SIFKO-CENTER Center för samordning av och information om

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Advertisements

Vägen till ett Välkomnande Åland ESF - projekt
Tillgänglighet vid Åbo Akademi
Utvecklings- och fortbildningstjänster Taitaja – Mästare på svenska.
FinElib-dag 1+1= NOVIA - två kulturer går samman Ulrika Wikström bibliotekschef i Yrkeshögskolan Sydväst.
Äldreomsorg på distans Högskolan på Åland
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
Ett projekt kring nätbaserade studier: kompetenser, omfattning och statistikföring Projektpresentation 1/11.
J A K O B S T A D S R E G I O N E N En trygg boendemiljö Goda utbildnings- möjligheter Ett mångsidigt näringsliv REGIONCENTRUMPROGRAMMET FÖR JAKOBSTADSREGION.
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 1 Uppdatering av utbildningsstrategin för Egentliga Finland Carola Bryggman
Företagsservice på bibliotek
Nykvarns kommun Bidragsmöjligheter Januari Strukturfondspartnerskapen •Förbättra tillgängligheten och öka förutsättningarna för regionförstoring.
Ett beprövat format för 112-dagen. Varför anordnas 112-dagen? •Vi firar 112-dagen därför att vi vill minska antalet olycksfall. •På evenemangen får du.
Vasa , Åbo Helsingfors Europeiska året för frivilligarbete 2011.
Handi i Centrum – ett samverkansprojekt mellan
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Hur kan studenten medverka i kvalitetsarbetet? Ole Karlsson och Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Finland Ett nordiskt benchmarkingprojekt, erfarenheter.
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Projekt in- och utskrivningsklar patient
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Om CARPE Projekt.
Vad är ett sjukhusbibliotek?
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Mälardalens kompetenscentrum för Hälsa och Välfärd MKHV
Behov av habilitering och rehabilitering
Brita Brännbacka-Brunell Ann-May Pitkäkangas Koordinering av utländsk arbetskraft i Jakobstadsregionen.
Alla har rätt till läsning Johanna v.Rutenberg
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Det nationella digitala biblioteket
Pilotregion – Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län OBS! Snart med ny layout.
DATERO Tvåspråkig dataförening för specialgrupper.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Agenda myndighetsmötet 21 mars
Alla har rätt till läsning – läsombud gör det möjligt Johanna v.Rutenberg
Den svenska verksamheten i de regionala strukturerna – del 2 Bettina C. Lindfors Ledningsgruppens möte Svenska social- och kommunalhögskolan.
Koordinationsprojekt för vuxenhandledningen Utvecklingsprogram i ESF:s verksamhetslinje 3: ”Ett landsomfattande program för ökad träffsäkerhet och efterfrågeorientering.
Välkommen! Måndag Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi.
Lapplands lärcentra Vuxenutbildning Yrkeshögskola Högskola
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Regional Innovativ GIS- och E- tjänstsamverkan Samarbetsprojekt mellan 5 kommuner i Västernorrland; Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand, Timrå, Sundsvall,
Demens och tidshjälpmedel
Studier på lika villkor vid Yrkeshögskolan Novia Tillgänglighetsprojekt åren Utveckla rutiner – ett Best Practice system, för att.
Finlandssvenskt högskolesamarbete inom nätbaserad utbildning Högskolesamarbete på svenska i Helsingfors © Tore Ståhl / Arcada
Rådgivning och stöd från Brysselkontoret Regionförbundet Örebro Maria Lunander, EU-handläggare Central Sweden Bryssel.
Projektet DUBBELT SÅ BRA. P rojektet DUBBELT SÅ BRA delfinansieras av ESF-rådet och är ett PO1-projekt Budget är på drygt 10 miljoner Projekttiden är.
Praktiska verktyg för klubbverksamheten Monica Martens-Seppelin Sydkustens landskapsförbund i Vasa och 1.12 i Helsingfors.
Miljösamverkan Skåne Verksamhetsplan
Visioner för vuxenutbildningen i Egentliga Finland Carola Bryggman.
SMAK  Projekt SMAK ( )  Kompetensutveckling för aktörer som möter personer NPF i sin yrkesutövning  Regionförbundet och Europeiska socialfonden.
Vuxenhandledning som resurs i arbetslivet. Vad är syftet med Opin ovi/ Läroport helheten? Utgångspunkt: Arbetsförvaltningens publikation 365 Utveckling.
Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek - LUB Karin Ohrt Biblioteksdirektionen.
Landsbygdsnätverket Erfarenheter utbyts, information sprids, kontakter knyts, samarbeten uppstår, lärande exempel analyseras och metoder utvecklas.
Integration Gävleborg 2.0
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar - att uppnå gemensam inriktning och samordning Namn Efternamn Datum Version 1.0,
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Hälso- och sjukvårdssystemet i Finland Servicekedja: sköter om individen från vaggan till graven Vilka hälso- och sjukvårdstjänster har du utnyttjat?
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
NTM-centralens förberedelser inför regionförvaltningsreformen
TPY:s regionala ALU nät baserat på
Huvudstadsregion Enkät till föräldrar som har barn i småbarnspedagogik och förskolan 2017 SAMMANFATTNING AV RESULTAT
Huvudstadsregion Enkät till föräldrar som har barn i småbarnspedagogik och förskolan 2017 SAMMANFATTNING AV RESULTAT
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Fortbildningscentralens verksamhetsidé
Samordnare samsjuklighet
7 mars 2018 Arenasamverkan i GGVV
Välkomna till Öppna universitetet vid Åbo Akademi och Öppna yrkeshögskolan vid Yrkeshögskolan Novia
Planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola
Projekt bäckenrehabilitering 2019
Presentationens avskrift:

SIFKO-CENTER Center för samordning av och information om fortbildning och kompetensutveckling samt information om utvecklings- och forskningstjänster inom hälso- och sjukvård och det sociala området i svenska Österbotten

HUR SKAPADES PROJEKTET SIFKO-CENTER? AITO-programmet: På uppdrag av Undervisningsministeriet utarbetade Länsstyrelsen i Västra Finlands län år 2005 ett åtgärdsprogram för att utveckla vuxenutbildningen i regionen . I samband med AITO-programmet sändes en förfrågan till sakkunniga inom vuxenutbildningen, resultatet visade: Behov av ökat samarbete Behov av koordinering inom vuxenutbildningen Undervisningsministeriet gav Länsstyrelsen i uppdrag att förverkliga åtgärdsförslagen: Utvecklingsarbete inom social- och hälsovårdsbranschen; koordinering av vuxenutbildningen i Österbotten

HUR SKAPADES PROJEKTET SIFKO-CENTER? Länsstyrelsen sammankallade centrala aktörer inom social- och hälsovårdsbranschen till ett diskussionstillfälle Representanter från följande organisationer har i samarbete planerat och skrivit SIFKO-centers projektplan Yrkesakademin i Österbotten Yrkeshögskolan Novia Länsstyrelsen i Västra Finlands län (social- och hälsoavdelningen samt bildningsavdelningen) Österbottens förbund Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området Vasa sjukvårdsdistrikt Utvecklingsenheten för Barnskydd i Österbotten Åbo Akademi i Vasa Malmska hälso- och sjukvårdsområdet Äldrecentrum Österbotten - utvecklingsenhet inom äldreomsorgen i Österbotten

ALLMÄNT Projektet är ett ESF-projekt och delfinansieras av: Europeiska Unionen Länsstyrelsen i Västra Finlands län Finansiella samarbetspartners är: Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi AB/Yrkeshögskolan Novia, enheten för fortbildning (projektägare) Yrkesakademin i Österbotten Vasa sjukvårdsdistrikt Malmska hälso- och sjukvårdsområdet Projekttiden är: 1.4.2008 – 30.4.2011

Samordning av och Information om Fortbildning och KOmpetensutveckling SYFTE Skapa en verksamhetsmodell i form av ett center för Samordning av och Information om Fortbildning och KOmpetensutveckling samt informera om utvecklings- och forskningstjänster inom hälso- och sjukvård och det sociala området i svenska Österbotten

MÅLGRUPP Förmän, ansvarspersoner för personalens fortbildning och kompetensutveckling inom hälso- och sjukvården samt det sociala området i svenska Österbotten Vasa centralsjukhus Malmska hälso- och sjukvårdsområdet Hälsovårdscentraler Socialväsendet Privata vårdorganisationer Organisationer, föreningar eller privata (i hela svensk Finland) som erbjuder fortbildning, handledning eller andra kompetenshöjande tjänster för yrkesutbildad personal inom hälso- och sjukvården samt inom det sociala området som är i behov av samordning av och information om sina tjänster

BAKGRUND Lagstiftningen ställer ökade krav på fortbildning för personal inom social- och hälsovårdsområdena Otillräckliga personalresurser och oklar arbetsfördelning för planering av personalens fortbildning inom organisationer som verkar inom social- och hälsovårdsområdena Tidskrävande att söka aktuell och information om och kontakta olika arrangörer vid förfrågan kring och/eller beställning av Fortbildningar Expertiskunnande Föreläsare Projekt Forskning

BAKGRUND Svårt att överblicka utbudet eftersom informationen finns utspridd på många ställen Arrangörers hemsidor, intranet, webbportaler Broschyrer, infoblad, affischer, annonser E-post Kontaktpersoner.... osv. Stort informationsflöde med ett ”icke relevant” utbud Möjligheterna att delta i fortbildning och kompetensutveckling kan varierar inom social- och hälsovårdsområdena Svårigheter att finna svenskspråkig motsvarighet till finskspråkigt fortbildningsutbud Svårigheter att finna expertiskunnande på svenska Språket, platsen, tidpunkten, målgruppen, utbildningsnivån... är inte ”rätt” Liknande fortbildningsutbud erbjuds samtidigt  deltagarantalet räcker inte till

MÅLSÄTTNING SIFKO-center INFORMATIONS- OCH SAMORDNINGS-UPPGIFTER * Tillhandahålla, sammanställa och sprida information om fortbildning, kompetensutveckling, expertiskunnande, utvecklingsarbete, forskning, projekt, undersökningar och rapporter * Samordningsuppgifter inom fortbildning och kompetensutveckling UTVECKLA SAMARBETE OCH NÄTVERK * som stöder fortbildning, kompetensutveckling och information om aktuell forskning och utvecklingsprojekt * mellan organisationer som erbjuder fortbildnings- och kompetensutvecklings-tjänster och som använder dessa tjänster UTVECKLA VERKSAMHETEN Utvärdera och utveckla verksamheten tillsammans med samarbetsparter och användare SIFKO-CENTERS WEBBPORTAL * Upprätthålla en webbportal som tillhandahåller organisationer i svenska Österbotten med lättillgänglig och överskådlig information om fortbildning, tjänster för kompetensutveckling, pågående forskning och projekt MÅLSÄTTNING

WEBBPORTALEN INFORMATIONSTJÄNSTER SÖK- OCH SAMORDNINGSTJÄNSTER Allmän information Inputfunktioner Möjligheter att föra in ny information i webbportalen Föreläsarbank Fortbildningsbank Forskningsbank Projektbank Förfrågningsfunktioner Möjlighet för användaren att föra in förfrågan kring fortbildning, expertiskunnande, föreläsare, fortbildningsbehov Sökfunktioner Utvärderingsfunktioner Möjlighet för användaren att utvärdera SIFKO-centers och webbportalens verksamhet

RESULTAT Det har skapats ett självfinansierat, permanent, attraktivt och kvalitativt ändamålsenligt verksamhetscenter vars uppgift är att samordna fortbildnings- och kompetensutvecklingstjänster

KONTAKTUPPGIFTER SIFKO-center Yrkeshögskolan Novia / Fortbildningen PB 6, 65201 Vasa e-post: sifko@novia.fi www.sifko.fi Projektledare Gunilla Toivonen GSM: 044-512 3202 e-post: gunilla.toivonen@novia.fi Projektarbetare Johanna Aspelin GSM: 044-780 5291 e-post: johanna.aspelin@novia.fi Projektarbetare Thomas Östersund (ADB) GSM: 044-512 3201 e-post: thomas.ostersund@novia.fi