Särdqvist på Räddningsverket. Upphovsman till illustrationer anges vid respektive illustration Detta verk.
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Väder, klimat och växtlighet berör alla
Meteorologi Läran om vädret.
Värme och väder del 2.
Meteorologi Läran om det som svävar i luften
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Att tänka på vid köp av MC utrustning
Kort om |.
HI-ART ® High Abrasion Resistent Textile Kort om |
Syfte & Mål Den här presentationen ska hjälpa dig att:
Kort om | skötselråd.
Kort om | Skydd. Skyddens uppgift är att minimera effekten den anslags energi som uppstår vid en omkullkörning. Dvs. absorbera så mycket energi som möjligt.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Kort om | Textila MC material
KAPITLET ”VI KONSTRUERAR OCH BYGGER” I TEKNIKBOKEN ”TEKNIK DIREKT”
Energi Energi är partiklar som rör sig. Ju högre fart, desto mer energi. Energi är också värme. Ju högre värme, desto mer energi. I en atombomb finns mycket.
Cellen.
Hur kan ett flygplan befinna sig i luften?
Kapitel 6 Kraft och tryck
VATTEN.
Fysik Materia Del 2.
Värme och väder del 1.
Värme.
TRYCK.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Kort om |. Fram till nu har ett av problemen vid tillverkning av vattentäta handskar, med membran, varit att fästa membranet samt fodret i handsken. Jofama.
Ellära.
Väder.
6,44 billioner km bort. 6,44 billioner km bort.
Tryck.
Sven Svensson Norregård 2012
Åska Moln Nederbörd Fronter Vind 1pt 1 pt 1 pt 1pt 1 pt 2 pt 2 pt 2pt
Kemins grunder.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Arbete Energi Effekt.
Biologi Livets former.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Genomgång 1: mål Känna till hur ljud bildas och hur det sprids i luften 2. Känna till att ljud kan beskrivas som en vågrörelse 3. Veta vilken.
Värme Vad är egentligen värme, när blir du varm? Allting runt omkring oss består av molekyler som hänger ihop. Molekylerna i ett material står aldrig helt.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Klimat och väder. Nästan all energi på jorden kommer ifrån solen. Det är solen som är motorn i hela vädersystemet. Nästan allt ljus passerar atmosfären.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Miljö kemi.
Kort om |.
Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
Kläder och tvätt Hur gör man??.
Kort om | skötselråd.
Att tänka på vid köp av MC utrustning
Kort om | Funktionsmembran
Syns inte men finns ändå
Kort om | HI-ART® High Abrasion Resistent Textile.
Kort om |.
Kort om | Textila MC material
Meteorologi Läran om vädret
Presentationens avskrift:

Kort om | Funktionsmembran

Ett funktionsmembran har egenskapen att kunna vara vattentätt samt andningsbart. I de flesta fallen består funktionsmembranet av ett finmaskigt (poröst) nätverk. Vattentätheten erhålls genom att vattendroppen inte kan tränga igenom det finmaskiga nätverket. Fukt i molekylform kan dock tränga igenom. Andasfunktionen uppnås genom att fukt strävar mot torrare och svalare klimat. Ju större skillnad desto effektivare andning.

Det är därför man använder sig av ventilations öppningar, även i membran plagg, för att skapa bättre förutsättningar för en effektiv andning och bättre komfort. Alla membran är inte porösa. Vissa fungerar på molekylnivå där håligheterna är öppningar mellan molekylerna i materialet. Vid värme utvidgar sig materialet och på så vis andas materialet bättre ju varmare det blir.

Vattentäthet mäts oftast i meter vattenpelare Vattentäthet mäts oftast i meter vattenpelare. Siffran visar vilket tryck materialet klarar innan vattnet sipprar igenom. Gränsvärdet då ett material får klassas som vattentätt ligger på 1,5 m. En motorcyklist som färdas i 100km/h i regnväder utsätts för ett tryck som kan jämföras med 10 m. Då de flesta membran skyddas av ett yttermaterial är inte det direkta trycket mot membranet speciellt högt. Vind piskat regn har ett tryck på 1,5 m. Knä sittande på vått underlag jämförs med ett tryck motsvarande 18 m.

Andningen kan mätas på flera sätt men vanligast har blivit Hohensteins ”hudmodell” där enheten är RET. Ju lägre värde desto bättre andning då metoden mäter ångmotståndet. Funktionsmembranet står för en del av andnings kapaciteten i ett plagg. Större öppningar, som hals hål samt rörelser som skapar cirkulation av luft i plagget står för ca 50% av andningseffekten. För enheten gr/m2/24h gäller ett högre värde, för bättre andning, då man mäter hur mycket ånga som kan passera per meter2 och dygn.

Man skiljer på coatade (laminerade) membran och lösa membran hängande i plaggen (Z-liner). 2-lagers och 3- lagers är teknologier där membranet är laminerat till fodret eller yttermaterialet. Coatade membran har i regel sämre andas värden än Z-liner membran. Yttermaterial Membran Foder lös Lösa membran 2-lagersmembran 3-lagersmembran

För att man skall kunna utnyttja andas funktionerna så krävs att man har fukt transporterande material närmast kroppen så som ull, polyester eller silke. Viktigt att tänka på är att man ibland sätter naturlagarna (andas funktionen) ur spel. Detta sker då man tillsätter en värmekälla på utsidan av membranet som tex. handtagsvärmare eller uppvärmda sitsar. Bomull bör undvikas då den snabbt blir fuktig. Fukt avleder värme 20 gånger snabbare än luft och därför skall man förhindra att fukten ligger kvar mot kroppen.

Tack för att du tagit 10 min att läsa om Jofamas produkter och vår syn på funktionsmembran!