Fem frågor att ställa i uppföljningsarbetet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Nulägesanalys genom frågor
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Att träna Läsförståelse
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Gå till första sidan Med användarna i fokus Användarundersökning som utgångspunkt för vidareutveckling av sökguide Borås Blekinge Tekniska Högskola.
Beredningen för integration och mångfald
Här skriver ni in namnet på ert förändringsarbete Här skriver ni in er enhet Här skriver ni in vilka som deltagitKontaktperson: adress: tel: e-post:
GRÖNA SIDAN UPP, TRÄFF , Kjell Persson.
Marknadsföring Bertil Grenströmer.
Praktisk arbetslivsorientering
Struktur för självförbättrande system
Ett arbete med att etablera
VT-2003 Carina Svensson Svenska A och B En fråga om överlevnad!
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
Migrationsverket - Asyl, besök, bosättning, medborgarskap medarbetare
Tips o råd till din egen golf. Du har kunskapen…..
- Konsten att ge feed-back
ERGONOMI Vad är det?.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Undersköterskans roll i framtiden 2012 –
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Personalmötet april 2014 – Hanna Gadd
Riktlinjer för medarbetarskap vid Karolinska Institutet
Välkommen till Ledardagen!
GIRAFF TEST Linda Törnström och Anders Rapp.
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Ta ställning och handla!
Pict-O-Stat - ett enkätverktyg för LSS verksamheter
Hur vänder vi trenden? Carsten Rose Moderator. Paneldeltagare Birgitta Södertun, Regionråd (KD) Ordf. folkhälsoberedningen Region Skåne Eva Pettersson-Lindberg,
Modul: ”Mäta för att veta” Psykiatri Nordväst, Avdelning 131
Mål- och resultatstyrning
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Genera Nya Ideer FOXPOPULI “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
Välkomna till Kommunikationsplanerin g Linköping 7/12.
Göteborg Distriktlagsverksamhet. Varför är vi här? INSPIRERA!! VINNA TV-PUCKEN!!
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Begrepp.
”-Med kunskap och engagemang mot dina mål !” IGU – Idrottsliga Gymnasieutbildningar, Uppland Åk 2 Elit Välkomna! Idrottspsykologi IGU tillfälle 4.
Hur vi sätter mål och förankrar till vårat undermedvetna
Anställningsintervjun
Vad är sant? Vem kan man lita på?
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Dokumentation från höstkonferensen på Clarion Sign, Stockholm, den oktober 2012 Tema Kommunen som motor i samhällsutvecklingen med medverkan av Roland.
Ledardagen 22 september 2010 Förändrat ledarskap i Landstinget ? E Wahlberg Sept 2010 Hjärt- och medicincentrum ….en centrumchefs reflektioner.
”Ett ledningssystem är ett verktyg för företaget att nå framgång”
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk störning 30 januari 2009 Hur kan vi tillsammans bli bättre? Inspirationsdag för ledare, om samarbete.
Genrer Ett specifikt syfte – avgör vilken genre det handlar om
Motiverande samtal om tobaksvanor torsdag 8 nov
/AME/INFO. Mätningar och analyser Månatliga medieanalyser Årliga medieanalyser Årliga attitydundersökningar - hela Skåne - Malmö - vid olika.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Förändring – hot eller möjlighet?
Ge och ta konstruktiv, förstärkande och utvecklande feedback
Socialpsykologi.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
LEAN Historia. Lean har sina rötter i Japansk industri och det man främst då tänker på är Toyota som på 1930-talet började att tillverka bilar. Andra världskriget.
Att jobba språkutvecklande
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
DU ÄR VIKTIG!. Varför? Du kan lyfta barnens självförtroende och främja deras välmående. Du kan identifiera styrkor och inge hopp. Du kan ge insikter och.
Kapitel 5 Vad en hälsopedagog bör kunna
Kan man tänka sig frisk/sjuk?????  Får så mycket info så den måste sortera  Där du lägger din uppmärksamhet, där fokuserar hjärnan  Genom att välja.
Lära för livet!.
BasKraft - ökar förmågan att skapa resultat tillsammans
Nyköping Strand Utbildningscentrum
Nyköping Strand Utbildningscentrum
Presentationens avskrift:

Fem frågor att ställa i uppföljningsarbetet Vem får vara med och skapa mätetalen? Hur jobbar vi med uppföljning och utveckling av mätetalen? Skapar vi mätetal som uppmuntrar till nytänkande och öppenhet? Kommer mätetalen att generera information som förbättrar vår förmåga att utveckla och utvecklas? Kommer de ge oss svaren på hur vi kan fördjupa och komma närmare själva meningen med vårt arbete? Vilka mätetal kommer att informera oss om hur vi lyckas utveckla våra avgörande förmågor: engagemang, lärande, samarbete, kvalitet och innovation? Det är inte mätetalen som ska berätta för oss vad som är meningen med verksamheten, utan tvärtom! Uppenbar risk: När vi snävar av referensramen flyttas människorna från det större syftet, meningen, och göra bara vad som krävs av dem. Det viktiga ligger i att förstå och kommunicera vad som mäts i organisationen. Källa: Margaret J. Wheatley PreEra I

Vad är det vi mäter och varför? Ställ dig frågan: Vilka problem i din organisation kan lösas med hjälp av att vi mäter dem? ”De flesta ledare vill att arbetet ska kännetecknas av hög kvalitet. De flesta vill att verksamheten ska präglas av engagemang, fokusering, samarbete och lärande. De vill att medarbetarna ska fokusera på det som bidrar till att verksamheten når ett högt resultat.” Ställ dig sedan frågan: Har du lyckats hitta mätetal som gör att dessa viktiga beteenden bibehålls och utvecklas? Om inte, hoppas du fortfarande på att du kommer att hitta dem? Grundläggande antagande i västerländsk kutur: Numbers are what is real. Once made real, it´s yours to manage and control! We increasingly depend on numbers to know how we are doing for virtually everythin. T ex vad är mitt kolesterolvärde? Vad är P/E-talet? Vad är KPI? Traditionellt antagande: Det som mäts ges uppmärksanhet = enkelt att styra! Allt handlar om att mäta och sätta mål på rätt saker! Frågan är bara vad som är rätt saker att mäta! Fram tills för några år sedan – mest ekonomiska indikatorer. Speglar vad som hänt och kommer ofta för sent. ”Det blir som det blir men det blir huvudsakligen som det varit!” ”Det är alltid billigare att lösa problemen innan de uppstår, att lösa dem ”uppströms”. The work of modern managers is to interpret and manipulate these numeric views of reality. Källa: Margaret J. Wheatley PreEra I

Vad är det vi mäter och varför? Beteenden som engagemang, ansvarstagande och lärande kan inte skapas genom mätning. Dessa beteenden kan inte heller forceras fram. Dessa beteenden skapas genom att människan känner sig delaktig i sin arbetssituation och känner meningsfullhet i sitt arbete och med sina kollegor. Beteenden bygger på ett frivilligt val. Källa: Margaret J. Wheatley PreEra I

Mätning för att få feedback på det vi gör! Traditionell mätning Vad som är viktigt beror på sammanhanget ”One size fits all” Systemet väljer själv vad som ska uppmärksammas just nu Vad som ska uppmärksammas bestäms utanför systemet Information kan hämtas varifrån som helst Information hämtas från förutbestämda kategorier Mening är förutbestämt Systemet skapar sin egen mening Överraskningar är inget farligt! Förutsägbarhet är viktigt Fokus på anpassning och utveckling Fokus på stabilitet och kontroll Så fort BS blir ett statiskt mätinstrument är vi fel ute. När det handlar om att förändra rapporter istället för att utveckla beteenden. Mening utvecklas kontinuerligt Meningen är alltid densamma Systemet anpassar sig efter rådande förhållanden det vi mäter Källa: Margaret J. Wheatley PreEra I